Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χωρίς ημερομηνία Πανελλαδικών Εξετάσεων έκαναν αίτηση οι υποψήφιοι

Χωρίς ημερομηνία Πανελλαδικών Εξετάσεων έκαναν αίτηση οι υποψήφιοι

0

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας μειώθηκε αναλογικά η ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων- Θέλει όσο πιο κοντά στις 15/7 την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων

 Για την προετοιμασία των εξετάσεων και το απότομο «πείραμα» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μιλά στο «Ε» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος

Σε αναμονή και αβεβαιότητα παραμένουν οι χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι υπέβαλαν έως την Πέμπτη την αίτηση για τη συμμετοχή τους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις. Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και… επιθυμία είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν πιο κοντά στην προγραμματισμένη ημερομηνία, ιδανικά να έχουν τελειώσει 15 Ιουλίου με απευκταίο σενάριο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι αυτές που θα καθορίσουν τελικά πότε οι τελειόφοιτοι μαθητές θα καθίσουν στα θρανία για τις εξετάσεις που θα καθορίσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστός και ο αριθμός των υποψήφιων που θα συμμετάσχουν με αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στο 15-30% η μείωση της εξεταστέας ύλης

Το υπουργείο Παιδείας με απόφασή του, προχώρησε, σε αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του  συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων.

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ. Κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης για την εν λόγω απόφαση από το υπουργείο, τα σχολεία είχαν κληθεί έως 31/3 να ενημερώσουν για την ύλη που κάλυψαν, στα πλαίσια της αυτονομίας της κάθε εκπαιδευτικής μονάδας και με βάση τα πορίσματα το υπουργείο θα αναπροσαρμόσει την ύλη των εξετάσεων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συρρίκνωση της ύλης θα αφορά περίπου το 15-30% και θα καθοριστεί από την ημερομηνία «επιστροφής στα θρανία», που αναμένεται με βάση τις νέες ανακοινώσεις μετά τις 10/5 (υπενθυμίζουμε ότι ανεστάλη η λειτουργία των σχολικών μονάδων από 11/3), αλλά ενδέχεται και να παραταθεί και ακόμη περισσότερο

Η διεξαγωγή των εξετάσεων πάντως, θα γίνει με βάση τα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων, ενώ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη διευκρίνισε με δηλώσεις της ότι όσοι δίνουν για δεύτερη φορά θα εξεταστούν με την κανονική ύλη που διδάχθηκαν.

Τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ήρθαν βίαια, αλλά θα μείνουν στο δημόσιο σχολείο

«Με την απότομη είσοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία, αποκτήθηκε, πράγματι βιαίως, μία τεχνογνωσία, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον»
Κωνσταντίνος Μπαντίκος
Περιφερειακός διευθυντής
εκπαίδευσης ΑΜΘ

Σχετικά με τις άλλες τάξεις, όπου οι μαθητές θα πρέπει να καλύψουν και το υπόλοιπο της ύλης για να ακολουθήσουν χωρίς προβλήματα και κενά την επόμενη τάξη, ο κ. Μπαντίκος εκτίμησε ότι θα συμπυκνωθεί η ύλη της επόμενης χρονιά, με απαλοιφή των σημείων που είναι επουσιώδη, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συνέχεια της φοίτησής τους χωρίς προβλήματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε δε, και ότι, «με την απότομη είσοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία, αποκτήθηκε, πράγματι βιαίως, μία τεχνογνωσία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον ως υποστηρικτικός τρόπος διδασκαλίας». Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε το υπουργείο Παιδείας επέδειξε μέριμνα ώστε να εφοδιαστούν με tablet και να εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ για τις περιοχές που δεν ήταν δυνατό, σε συνεννόηση με τους παρόχους τηλεφωνίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρότι λόγω έλλειψης εμπειρίας και υποδομής συνάντησε αρχικά επιφυλακτικότητα, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί την έχουν αγκαλιάσει και αναπτύχθηκαν ήδη σε πρώτο στάδιο εκπαιδευτικές κοινότητες μάθησης με βάση τις νέες τεχνολογίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…