Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Πότε επιτρέπεται η καύση σιτοκαλαμιών

Πότε επιτρέπεται η καύση σιτοκαλαμιών

0

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τους αγρότες και τους εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης ζητά την συνέχιση της ευαισθητοποίησης και την συνεργασία σας ώστε να μην εκδηλωθεί καμιά πυρκαγιά στην περιοχή μας, των οποίων τα καταστρεπτικά αποτελέσματα είναι σε όλους μας γνωστά.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της 3ης Πυροσβεστικής Διατάξης «για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις του Νομού Ξάνθης» , επιτρέπεται η καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων για το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου, ύστερα από άδεια ατομική ή ομαδικής που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι την 12η μεσημβρινή, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3 της K.Υ,A. 12030 Φ.109.1/199 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η οποία Koινoπoιείται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από την προηγούμενη ημέρα είναι για την περιοχή καύσης χαμηλή (1) ή μέση (2) και εφόσον τηρούνται και λαμβάνονται σωρευτικά τα ακόλουθα μέτρα και υποχρεώσεις:

Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα, πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο η υπό καύση έκταση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

Διαβροχή της αντιπυρικής ζώνης προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης ι όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια μέτρα (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δενδροστοιχία.

Εξασφάλιση ή παρουσία φορητών μέσων πυρόσβεσης (ραντιστικό με δεξαμενή νερού 500 Λίτρων και προέκταση με αυλίσκο, γεωργικό ελκυστήρα, πτυοσκάπανα κ..λ.π.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.

Επίσης ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν (τηλ. 2541022199).

Επισημαίνουμε ότι δεν επιτρέπεται στις επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές ορίζονται με το Π.Δ. 575/81, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από (300) τριακόσια μέτρα από αυτές και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχίες για τις οποίες η καύση μπορεί να πραγματοποιηθεί έπειτα από άδεια της Πυρ/κής Υπηρεσίας μετά την 1η Νοεμβρίοu.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, λατόμοι, δασεργάτες, εκδρομείς, εσείς που ζείτε και εργάζεστε στα δάση και αγρούς γίνετε φύλακες και προστάτες τους.

Αν αντιληφθείτε έστω και τον παραμικρό καπνό σε οποιαδήποτε μέρος, ειδοποιήστε αμέσως την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 25410-22199 και 199, στο 191 (Δασική Υπηρεσία) στο 100 (Αστυνομία). Δώστε ακριβή στοιχεία, (τοποθεσία τι καίγεται, ένταση και έκταση φωτιάς, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, τι κινδυνεύει κ.λ.π.). Αν η φωτιά είναι στην έναρξή της και μικρή εφόσον μπορείτε να την σβήσετε.

Η αποτροπή πρόκλησης των πυρκαγιών είναι υποχρέωση όλων μας διότι αφορά την υγεία μας, την απώλεια ανθρώπων, την εθνική και ατομική οικονομία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις αδρανών υλικών και τους εργαζόμενους σ’ αυτές

Αδρανούν για τα αδρανή… «Ο Κόσυνθος έχει «κλείσει», το Πίλημα δεν λειτουργεί. Τι θα κάνουμ…