Πάσχα αλλιώτικο
Με διαφορετικό τρόπο θα κληθούμε να ζήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα φέτος. Όμως εδώ που τα λέμε, όλη η καθημερινότητα που ζούμε είναι τόσο πρωτόγνωρη και διαφορετική, που ο εορτασμός του Πάσχα, η επίσκεψη στο χωριό, η συνάντηση με τους συγγενείς, το σούβλισμα του αρνιού απλά θα ακολουθήσει τους περιορισμούς που ήδη βιώνουμε.
Συνέπειες, όπως η τύχη της σχολικής χρονιάς, η διεξαγωγή των πανελλαδικών, οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία αποτελούν πολύ κρισιμότερα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν.
Κι όπως η Εκκλησία θα τελέσει τον εορτασμό του Πάσχα στις 26 Μαΐου (θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος) έτσι κι εμείς μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, όπως ο καθένας επιθυμεί να το περνάει, τις Κυριακές, τις αργίες, στις καλοκαιρινές διακοπές!
Φτάνει να τελειώσει ο πόλεμος.
Ποιον εξυπηρετεί το έλλειμμα ενημέρωσης;
Γιατί η κυβέρνηση «ορμήνεψε» τους διοικητές των Νοσοκομείων να σταματήσουν να ενημερώνουν για τα κρούσματα και την κατάσταση της υγείας των ασθενών από κορωνοϊό;
Πού αποσκοπεί η συγκεντρωτική μόνο παρουσίαση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας αν δεν παρουσιάζονται τα τοπικά αποτελέσματα;
Ποιος θα αποτρέψει την παρουσίαση μυθευμάτων και την παραπληροφόρηση των πολιτών;
Σε μία περιοχή, όπως η Ξάνθη, όπου οι πολίτες αγωνιούν πώς να εμπεδώσουν την αυξημένη επικινδυνότητα, γιατί μένει η κοινωνία στο σκοτάδι, μετά από τέσσερις θανάτους;
Μπορεί το Νοσοκομείο να προέβη χθες σε αναλυτική ενημέρωση μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, όμως ποιος διασφαλίζει ότι η πληροφόρηση αυτή θα έχει συνέχεια;
Πραγματικά χρειαζόμαστε μία τεκμηριωμένη απάντηση επ’ αυτού.
Και ο καιρός στην Ξάνθη …συναινεί με την καραντίνα
Σύμμαχο τον …κακό καιρό έχουμε στο νομό μας για να μείνουμε στα σπίτια μας! Ο Απρίλιος μας δίνει τον …χειμώνα που μας χρωστούσε ο Δεκέμβρης κι ο Γενάρης καθώς γενικά φέτος είχαμε έναν ήπιο χειμώνα. Έτσι οι χιονοπτώσεις ειδικά στα ορεινά του δήμου Μύκης ευνοούν και την τήρηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας . Το ίδιο συμβαίνει και στην Ξάνθη καθώς μπορέι να μην έχει χιόνι αλλά έχει χειμωνιάτικο κρύο που δεν ευνοεί τις μετακινήσεις στις τράπεζες ούτε τις αθλοπαιδιές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες και ήταν οι αιτίες που μπήκαμε σε καθεστώς αυστηρότερων μέτρων.
Να θυμίσουμε (για να ευθυμήσουμε λίγο…) ότι σε περίπτωση που χιονίσει και στην Ξάνθη άδεια για… χιονάνθρωπο και χιονοπόλεμο δεν έχει προβλεφθεί στο 13033!!!
Κινδυνεύει η ευρωζώνη
Το σχόλιο αφορά την οικονομία. Και η οικονομία μας αφορά όλους. Κι αυτό διότι όταν βγούμε από τη σημερινή επικίνδυνη ζώνη, οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους και οι κάτοικοι τη ζωή τους, την εργασία τους.
Για την Ευρώπη μιλάμε βέβαια, για το σπίτι μας. Όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού κορωνο-ομολόγου για την στήριξη των οικονομικών της ευρωζώνης που υπέστησαν σκληρή δοκιμασία λόγω της πανδημίας του ιού.
Αρκετές χώρες προειδοποιούν για το μέλλον της Ευρώπης εάν δεν υπάρξει κοινή θετική στάση αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών.
-Η δοκιμασία για την ευρωζώνη την περίοδο αυτή θα είναι σημαντική και η εξέλιξη που θα υπάρξει καταλυτική για το μέλλον της.
Γ.Δ.
Δύο τηλέφωνα ανάγκης
Δύο τηλέφωνα του δήμου που καλό είναι να τα γνωρίζουν οι δημότες για να απευθύνονται στους ειδικούς του «Βοήθεια στο Σπίτι». Λοιπόν, το ένα είναι το 2541029670 και το άλλο το 2541066304.
Ας τα σημειώσουν κάπου οι συμπολίτες για κάποια πιθανή ανάγκη τους, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν άμεσα οι άνθρωποι του δήμου.
Θυμίζουμε πώς η υπηρεσία αυτή είναι σε θέση να βοηθήσει με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Γι’ αυτό μη διστάσει κανείς ν’ απευθυνθεί τηλεφωνικά για να εξυπηρετηθεί.
Πρόθεση και επιθυμία του δήμου είναι να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει κάθε δημότη που έχει ανάγκη τις δύσκολες αυτές μέρες.
Γ.Δ.
Δικαίωση μεν, αλλά…
Οπωσδήποτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την απόφαση του πρώην υπουργού Σταθάκη για την μη πληρωμή και κατάργηση της επιδότησης εργασίας στις βιοτεχνικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις της Θράκης, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Σημαντική από νομικής πλευράς διότι αναγνωρίζει το δίκαιο της εφαρμογής του νόμου που επιδοτούσε το κόστος εργασίας με 12%, αλλά επίσης, σημαντικότερο πλέον, διότι θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της να βρει τρόπους να εξοφλήσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εδώ και χρόνια.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την ευκαιρία ν’ αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία της για τη Θράκη, γνωρίζοντας μάλιστα τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης αναμένουν να δουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, διότι, με τη θετική στάση της θα δημιουργήσει κίνητρο για την ανάπτυξη της περιοχής στους τομείς της βιοτεχνίας και βιομηχανίας.
-Αν αναμονή λοιπόν…
Γ.Δ.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Λίγα λόγια οφείλουμε και πρέπει να πούμε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Σταθάκη.
Ο οποίος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός συμπεριφέρθηκε τις παραγωγικές τάξεις της Θράκης με χαμόγελο μεν, με κοροϊδία δε.
Ευπροσήγορος, ευγενικός, άκουσε, δέχθηκε υπομνήματα, προτάσεις, γραπτές και προφορικές. Όλα προσχεδιασμένα και υποκριτικά. Αντί θετικής στάσης εξέδωσε απόφαση μαζί με άλλους υπουργούς και κατάργησε την επιδότηση εργασίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης! Αυτό έκανε τελικά ο κύριος Σταθάκης.
Δούλευε κανονικά τους βιοτέχνες και βιομήχανους. Τόσο απλά. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο με πρόσφατη απόφασή του τους δικαίωσε., δηλαδή ακύρωσε την απόφαση Σταθάκη και επανέφερε σε ισχύ την παλαιά γεγονός που δημιουργεί πλέον υποχρεώσεις και ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.
Του παρελθόντος μεν, αλλά η Πολιτεία έχει συνέχεια… Και η κριτική μας δεν απαλλάσσει των ευθυνών τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σταμάτησαν να πληρώνουν από το 2010 αναίτια, ούτε βέβαια και τη σημερινή που επίσης θα κριθεί για τον τρόπο που θα διαχειριστεί το ζήτημα απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο της ακριτικής μας περιοχής.
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη, και τον αγώνα των επιμελητηρίων της ΑΜΘ, προκειμένου το θέμα να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του παραγωγικού κόσμου της περιοχής, όλο αυτό τον καιρό.
Γ.Δ.
Μειώθηκε η κίνηση έξω
Ο καιρός (σε μεγάλο ποσοστό) αλλά και η αυστηροποίηση των μέτρων πλέον προς συμμόρφωση και των μη πειθαρχούντων συμπολιτών, υπήρξαν οι αιτίες που μειώθηκε σημαντικά η κίνηση στην πόλη.
Κατάλαβαν οι περισσότεροι πως η χαλαρότητα δεν περνάει πλέον, πως ο ιός ήρθε στην περιοχή μας κι αυτό απαιτεί προσοχή και «μένουμε» σπίτι.
Τα χειρότερα που φοβόμασταν ήρθαν και το θέμα είναι να μην έρθουν τα… τρις χειρότερα.
Ο καθένας μας ενώπιον της ευθύνης του, απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους. Με κλειστά τα αυτιά σε κάθε λογής ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν.
Δεδομένο ότι ο κορωνοϊός στο τέλος θα ηττηθεί, να μετράμε στο τέλος του όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.
Γ.Δ.
«Ταξίδι για την Ισπανία»
Εντελώς τυχαία μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε ένα νέο τραγούδι με τίτλο: «Ταξίδι για την Ισπανία».
Η έκπληξή μα ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε πως είναι ένα τραγούδι σε στίχους του ξανθιώτη ποιητή Κώστα Ταβουλτσίδη με μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη.
Σας συστήνουμε να το ψάξετε και να το ακούσετε.
Θα σας αρέσει σίγουρα τόσο για τους στίχους, όσο και για τη μελωδία του ταλαντούχου Ζουγανέλη.
Ομολογουμένως χαρήκαμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή κι ελπίζουμε να σας έχουμε περισσότερα στοιχεία για τη συνεργασία.
Γ.Δ.
Λίγα στοιχεία
Στοιχεία των τριών τελευταίων ημερών για την εξέλιξη των δεικτών για τον κορωνοΐό. Αφορούν Δευτέρα 30 Μαρτίου, Τρίτη 31 Μαρτίου, Τετάρτη 1 Απριλίου.
Τα κρούσματα τη Δευτέρα πανελλαδικά ήταν 1.212, την Τρίτη 1.314 και την Τετάρτη 1.415 (συμπεριλαμβάνονται και οι 20 από το κρουαζιερόπλοιο).
Τα νέα κρούσματα τη Δευτέρα ήταν 56, την Τρίτη 82 και την Τετάρτη 81. Οι διασωληνωμένοι τη Δευτέρα ήταν 72, την Τρίτη 85, την Τετάρτη 90.
Ως προς τους θανάτους, τη Δευτέρα είχαμε 43, την Τρίτη 49 και την Τετάρτη 50.
Αυτή ήταν η εικόνα των τριών τελευταίων ημερών. Για μας τους μη ειδικούς και σε σχέση με όσα μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν σε άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες, πλούσιες και φτωχές, μπορούμε να πούμε πως η όλη εικόνα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι πιο ήπια στη χώρα μας, κυμαίνεται στα όρια του ελέγχου από τους γιατρούς μας.
Στο σημείο αυτό όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε και κάποια στοιχεία.
Πρώτον: η έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.
Δεύτερον: η σε μεγάλο βαθμό αποδοχή των μέτρων και η εφαρμογή τους από την πλειονότητα.
Τρίτον: το άριστο επίπεδο του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
-Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.
Γ.Δ.