Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ψύλλοι στα αυτιά» της αντιπολίτευσης από την έκπτωση 82,05% για την μελέτη της Λ. Στρατού

«Ψύλλοι στα αυτιά» της αντιπολίτευσης από την έκπτωση 82,05% για την μελέτη της Λ. Στρατού

0

Μελισσόπουλος – Παπαχρόνης ζήτησαν να κληθεί η εταιρεία να καταθέσει διευκρινιστικά έγγραφα

 

Ζερενίδης: «Οι υπηρεσίες είναι αυστηρές και ελέγχεται η μελέτη που παραλαμβάνεται και έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον»  – Ενστάσεις για τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών διαγωνισμών

 

 

Με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε στις 10 το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου. Τα περισσότερα θέματα πέρασαν ομόφωνα ωστόσο έγιναν κάποιες επισημάνσεις από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούσαν τον τρόπο συγκρότησης επιτροπών ενώ υπήρξαν κάποιες διαφωνίες στα 3 πρώτα θέματα που αφορούσαν διαγωνισμού ηλεκτρολογικού , μηχανολογικού υλικού και την μελέτη ανάπλασης της Λ. Στρατού παρόλα αυτά πέρασαν ομόφωνα.

Προβληματισμός από το μεγάλο ποσοστό των εκπτώσεων: Έκπτωση 82,05 % για τη μελέτη της ανάπλασης της Λ. Στρατού

Ειδικότερα: Το πρώτο θέμα αφορούσε τον διαγωνισμό προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση το σώμα έκανε δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας να ζητηθούν διευκρινιστικά έγγραφα από τις  6 εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό γιατί οι εκπτώσεις ήταν της τάξης του 70%. Διευκρινιστικά έγγραφα δόθηκαν από τις 4 εταιρείες οι οποίες και προχωρούν στην επόμενη φάση.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την μελέτη της ανάπλασης της Λ. Στρατού για την οποία συγκεκριμένη μελετητική εταιρεία έδωσε έκπτωση 82,5% ωστόσο οι υπηρεσίες δεν ζήτησαν διευκρινιστικά έγγραφα. Εύλογο ερώτημα διατύπωσε ο κ. Μελισσόπουλος λέγοντας: «Οι πολίτες κι εσείς δεν σκανδαλίζεστε από την τόσο μεγάλη έκπτωση; Γιατί και τώρα δεν ζητάτε διευκρινήσεις. Ομοίως και ο κ. Παπαχρόνης που ζήτησε και σ’ αυτή την περίπτωση να ζητηθούν διευκρινιστικά έγραφα λέγοντας ότι το σύνηθες είναι στις  μελέτες να  δίνεται έκπτωση 40 – 50% και όχι 80%! «Είναι εύλογο να αμφιβάλλουμε για την ποιότητα της δουλειάς. Μήπως κάνουν απλά προχειρότητες και δεν μας δίνουν όλες τις εναλλακτικές», σημείωσε ο κ. Παπαχρόνης.

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε πως πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και δεν ισχύει το ίδιο με τις προμήθειες υλικού και πως υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ελεγχθούν από τις υπηρεσίες πριν την παραλαβή της μελέτης . Ο κ. Ζερενίδης το εξειδίκευσε λέγοντας πως ακολουθούνται όλοι οι όροι που προβλεπόταν από τον νόμο 4412. Έτσι στους διαγωνισμού προμηθειών υλικού οι υπάλληλοι παίρνουν τις εμπορικές τιμές και με βάση αυτές κάνουν τον έλεγχο. Γενικότερα όπως είπε στα ηλεκτρολογικά δίνουν μεγάλες εκπτώσεις. Σ’ ότι αφορά τους διαγωνισμού για τις μελέτες – όπως διευκρίνισε – γίνεται μια προεκτίμηση από την υπηρεσία, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο με κανόνες και οι εταιρείες μειοδοτούν. Οι εκπτώσεις εξαρτώνται από το δυναμικό και τις δυνατότητες της εταιρείας. Ο κ. Ζερενίδης πρόσθεση πως οι υπηρεσίες είναι αυστηρές και ελέγχεται η μελέτη που παραλαμβάνεται και έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Μελισσόπουλος παρότι βρήκε κατατοπιστικές τις διευκρινίσεις του κ. Ζερενίδη επέμεινε να ζητηθούν εξηγήσεις από την εταιρεία και να υπάρχει ένα οριζόντιο σύστημα έλεγχου για όλες τις περιπτώσεις. Διευκρινήσεις από την εταιρεία επέμενε να ζητηθούν και ο κ. Παπαχρόνης ωστόσο εγκρίθηκε ομόφωνα το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού.

Ενστάσεις για τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών διαγωνισμών

Από τα υπόλοιπα θέματα άξιο αναφοράς είναι τα 3 θέματα που αφορούσαν την συγκρότηση επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών και αξιολόγησης προσφορών (13ο) επιτροπής αξιολόγησης για συμβάσεις προμηθειών παροχής υπηρεσιών (14ο) και επιτροπής παραλαβής αντικειμένου συμβάσεων. Ο κ. Μελισσόπουλος εξέφρασε την ένστασή του ως προς τη διαδικασία δηλαδή τον ορισμό των υπαλλήλων από την διοίκηση και πρότεινε να ισχύσει το σύστημα της δημόσιας κλήρωσης για τα μέλη και για τους προέδρους των επιτροπών. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Παπαχρόνης αλλά όχι ο κ. Παπαδόπουλος που συμφώνησε με τον ορισμό καθόσον όπως είπε η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εφαρμόσει την κλήρωση και δεν είχε επιτυχία γιατί οι υπάλληλοι είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν. Αυτό διαβεβαίωσε και η κα Σπανού. Τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία αφού η παράταξη Μελισσόπουλου ψήφισε Λευκό ενώ η παράταξη Παπαχρόνη καταψήφισε. Υπέρ ψήφισε η παράταξη Δημαρχόπουλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…