Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

0

Προκλητικό και άδικο

Με εντολή του κράτους έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα για ιερό σκοπό και μέχρι εδώ σωστά. Βλέπω όμως, διαφήμιση στην τηλεόραση εντελώς προκλητική όμως, Γερμανικών συμφερόντων γνωστής αλυσίδας super market  (αλίμονο), να διαφημίζει ρούχα και παπούτσια 19.99€. Σοβαρά τώρα; Αφού τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτά για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, γιατί λοιπόν, το κράτος δεν τους απαγόρευσε να μην πωλούν τίποτα άλλο πλην των προαναφερομένων; Γιατί τους δίνει το δικαίωμα με αθέμιτο ανταγωνισμό φυσικά, να δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις μέσα σε κρίση πανδημίας;

Αφού φιλότιμο δεν έχουν να μην το πράττουν από μόνοι τους, τέτοιες ευαισθησίες δεν υπάρχουν από δαύτους. Είναι άδικο και κατακριτέο ως απαράδεκτο φαινόμενο.

Γ.Μ.


Ανεύθυνες ελαφρότητες: Κάποιοι επί κορωνοϊού ανακάλυψαν τον αθλητισμό

Τα όρια της γελοιότητας αγγίζουν εικόνες που δείχνουν συνωστισμό …αθλητών που κάνουν τζόκινγκ στην Νεάπολη. Σε μια εποχή που η Ξάνθη είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές με πολλά κρούσματα κορωνοϊού και 4 θανάτους, κάποιοι Ξανθιώτες βγήκαν μαζικά για να αθληθούν επιδεικνύοντας τουλάχιστον ελαφρότητα και ασυνειδησία. Ότι κάνουμε δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας κάποιοι δεν αντέχουν την κλεισούρα και ρισκάρουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Γιατί κύριοι; Με ποιο δικαίωμα θέτετε σε κίνδυνο ότι κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι; Τι λέτε τώρα που η περιοχή κηρύχθηκε σε καραντίνα! Μην δοκιμάζετε τα ήδη τεντωμένα νεύρα μας!


Ανεύθυνες ελαφρότητες: Κάποιοι επί κορωνοϊού ανακάλυψαν τον αθλητισμό

Τα όρια της γελοιότητας αγγίζουν εικόνες που δείχνουν συνωστισμό …αθλητών που κάνουν τζόκινγκ στην Νεάπολη. Σε μια εποχή που η Ξάνθη είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές με πολλά κρούσματα κορωνοϊού και 4 θανάτους, κάποιοι Ξανθιώτες βγήκαν μαζικά για να αθληθούν επιδεικνύοντας τουλάχιστον ελαφρότητα και ασυνειδησία. Ότι κάνουμε δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας κάποιοι δεν αντέχουν την κλεισούρα και ρισκάρουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Γιατί κύριοι; Με ποιο δικαίωμα θέτετε σε κίνδυνο ότι κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι; Τι λέτε τώρα που η περιοχή κηρύχθηκε σε καραντίνα! Μην δοκιμάζετε τα ήδη τεντωμένα νεύρα μας!


Μία άλλη πρωταπριλιά

Όπως ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, βιώσαμε έναν αλλιώτικο Μάρτιο και αντιμετωπίζουμε μία εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, έτσι αλλιώτικη είναι και η φετινή πρωταπριλιά.

Γι’ αυτό και στο «Ε» επιλέξαμε φέτος να αποκλίνουμε από την παράδοση του πρωταπριλιάτικου ειδησεογραφικού αστείου, αφού η κατάσταση παραείναι σοβαρή και διάθεση για χωρατά δεν υπάρχει.

Ότι κι αν σκεφτεί κανείς για αστείο με βάση τη σημερινή επικαιρότητα, δυστυχώς είναι ή πολύ σκληρό ή πολύ μαύρο, γι’ αυτό και το αποφεύγουμε.

Να είμαστε όλοι καλά και υγιείς να αστειευτούμε του χρόνου.

Καλό μήνα!


Έτσι, ενημερωτικά

Για ποικιλία και για να ξεφύγουμε λίγο από την μονοτονία του κορωνοϊού σας ενημερώνω εν συντομία ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν να πέφτουν.

Η παγκόσμια μείωση της ζήτησης είναι η αιτία της πτώσης. Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στα 24.90 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, οι τιμές του αμερικανικού αργού έφτασαν τα 21,50 δολάρια το βαρέλι.

Όσο ο κορωνοϊός θα ταλαιπωρεί παγκοσμίως τις οικονομίες των χωρών, οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Νόμος της αγοράς: Μειωμένη ζήτηση-Πτώση της τιμής

Γ.Δ.


Κλάδοι που θα θιγούν

Επιπτώσεις θα υπάρξουν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές.

Η υγειονομική κρίση θα επηρεάσει τους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Κλάδοι που είναι πιο ευάλωτοι από την πανδημία.

Οι παραπάνω κλάδοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της απασχόλησης στη χώρα και γι’ αυτό οι πληγές θα είναι βαθιές.

Αυτονόητο δε, είναι πως θα κινδυνεύσουν οι μισές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

-Άδικο μεν, ρεαλιστικό δε.

Δέκα χρόνια μνημόνια κι εκεί που ξεκινήσαμε να σηκώνουμε κεφάλι, μας βρήκε ο κορωνοϊός…

Γ.Δ.


Επέκταση απαγόρευσης

Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 66 κλάδους της οικονομίας, στο σύνολο της χώρας.

Αιτία, ως γνωστόν, ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού. Ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις του προανήγγειλε ότι δε θα υπάρξει φέτος «πασχαλινή έξοδος» προς τα χωριά.

Γ.Δ.


Προσοχή!

Έκλεισε το Κέντρο Υγείας Εχίνου προληπτικά διότι βρέθηκε άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού θετικό στον ιό.

Άλλη μία επιβεβαίωση ότι ο νομός μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ήδη η περίπτωση του Εχίνουν είναι η σοβαρότερη όλων. Το χωριό είναι σε καραντίνα κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς. Και τα πράγματα είναι άγνωστο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

Βέβαια, ο συναγερμός ισχύει και για τα υπόλοιπα χωριά του δήμου. Και γι’ αυτό οφείλουν ΟΛΟΙ να είναι σε επιφυλακή και να τηρούν τα μέτρα προστασίας που αφορούν τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τους συγχωριανούς τους.

Η καταπολέμηση του ιού δε γίνεται μόνο με την προσευχή. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, αυτά που αναφέρουν οι γιατροί και προπαντός παραμονή στο σπίτι.

Γ.Δ.


Κυκλοφορούν ελεύθερα

Συμπολίτες μας τηλεφωνούν εκφράζοντας μια απορία που περιέχει και ανησυχία σχετικά με τη διαπίστωση που έχουν κάνει.

Πρόκειται για το επίπεδο συμμόρφωσης των ευπαθών ομάδων, πώς δηλαδή κάτοικοι από το Δροσερό και το Πούρναλικ κυκλοφορούν χωρίς καμία προφύλαξη και κυρίως πως για ώρα παραμένουν σε παγκάκια και πάρκα.

Μεταφέρουμε τις ανησυχίες των συμπολιτών μας αναλογιζόμενοι παράλληλα με δέος τι θα συμβεί αν ο κορωνοϊός εμφανιστεί σε αυτούς τους οικισμούς.

Δεν επιθυμούμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν κι ούτε διακατεχόμαστε από ρατσιστικό σύνδρομο, όμως η λήψη προληπτικών μέτρων και η συνεχής ενημέρωση είναι απαραίτητες.

Προχθές μάλιστα, μας αναφέρθηκε ότι έγινε γάμος στο Δροσερό. Δεν ξέρουμε κατά πόσο τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις συνωστισμού.

-Κάποιοι προκαλούν τη μοίρα τους.

Γ.Δ.


Το θέμα του ΕΣΥ

Μεγάλη και συνεχιζόμενη η συζήτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας.

Λοιπόν, για να βάλουμε κάποια πράγματα στην πραγματική τους θέση. Το ΕΣΥ δε το έφτιαξε ούτε το αναμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απεναντίας είναι γνωστό σε όλο τον χώρο της υγείας το καταστροφικό του πέρασμα από αυτή, διότι την υπονόμευσε με τον άκρατο λαϊκισμό και την ευνοιοκρατία υπέρ ημετέρων.

Και κάτι ακόμη που δεν επιδέχεται άρνηση.

Το ΕΣΥ είναι ένα ακόμη έργο του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά. Το έστησε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ως πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και το έργο του το συνέχισε εμπλουτίζοντάς το ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς.

Χωρίς αυτούς τους δύο, και κυρίως χωρίς το ΠΑΣΟΚ, μάλλον δε θα ήταν η δημόσια υγεία στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Η αλήθεια θα πρέπει να λέγεται.

Γ.Δ.


Άλλος για το ΑΤΜ;

Με το έντυπο Β, αριθμός 3 μπορούμε να μεταβαίνουμε στην τράπεζα για ενέργειες για τις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Το τι Β3 έπεσε λοιπόν, χθες, τελευταία μέρα του Μαρτίου, δε λέγεται. Ουρές 2- και 30 ατόμων στα ΑΤΜ των τραπεζών με ελάχιστες περιπτώσεις τήρησης των απαιτούμενων αποστάσεων.

Ασφαλώς και δε μπορούμε να ρίξουμε το βάρος της ευθύνης στην αστυνομία που έχει επωμιστεί με το σύνολο της τήρησης των μέτρων σε όλο το νομό, πρέπει στοιχειωδώς κι εμείς οι ίδιοι να αντιληφθούμε ποιο είναι το νόημα των μέτρων.

Ας ελπίζουμε η χθεσινή εικόνα στο κέντρο της πόλης να επαναληφθεί μόνο όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γιατί κάπως έτσι έμοιαζε (και αυτό ήταν το ανησυχητικό!).


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…