Ελπίζουμε αισιοδοξώντας
Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές και να αποδεχόμαστε την ωμή αλήθεια, το να μείνουμε κλεισμένοι είναι μία ενέργεια προφύλαξης μεν, αλλά δεν αποτελεί τη λύση.
Η λύση βρίσκεται αλλού, είναι η ελπίδα πως η σκληρά εργαζόμενη πλειονότητα των ερευνητών σε όλο τον κόσμο, θα βρει όσο γίνεται πιο σύντομα τις απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν και προκύπτουν για τον κορωνοϊό. Έτσι ώστε να θωρακιστεί όλος ο πλανήτης αποτελεσματικά. Διότι δυστυχώς ο ανθρώπινος οργανισμός απέναντι στον ιό και την ταχύτατη εξάπλωσή του -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- είναι ανοχύρωτος.
Αισιοδοξούμε όμως ότι από τους σκληρά εργαζόμενους επιστήμονες σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα που τα περιμένει όλος ο πλανήτης.
-Ελπίζουμε αισιοδοξώντας.
Γ.Δ.
Μία πρόταση
Ιδού και μία πρόταση από συμπολίτη μας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Μέσω ενός μικρού βίντεο παρουσιάζει τον τρόπο καταπολέμησης του ιού, που δεν είναι άλλος από τη φωτιά. Ναι, από τη φωτιά.
Υποστηρίζει ότι η φωτιά, όπως καίει τα πάντα, μπορεί να κάψει και τον κορωνοϊό. Έτσι, προτείνει ν’ ανάβουν φωτιές παντού για να προστατεύεται ο κόσμος από τον κορωνοϊό, ενώ αναφέρει πως και ο Ασκληπιός χρησιμοποιούσε τη φωτιά ως θεραπευτικό μέσο.
Αυτή είναι η πρότασή του κι αν κανείς θέλει να την ακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί με τη φωτιά… δεν παίζουμε.
Ο συμπολίτης «θεραπευτής του κορωνοϊού» είναι ο Δημήτρης Ματσίνης κι όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του μπορούν να του τηλεφωνήσουν στο 6976046695.
Γ.Δ.
ΕΡΤ1 στις 18.00
Απολύτως αναγκαία κρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων την επίσημη ενημέρωση από την ΕΡΤ1 κάθε μέρα στις 18.00.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει έγκυρη στατιστική των κρουσμάτων παγκοσμίως και πανελλαδικά. Παράλληλά, αναφέρονται από την Πολιτική Προστασία τα νέα μέτρα που κρίνονται αναγκαία και επιβάλλονται για να περιορίζεται η εξάπλωση του ιού και για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα, άρα και θανάτους.
Πάγιος στόχος των ειδικών, όπως και των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά που κάνουν την απογευματινή ενημέρωση είναι η παραμονής το σπίτι και όχι ο συγχρωτισμός με την παράλληλη διατήρηση της απαιτούμενης απόστασης μεταξύ των ανθρώπων.
Γι’ αυτό και σε κάθε ενημέρωση επιμένουν «Μένουμε Σπίτι».
Γ.Δ.
Περί ανοησίας
Παράξενο θα πει κάποιος. Τι να σχολιάσει κανείς για το στοιχείο της ανοησίας; Κι όμως. Ανόητοι πολλοί γύρω μας. Που είναι έτοιμοι να σου μιλήσουν για τα πάντα με ύφος. Κι ας μην γνωρίζουν, να μην έχουν διαβάσει, να μην έχουν μελετήσει. Απλώς μιλούν και κουνούν το δάχτυλό τους ως «άχρηστοι ηλίθιοι» με τις ιδεοληψίες, τις προκαταλήψεις, τα συμφέροντά τους ή τις εμμονές τους.
Φωνάζουν, δεν επιτρέπουν στον άλλο να μιλήσει, διαστρέφουν τα γεγονότα.
Ανόητοι και ηλίθιοι συνάμα. Αποκρουστικοί και βλαβεροί για την κοινωνία.
Ας ελπίζουμε να μειωθούν μετά το τέλος της πανδημίας αυτές οι συμπεριφορές της κακίας και της ανοησίας.
Γ.Δ.
Οι γιατροί μπαίνουν μπροστά για τη στήριξη ιατρείων-εργαστηρίων
Επισημαίνουμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης για την εξασφάλιση επάρκειας σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (φόρμες, μάσκες, γάντια κλπ), σε ιατρεία/εργαστήρια αλλά και όπου αλλού χρειαστεί με δωρεάν εξοπλισμό.
Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού ο τραπεζικός λογαριασμός του Συλλόγου θα χρησιμοποιηθεί για χορηγίες (ΙΒΑΝ GR73 0171 6120 0066 1211 4433 338 της Τράπεζας Πειραιώς).
Η συμβολή του καθενός είναι σημαντική στην κοινή μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Τους ενόχλησε
Οι συμπολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είδαν ως θετική την ενέργεια του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη και των συνεργατών του να έχει σε ετοιμότητα έναν χώρο συγκέντρωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τον κορωνοϊό.
Κάποιους ενόχλησε που προληπτικά σκέφτηκαν να βρουν έναν μεγάλο και κατάλληλο χώρο που στην περίπτωση που χρειαστεί, ν’ αποτελέσει βοηθητική δομή στήριξης του νοσοκομείου.
Δηλαδή, το δημοτικό επιτελείο σκέφτηκε μία λύση, ούτως ώστε να είναι έτοιμος ο δήμος να βοηθήσει ως μικρή μονάδα και να ελαφρύνει το φόρτο του Νοσοκομείου, εάν και εφόσον υπάρξει αυτή η ανάγκη.
Πρόληψη δηλαδή, κι όχι τρέξιμο για λύση όταν εμφανιστεί το κακό.
Γ.Δ.
Τους ενόχλησε ΙΙ
Κι αυτή η πρωτοβουλία, επαινετή από τους ξανθιώτες, τη διοίκηση του Νοσοκομείου και από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, δεν άρεσε σε κάποιους τοπικούς εκφραστές της μιζέριας και της μικροπολιτικής.
Για κάποιους είναι αρνητική η επιλογή του χώρου κι όχι η σκέψη και η ιδέα.
Για άλλους είναι κακή η ιδέα για λόγους αντιπολιτευτικούς, για άλλους από μιζέρια γιατί δε το σκέφτηκαν αυτοί. Κι όλοι βέβαια, αγνόησαν την ουσία της όλης υπόθεσης, αλλά και το γεγονός πως οι προμήθειες των ειδών ήταν προσφορές ντόπιων επιχειρηματιών. Δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος.
Αυτά όλα τους ενόχλησαν. Αντί μεγαλοψύχως να πουν μια καλή κουβέντα, βγάζουν κακία και μικροψυχία, χαρακτηριστικό των μικρών ανθρώπων.
Γ.Δ.
Τους ενόχλησε ΙΙΙ
Οι ντόπιοι μίζεροι τύποι που δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα εξαιτίας του πάθους και της εμμονής που τους διακατέχει ξεχνούν κάτι.
Πρώτον, υπονομεύουν τη διάθεση εθελοντικής προσφοράς-δωρεάς από μερίδα επιχειρηματιών.
Και δεύτερον: Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία πανελλαδικά, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, και έγκυροι τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν θετική αναφορά στην πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης να δημιουργήσει και να έχει έτοιμη μία συμπληρωματική υγειονομική μονάδα σε περίπτωση που χρειαστεί για να στηρίξει το Νοσοκομείο.
Τους ενόχλησε που είναι το Αμοιρίδειο, τους ενόχλησε που το σκέφτηκε ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης, τους ενόχλησε που δε το σκέφτηκαν αυτοί, που επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία οι ξανθιώτες…
Γ.Δ.
Η αντιμετώπιση μίας πανδημίας
Η νεοφιλελεύθερη αναδόμηση των δημόσιων συστημάτων υγείας έχει επιδεινώσει σε παγκόσμια κλίμακα την ποιότητα τόσο της έρευνας όσο και της γενικής φροντίδας των ασθενών π.χ. εις τα νοσοκομεία. Η λύση είναι ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο σύστημα εις την μάχη κατά του ιού. Που αυτό σημαίνει την ψήφιση ενός Ειδικού Νόμου που θα ορίζει, ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, όλα τα ιατρικά έξοδα που θα σχετίζονται με τις ιατρικές εξετάσεις για την συγκεκριμένη πανδημία, και εν συνεχεία σε περίπτωση θετικού δείγματος, θα πληρώνονται από το Κράτος. Εις την τελική πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητάει βοήθεια και όχι να κρύβεται και να διασπείρει τον ιό επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα. Η προφανής λύση είναι μία Εθνική Υπηρεσία Υγείας επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη για τις ανάγκες έκτακτων συμβάντων που αφορούν την κοινωνία των πολιτών έτσι ώστε ένα τέτοιο πρόβλημα όσο η αποθάρρυνση της κοινωνικής συνεργασίας, αλλά και η διαταχθείσα παράλυση της Οικονομίας, δεν θα ανακύψει ποτέ ξανά.
Γεώργιος Εμ.Δημητράκης
Ο κορωνοϊός στο νομό
Στα μη ειδικά μάτια μας, ο αριθμός των κρουσμάτων στο νομό σε σχέση με τις εστίες του COVID-19 που παρουσιάζονται κατά τόπους στη χώρα, δεν συγκλίνει απόλυτα ως προς την ειδική αυστηροποίηση των μέτρων.
Υποθέτουμε όμως, και αυτό οφείλουμε να κάνουμε, ότι οι επιδημιολόγοι έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για την περιοχή με βάση τον επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή.
Σίγουρα θα γνωρίζαμε περισσότερα αν υπήρχε ενημέρωση -αυτά τα είπαμε ξανά-, αλλά πολύ πιθανό και οι ίδιοι οι ειδικοί να είχαν καλύτερη εικόνα, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας αν διενεργούνταν διαγνωστικά τεστ στα άτομα του περιβάλλοντος των κρουσμάτων ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση.
Θυμίζουμε ότι, σε διαγνωστικό τεστ υποβάλλονται μόνο υγειονομικοί, άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό και τίθενται σε περιορισμό, καθώς και όποιος εμφανίζει συμπτωματολογία.