Αρχική Χωρίς κατηγορία Στην εκκλησία μόνο για σύντομες προσευχές και κηδείες

Στην εκκλησία μόνο για σύντομες προσευχές και κηδείες

0

 Μετά την άτολμη στάση της Ιεράς Συνόδου, η κυβέρνηση ανέστειλε τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας μέχρι τις 30 Μαρτίου

Η Λειτουργία από τον Ι.Κ.Ν. της Του θεού Σοφίας θα μεταδίδεται από το Ράδιο Διακονία 98,3 . Οι εφημέριοι των ναών θα μεριμνούν για την τήρηση του επιτρεπόμενου αριθμού πολιτών

Μετά την διστακτικότητα και τις παλινωδίες αρκετών ημερών και αφού εκδηλώθηκε σωρεία αντιδράσεων για τις μέχρι σήμερα ανοιχτές Εκκλησίες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τη Δευτέρα να αναστείλει τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας μέχρι τις 30 Μαρτίου, μιας και η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε λίγο νωρίτερα δεν έλαβε αποφασιστική θέση.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπει την επιβολή την απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κλπ) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή, με σύντομη παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφάνειας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα.

 Πιθανός ο εορτασμός του Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε χθες το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν και το Πάσχα κλειστοί οι ναοί εκτιμώντας ότι «είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες» επισημαίνοντας όμως ότι είναι «παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση».

 Μετάδοση λειτουργιών από την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με την Αρχιεπισκοπή και εφαρμόζοντας την ΚΥΑ, η οποία ρητά αναφέρει ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό της τηλεοπτικής και της ραδιοφωνικής της μετάδοσης με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου, θα συνεχίσει να μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση από τη Μητρόπολη Αθηνών τις Θείες Λειτουργίες που θα διεξάγονται αποκλειστικά προς το σκοπό της μετάδοσής τους, χωρίς την παρουσία πολιτών.

Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2, ήδη έχει προγραμματιστεί η μετάδοση των Χαιρετισμών της Παρασκευής και της Θείας Λειτουργίας της προσεχούς Κυριακής, με ταυτόχρονη ραδιοφωνική μετάδοσή τους και από το Πρώτο Πρόγραμμα.

 Λειτουργία χωρίς πολίτες και στον Ι.Κ. Ναό της του Θεού Σοφίας

Ενημέρωση για τους πιστούς εξέδωσε και η Μητρόπολη Ξάνθης μετά την έκδοση της ΚΥΑ, στην οποία αναφέρει:

α. Οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για κάθε Ιερή Ακολουθία, Ιεροπραξία και Θεία Λειτουργία. Εξαιρούνται οι κηδείες και οι τελετές που σχετίζονται με αυτές, οι οποίες τελούνται σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, με μέριμνα των Γραφείων Τελετών.

β. Οι πιστοί μπορούν να μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων στο σπίτι τους, καλούντες τον εφημέριο της ενορίας τους.

β. Στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα τελείται για το παραπάνω διάστημα μία θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, από τον Ιερέα και τους Ιεροψάλτες, χωρίς τη συμμετοχή λαού, την Κυριακή 22 και 29 Μαρτίου από ώρα 08:00 έως 09:30, προκειμένου να μεταδίδεται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ράδιο Διακονία 98,3.

γ. Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί, ως συνήθως, για σύντομη προσευχή των πιστών. Θα ληφθεί μέριμνα από τους εφημερίους ώστε στο ναό να βρίσκονται ένας πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …