Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

0

Η Εκκλησία δεν τόλμησε
Άτολμη και διστακτική η Ιερά Σύνοδος δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των ναών, προκειμένου να συμμετάσχει στην εθνική συστάτευση για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού, την στιγμή που έχουν κλείσει μικρά καταστήματα εστίασης, εμπορίου και υπηρεσιών.
Δυστυχώς, δεν επέδειξε την απαιτούμενη τόλμη και γενναιότητα για να προστατεύσει πρώτα τους πιστούς της και μετά τον εαυτό της και προχώρησε σε μία μεσοβέζικη απόφαση υπό πίεση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενέβη άμεσα και υποστηρίχθηκε σε αυτό και από την αντιπολίτευση ανεπιφύλακτα.
Και αυτό καταγράφεται. Το να υποστηρίζουν εκ των υστέρων ιεράρχες ότι «η λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου στις 11 Απριλίου» αυτό προέβλεπε και ότι η κυβέρνηση επενέβη μόνο για να συμπεριλάβει και τις άλλες θρησκείες απλά εθελοτυφλεί. Και αυτό δεν αρμόζει στην περίσταση.
Ε.Δ.


Για «αρχή της μάχης» μίλησε ο πρωθυπουργός
Με λέξεις, όπως , «πόλεμος», «αρχή της μάχης» μίλησε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά» ενώ μίλησε για κρίσιμο δίμηνο!
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούνται. Υπογράμμισε δε, πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά.
Καθησυχάζοντας για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και την απασχόληση ανακοίνωσε μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επικαλούμενος και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup που επί της ουσίας εξασφαλίζουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πράξει ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθούν 2 δισ. ευρώ στην αγορά και ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι με επιδότηση μέρους του μισθού τους. Τα αναλυτικά μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα. Απηύθυνε δε έκκληση στους εργοδότες να μην προβούν σε απολύσεις διαβεβαιώνοντας τους ότι θα στηριχθούν.
Ε.Δ.


Απόπειρα εξαπάτησης με τροχαίο-μαϊμού και στην Ξάνθη
Άλλη μία απόπειρα εξαπάτησης τηλεφωνικά από επιτήδειους σημειώθηκε και στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας. Άγνωστη κάλεσε σε σπίτι και προσποιούμενη της κόρη της γυναίκας που απάντησε στην κλήση, λέγοντας ότι έχει εμπλακεί σε τροχαίο.
Ευτυχώς, η πραγματική κόρη βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τη μητέρα εκείνη τη στιγμή, οπότε γρήγορα διαπιστώθηκε η απάτη.
Πάντως, η αστυνομία είναι ενήμερη για την «κινητικότητα» που σημειώνεται αυτές τις μέρες και που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που πέφτουν πιο εύκολα θύματα εξαπάτησης.
Ε.Δ.


 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό
Να πούμε για μια ακόμη φορά ότι αυτό που ζούμε είναι εντελώς πρωτόγνωρο. Αγγίζει τα όρια θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Μια αόρατη απειλή. Κι αν για όλους μας είναι δύσκολο αυτό πρέπει να σκεφτούμε πόσες φορές δυσκολότερο είναι για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και δίνουν μάχη. Γι αυτό τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να αναλογιστούμε ότι αυτό που μας ζητά η πολιτεία δεν είναι τίποτε μπροστά στον αγώνα που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.
Μ.Ξ.


Λόγια αλήθειας
Ο ΣΕΒ επιμένει να αναδεικνύει την υπερφορολόγηση που έχει υποστεί η μεσαία τάξη. Με  πρόσφατη ανακοίνωσή του επανήλθε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι η μεσαία τάξη βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας φαίνεται να μην είναι σε θέση να σύρει το κάρο της ανάπτυξης, καθώς σε μεγάλο βαθμό είτε είναι οικονομικά αδύναμο είτε είναι εκτός μάχης.
Η θεωρία του ελατηρίου είναι μάλλον παραπλανητική. Το ελατήριο μπορεί να είναι συμπιεσμένο, αλλά οι σπείρες του έχουν υποστεί μηχανική κόπωση, και αν αποσυμπιεστεί, δεν πρόκειται να επανέλθει στην πρότερή του δυναμική κατάσταση.
Ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας και της δημιουργίας μιας δυναμικής μεσαίας τάξης με υψηλότερα εισοδήματα και τη δυνατότητα αποταμίευσης είναι η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που υπερβαίνουν την ούτως ή άλλως αναγκαία μείωση της υπερφορολόγισης.
Γ.Δ.


Αγώνας στα εργαστήρια
Τα νέα από τα διάφορα εργαστήρια είναι αισιόδοξα. Από την εμφάνιση του κορωνοϊού τα εργαστήρια άρχισαν να δουλεύουν εντατικά και με τους ικανούς επιστήμονες που διαθέτουν, προχώρησαν ήδη αρκετά.
Σε άλλο κάνουν δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, σε άλλο σε εθελοντές και σε άλλα βρίσκονται λίγο πριν την ανακάλυψη του εμβολίου.
Τα διάφορα βιοεργαστήρια κινούνται και από την προσπάθεια να προηγηθούν για να βγάλουν πρώτοι το δικό τους εμβόλιο το οποίο είναι προφανές ότι θα τους αποφέρει τεράστια οικονομικά κέρδη. Από την δική μας πλευρά, ας αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Η 43χρονη που βλέπετε στη φωτογραφία, ήταν η πρώτη που έκανε την κλινική δοκιμή του εμβολίου στο Σιατλ των ΗΠΑ…
Γ.Δ.


Αίτηση για προσλήψεις
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Γιατρών, Νοσηλευτών και παραϊατρικών ειδικοτήτων.
Έτσι, ήδη η σχετική προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε και καλούνται οι παραπάνω να υποβάλουν την αίτησή τους για την άμεση πρόσληψή τους.
Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί περαιτέρω με νέο προσωπικό και θα καλυφθούν αρκετά κενά κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού και η εξάπλωσή του ήταν η βασική αιτία. Παράλληλα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να προσληφθούν στο Δημόσιο 2.000 γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι μετά από δύο χρόνια εργασίας τους θα γίνουν μόνιμοι εμπλουτίζοντας έτσι τα Νοσοκομεία με ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένο.
-Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία για πολλούς συμπατριώτες μας και ιδού που επιβεβαιώνεται το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
Γ.Δ.


Ηρεμία στον Έβρο
Αυτές τις δύσκολες μέρες που όλα πια στρέφονται γύρω από τον κορωνοϊό πέρασε σε δεύτερη μοίρα στην ειδησεογραφία το μεταναστευτικό στον Έβρο. Βεβαίως έχει σημαντική εξομάλυνση η κατάσταση καθώς πλέον δεν γίνονται εκείνα τα επεισόδια με τους μετανάστες να χρησιμοποιούνται ως «πολιορκητικός κριός» εξυπηρετώντας τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για να εκβιάζει την Ευρώπη. Φαίνεται πως ο κορωνοϊός που πλήττει και την γείτονα παρότι δίνουν ελάχιστα κρούσματα ηρέμισε τον Τούρκο πρόεδρο και έστρεψε αλλού τις προτεραιότητές του.
Ωστόσο οι δικές μας δυνάμεις παραμένουν στον Έβρο φυλάσσοντας σθεναρά τα σύνορά μας, κάνοντας το καθήκον τους με ηρωισμό και αυταπάρνηση. Κι αυτοί όπως και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αξίζουν πολλά ευχαριστώ από την κοινωνία και την πολιτεία.
Μ.Ξ. 


Η πρόοδος του ΚΤΕΛ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θεμ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά επενδύσεων που θα υλοποιήσει η διοίκηση του ΚΤΕΛ.
Έργα δηλαδή που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν τη δραστηριότητα σε παρεμφερείς τομείς.
Συνολικά θα γίνουν επενδύσεις 850.000 ευρώ στον σταθμό των λεωφορείων και στον σταθμό εφοδιασμού, ενώ προβλέπεται λειτουργία πρακτορείου υγρών καυσίμων και για το κοινό και συνεργείο αυτοκινήτων.
Με δύο λόγια, η διοίκηση Γεωργιάδη επενδύει στην πρόοδο, την ανάπτυξη και το συμφέρον των Μετόχων. Κι αυτά όλα είναι αποδείξεις για μια διαφορετική διαχείριση που στοχεύει στο μέλλον.
Γ.Δ.


Η μάχη κατά του κορωνοϊού
Μάχη με το χρόνο για περιορισμό εξάπλωσης του κρουσμάτων του κορωνοϊού δίνει η χώρα μας. Είναι ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να πάρει από την αρχή πολύ δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων, τα μέτρα περιορισμού στα μάρκετ και τα φαρμακεία και τώρα το κλείσιμο των Εκκλησιών.  Άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία άργησαν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να πάρουν αυτά τα μέτρα. Αυτό που αποτελεί εφιάλτη είναι να καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας υπό το βάρος των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία και ΜΕΘ.
Εκεί αποσκοπούν όλες οι προσπάθειες και φυσικά σ’ αυτό χρειάζεται και την βοήθεια όλων. Γι αυτό και το «Μένουμε σπίτι» είναι στάση υπευθυνότητας και αυτοπροστασίας.
Και ως προς αυτό δεν θα λέγαμε ότι η Εκκλησία στάθηκε στο ύψος της. Έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση να κλείσει τις Εκκλησίες και δεν πήρε η Ιερά Σύνοδο την απόφαση δίνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα  στους πιστούς.
Αντίθετα διαφορετικό μήνυμα έδωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν μπροστά στις κάμερες ασπάστηκε μια εικόνα. Αυτό ακύρωσε ως συμβολικό μήνυμα όλα τα μέτρα που είχαν πάρει νωρίτερα οι Ιεράρχες μας με θερμιδικό έλεγχο και απολύμανση χεριών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …