Θετική απόφαση από την ΕΕ
Θετικά κρίνουν τα κράτη μέλη την απόφαση που ελήφθη από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε πρώτη φάση, διότι θα υπάρξει και δεύτερη, το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέλθει στο μισό τρισ. Ευρώ (500 δισ.) . Έτσι, το Γιούρογκρουπ ξεπέρασε τις γνωστές αντιδράσεις ορισμένων χωρών και συμφώνησε ομόφωνα στη λήψη της απόφασης, η οποία θα δώσει σημαντική «ανάσα» στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Γ.Δ.
Από αρχές Μαΐου τα δάνεια
Αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η δανειοδότηση των επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες, με αίτησή τους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
Μάλιστα, ο υπουργός κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα διατεθεί για το πρόγραμμα αυτό πάνω από ένα δισ. ευρώ από την κυβέρνηση.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην απόφαση του Γιούρογκρουπ, τη χαρακτήρισε ως σημαντικό μέτρο ανακούφισης των κρατών μελών και είπε ότι τα ποσά θα αξιοποιηθούν για την ανάκαμψη των οικονομιών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά την περίοδο της πανδημίας.
Τέλος, δήλωσε πως θεωρεί «εφαλτήριο» την απόφαση που ελήφθη, «για πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».
Γ.Δ.
Ούτε μία συγγνώμη
Πανελλήνιο «κράξιμο» έφαγε ο γνωστός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Αιτία η ανάρτηση μέσω της ιστοσελίδας του για το δήθεν προνομοιακό κρατικό χρήμα που πήρε η σύζυγος του υπoυργού Υγείας Τζένη Mπαλατζινού, για την προώθηση της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», η οποία αποδείχθηκε fake news.
Ο εν λόγω λοιπόν, όταν διαπιστώθηκε ότι η πληροφορία που διακίνησε δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια «κρύφτηκε», έμεινε άφωνος, άλαλος και ανίκανος να ψελλίσει μία συγγνώμη, όπως όφειλε εξάλλου.
Προσωπικά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τον Κούλογλου εξαιτίας των πολλών δειγμάτων που έδωσε κατά καιρούς στη δημόσια ζωή του, την πολιτική πάντα.
Γ.Δ.
Πράσινο ταμείο για δήμους
Έως τις 26 Ιουνίου 2020 έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να υποβάλουν προτάσεις στο πράσινο ταμείο, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση από το ποσό των 55 εκ. ευρώ που έχει προβλεφθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Η καταληκτική ημερομηνία διαμορφώθηκε μετά από παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αφορά μεταξύ άλλων αναπλάσεις (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομους), αποκατάσταση δημόσιων κτηρίων, μνημείων, διατηρητέων, διαμόρφωση υφιστάμενων χώρων πρασίνου, έργα πρόσβασης για ΑμΕΑ και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 και η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 8η Μαΐου 2020.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, μετά την λήξη της πρόσκλησης θα ακολουθήσει δεύτερη με τους ίδιους όρους, όπως προβλέπεται στον Οδηγό Διαχείρισης του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιες από τις δύο προσκλήσεις θα υποβάλουν τις προτάσεις τους, ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας των αντίστοιχων έργων.
Ενός κακού μύρια έπονται
Φρούτα, λαχανικά και ορισμένα άλλα είδη διατροφής την περίοδο αυτή παρουσίασαν αύξηση στις τιμές τους.
Για ορισμένα προϊόντα η αύξηση είναι σημαντική, έως και 200% και για άλλα μικρή έως 7%.
Μία από τις αιτίες της αύξησης των τιμών είναι βέβαια η ζήτηση που αυξήθηκε και μια άλλη, επίσης σοβαρή, η μεγάλη έλλειψη χεριών να μαζεύουν τα λαχανικά και τα εποχικά φρούτα.
Οι δυσκολίες στη συγκομιδή, όπως σημειώναμε στο φύλλο της Παρασκευής, των σπαραγγιών, οδηγεί τους παραγωγούς στο να τα εγκαταλείπουν στα χωράφια, αφού έχουν μειωθεί και οι εξαγωγές.
Έτσι, ενός κακού, (υγειονομικού) μύρια έπονται.
Γ.Δ.
Ασταθής η κατάσταση στον Έβρο
«Όσο χρειαστεί» μας είπε ότι θα παραμείνουν οι ενισχυμένες δυνάμεις της Frontex στον Έβρο, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της.
Ο Φαμπρίς Λεζερί μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», χαρακτήρισε την κατάσταση στο Έβρο «ασταθή» και ανέφερε ότι χρειάστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις η προστασία με κράνη για να αποφύγουν τις πέτρες που πέφτουν πάνω τους τακτικά.
Όπως είπε ο Φαμπρίς Λεζερί, στο μέλλον η Frontex, θα βασίζεται σε 10.000 συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες για να βοηθήσουν τις εθνικές Αρχές με τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Ρομά και κορωνοϊός: Η προσέγγιση που πρέπει
Τον τρόπο που η Πολιτεία θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της εισχώρησης του κορωνοϊού σε συνοικισμούς Ρομά και μέσω αυτής, ως αφορμής, πώς θα πρέπει συνολικά να επαναπροσεγγίσει, για πρώτη φορά αληθινά και ρεαλιστικά την ένταξή τους, ανέφερε σε εύστοχο σχόλιό του ο Στέργιος Γιαλάογλου, όπου αναφέρει: «με αφορμή τα κρούσματα στον οικισμό των ρομά στην Λάρισα είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε ως κοινωνία την σχέση μας με αυτήν την ευάλωτη ομάδα. Χωρίς υστερίες, χωρίς αφορισμούς, χωρίς ανοησίες περί προνομιακής τους μεταχείρισης. Το να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τον τρόπο αντίδρασης τους δεν σημαίνει ότι τους ευνοείς και τους κακομαθαίνεις. Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη εκπαίδευσης. Η αδυναμία αυτή τους οδηγεί στην ομαδοποίηση άρα στην συμπεριφορά του παρορμητικού όχλου. Ποτέ η πολιτεία δεν ασχολήθηκε με αυτούς με σοβαρότητα. Μέχρι πρόσφατα η προηγούμενη κυβέρνηση τους μεταχειρίστηκε ως χειροκροτητές και σημαιοφόρους του αρχηγού της με αντάλλαγμα επιδόματα. Με τον ίδιο τρόπο τους φέρονται όλοι οι επίδοξοι πολιτευτές, δήμαρχοι, δημαγωγοί που εκμεταλλεύονται την παρορμητική τους διάθεση για να υφαρπάξουν την κατευθυνόμενη και προβλέψιμη ψήφο τους, γιατί η έλλειψη εκπαίδευσης, κοινωνικής φροντίδας και ενημέρωσης τους καθιστά ευάλωτους και χειραγωγήσιμους. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους υφίστανται διακρίσεις. Θυμάμαι ότι στον οικισμό τους στην δική μου πόλη, το Τουρκικό προξενείο είχε διοργανώσει ομαδική περιτομή ενάντια σε κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας. Η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία να ξυπνήσουμε για να αντιληφθούμε ότι δεν αποτελούν απλά πρωταγωνιστές μιας ηθογραφικής ταινίας, ή ενός ερευνητικού ντοκιμαντέρ. Η παιδεία πρέπει να αποτελεί την βασική επιλογή με στόχο την ανύψωση του βιοτικού τους επιπέδου όχι στην βάση επιδομάτων παροδικού εφησυχασμού. Ο κ.Τσιόδρας έδειξε τον ορθό τρόπο προσέγγισης τους. Το αξίζουν».
Μία επισήμανση
Έχει το δικαίωμα μια επαρχιακή εφημερίδα που απευθύνεται κάθε πρωί στους αναγνώστες της, κάπου κάπου να εκφράζεται με το θάρρος της γνωριμίας λόγω εντοπιότητας και να συμβουλεύει; Να δημοσιοποιεί μία φιλική βέβαια, αυτό θα πρέπει εξαρχής να το διευκρινίσουμε, συμβουλή. Και αλήθεια τι να συμβουλεύει μια εφημερίδα;
Μα τα αυτονόητα απευθυνόμενη στους τοπικούς άρχοντες όλων των βαθμίδων, χωρίς εξαιρέσεις. Κι αυτό το πράττει όταν το απαιτεί η περίσταση και τα γεγονότα.
Τότε έχει το δικαίωμα της παρέμβασης η εφημερίδα εκφράζοντας συμβουλευτικά πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ήπιο πολιτικό κλίμα συναίνεσης κι όχι σύγκρουσης για το καλό του τόπου πάντα.
Από αυτή τη βασική αρχή ορμώμενοι, κι εμείς ως εφημερίδα, στεκόμαστε παρεμβατικά για να προχωρούν τα πράγματα δημιουργικά, οι αποφάσεις να είναι όσο γίνεται πιο αποδεκτές και εν γένει να επικρατεί διάλογος δημοκρατικός.
Πάντα δε, με στόχο την ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων αυτού.
Γ.Δ.
Φιλικός λόγος
Με την ευκαιρία δημοσίευσης σε τοπικό έντυπο απόψεων κομματικού παράγοντα της αντιπολίτευσης, οφείλω κάποια σχόλια.
Σχόλια καλοπροαίρετα μεν, αλλά απαραίτητα δε για τη διαφύλαξη του ονόματος και του κύρους του αξιώματος που κατέχει ο εν λόγω συμπολίτης μας.
Λοιπόν, εφόσον του αρέσει το γράψιμο το οποίο και δημοσιοποιεί μάλιστα, προς γνώσιν και απόλαυσιν των ξανθιωτών, του επισημαίνω κάποια σημαντικά σημεία:
-Πρώτον τα κείμενα να είναι κατανοητά απ’ όλους, όχι μόνο από τον ίδιο
-Δεύτερον να τα «δουλεύει» απ όλες τις απόψεις
-Και τρίτον και τέλος συνιστώ ό,τι γράφει να το βλέπει κάποιος να το διορθώνει και να το επεξεργάζεται και νοηματικά.
Διαφορετικά, καλύτερα να μη γράφει τίποτα γιατί εκτίθεται.
Γ.Δ.
«Χάθηκε» ο Σώρρας
Πού να βρίσκεται άραγε αυτή η ψυχή των 600 δισ.;
Έχω μία απορία, ανθρώπινη βεβαίως, γιατί χάθηκε από την πιάτσα.
Λέτε να βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη ή τη Χονολουλού; Τόσα δισ. πώς θα τα ξοδέψει ο άνθρωπος; Πώς θα προλάβει να τα χαρεί;
Πάντως, πρέπει να παραδεχθώ πως διέθετε ικανότητες. Μία εξ αυτών ότι είχε πειθώ.
Έπεισε χιλιάδες Έλληνες ότι διέθετε καταθέσεις 600 δισ. δολλαρίων! Κι αυτοί όλοι τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν. Κυρίως, οι κατατρεγμένοι, οι φτωχοί, κι όσοι κυρίως, χρωστούσαν στις τράπεζες.
Τελικά, μετά από μία διαδρομή διάτοντα αστέρα όλα έσβησαν. Και οι πιστοί έφυγαν, τα γραφεία έκλεισαν, οι ελπίδες για εξόφληση των χρεών χάθηκαν και οι αφελείς προσγειώθηκαν ανωμάλως στην ωμή πραγματικότητα.
Πάντα θυμάμαι, με την ευκαιρία αυτή του Σώρρα, αυτό που λέει ο λαός μας «τους αφελείς με την κόσα να τους θερίζεις, δεν τελειώνουν»…
Γ.Δ.