Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χ. Ευστρατίου: «Δυστυχώς οι συνάδελφοι επιλέγουν την κριτική του καναπέ και του καφενείου»
Τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού για τους εργαζομένους στο Δημόσιο – Η ΑΔΕΔΥ ζητά κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου υποστηρίζοντας ότι διατηρείται κατά 80%
Χωρίς απεργούς ήταν η απεργία της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη αφού τα ποσοστά συμμετοχής των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων ήταν μηδενικά. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη τους στον συνδικαλιστικό τους φορέα και στους τοπικούς εκπρόσωπους του και δεν πήγαν στο …ραντεβού της απεργιακής συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία που είχε οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου προκαλώντας την θλίψη και την απογοήτευση των διοργανωτών.
Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χ. Ευστρατίου: «Δυστυχώς οι συνάδελφοι επιλέγουν την κριτική του καναπέ και του καφενείου»
Δεν μάσησε τα λόγια του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου για την απογοητευτική εικόνα που παρουσίαζε η απεργιακή συγκέντρωση που κυριολεκτικά ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και ξέσπασε: «Δυστυχώς δεν έχουμε συμμετοχή. Οι συνάδελφοι μας επιλέγουν να κάνουν κριτική από τον καναπέ τους ή από το καφενείο και δεν απεργούν. Απεμπολούν το μοναδικό όπλο που έχει ένας εργαζόμενος για να διεκδικήσει και να διαφυλάξει την εργασία του, την απεργία», σημειώνει ο κ. Ευστρατίου.
«Οι εργαζόμενοι έχουν πάθει σοκ από τους μνημονιακούς νόμους και αποδέχονται τα πάντα με μοιρολατρία»
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» σχετικά αν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις εμπεριέχει το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της κινητοποίησης ο κ. Ευστρατίου είπε: «Έχει τεθεί επανειλημμένως ως θέμα στις συνελεύσεις μας η κατάθεση προτάσεων ως προς τον τρόπο των κινητοποιήσεων και ως προς το διεκδικητικό μας πλαίσιο αλλά δεν έχει κατατεθεί ούτε μία. Θεωρώ ότι δυστυχώς οι εργαζόμενοι έχουν πάθει σοκ από τον μνημονιακούς νόμους και πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι έχουν φτάσει να αποδέχονται κάθε τι με μια μοιρολατρία. Αυτό όμως θα φέρει χειρότερα πράγματα…».
Τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού για τους εργαζομένους στο Δημόσιο
Σ΄ ότι αφορά το προκείμενο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ είναι το νέο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση και είναι προφανές ότι δεν τους ικανοποιεί: «Ζητάμε να φύγουν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι. Να αλλάξει τελείως ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016. Η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο νέος νόμος που φέρνει είναι κατά 80% ο νόμος Κατρούγκαλου. Δυστυχώς ο μεγαλύτερος αντεργατικός νόμος θα συνεχίσει να ισχύει», επισημαίνει ο κ. Ευστρατίου.
Ειδικότερα ανέφερε πως οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ οφείλονται στο γεγονός ότι διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
«Ζητάμε Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων. Επίσης ο νέος νόμος δεν έχει καμία πρόβλεψη για το Βαρέα και Ανθυγιεινά», καταλήγει ο κ. Ευστρατίου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου