Παρουσίαση του βιβλίου του ξανθιώτη συγγραφέα Ιωάννη Αλεξόπουλου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο Γιάννης Διαφωνίδης
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το βιβλίο του Ξανθιώτη συγγραφέα κ. Ιωάννη Αλεξόπουλου με τίτλο, «Παράθυρο σε θολές μνήμες».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος/συγγραφέας
- Γιάννης Διαφωνίδης, εκδότης
Συντονίζει ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.
Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.
Είσοδος ελεύθερη.
Για το βιβλίο
Εποχές περασμένες μα και τόσο κοντινές.
Ανθρώπους και καταστάσεις ξένες προς εμάς, μα τόσο κοντά μας.
Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας που εξελίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, την Ξάνθη ας πούμε, γνωρίζουμε την ζωή και τη διαδρομή των μελών της. Την ιστορία του καθενός, πρωταγωνιστής ή σε δεύτερο ρόλο, τη ζωή τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους.
Γνωρίζουμε βέβαια, μας το κάνει γνωστό ο Γιάννης Αλεξόπουλος, και το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της πόλης όπου μέσα σ’αυτό ζουν όλοι οι πρωταγωνιστές, αγαπούν, μισούν, χαίρονται και λυπούνται συγκρουόμενοι μεταξύ τους με ακραίες συγκρούσεις.
Στο έργο του Γ. Αλεξόπουλου υπάρχει η αγάπη, ο ανθρωπισμός, η συμπόνια και η κατανόηση των ανθρώπινων αδυναμιών που ενίοτε κυριαρχούν στα άτομα που τα ωθούν σε ενδοοικογενειακές σκληρές αποφάσεις.
Στον πυρήνα του έργου, της πλοκής, ο πατέρας και τα δύο αγόρια του. Η μητέρα απλά υπάρχει, εμφανίζεται σιωπηλά, απλά παρίσταται και σύντομα φεύγει. Μένοντας στη σκηνή ένας προβληματικός άνδρας και δύο αγόρια που βιώνουν, πονούν, συγκρούονται βίαια σε μια «μάχη» όχι εγωισμού, αλλά αγάπης και μίσους, συγχώρεσης και καταδίκης, μέχρι που έρχεται το απρόβλεπτο τέλος για όλους.
Η ιστορία που πάνω της χτίστηκε το βιβλίο του Γ. Αλεξόπουλου είναι όντως ένα παράθυρο σε θολές μνήμες. Διαβάζεται εύκολα, έχει γραφή ψυχής και παρασέρνει τον αναγνώστη από σελίδα σε σελίδα μέσα στην ιστορία του, την ζει και με αγωνία, ναι αγωνία, θέλει να μάθει την εξέλιξη, το τέλος της.
Ο Γιάννης Αλεξόπουλος δεν χρήστηκε συγγραφέας με το βιβλίο του αυτό. Έναν εργάτη του πνεύματος θα τον πούμε, έναν καταγραφέα αναμνήσεων των περισσότερων πικρών μεν, αληθινών δε.
Στο βιβλίο δημοσιεύονται παλιές φωτογραφίες της παλιάς πόλης της Ξάνθης, πράγμα που σηματοδοτεί και τον χώρο που εκτυλίσσεται.
(Από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ)