Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

0

Αντίδραση και εμπράκτως
Υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης που να πιστεύει ότι οι αποχωρήσεις και οι δήθεν διαφωνίες έφεραν στην αντιπολίτευση έστω και έναν που να συμφωνεί; Ασφαλώς όχι.
Πράγμα που σημαίνει πως η αντιπολίτευση βιώνει μια αντίφαση. Θέλουν συμμετοχικότητα και συναίνεση, αλλά όπως την εννοεί ο Λύρατζης. Δηλαδή αυτός που αντιπροσωπεύει το πιο παλιό απ’ το παλιό. Και αν μεν ο Λύρατζης ποντάρει στις φωνές, οι άλλοι γιατί πολιτεύονται μ’ αυτήν την τακτική;
Ενδομύχως πιστεύουμε ότι αντιδρούν. Για λόγους αρχής θα πρέπει ν ‘ αντιδράσουν και εμπράκτως.
Γ.Δ.


Πάλι το άπλετο
Σοβαρός και αξιόλογος δημοσιογράφος, έγραφε προχθές στην εφημερίδα που εργάζεται για τον Γιάννη Σπανό που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. Έγραφε λοιπόν «…ένα άλλο μυστικό, φανερό για όσους σκαμπάζουν δυο νότες, ήταν το άπλετο και αστείρευτο ταλέντο του…»
Συνάδελφε αγαπητέ, σου έχει ξεφύγει ότι η λέξη «άπλετο»  αφορά το φως και μόνον αυτό. «Άπλετο φως»   και τίποτε άλλο είναι το σωστό.
Γ.Δ.


Για το τελωνείο Κήπων
Η ενημέρωσή μας έγινε από συμπολίτη ο οποίος ταξίδεψε προς Τουρκία πρόσφατα από το Τελωνείο των Κήπων. Ε, λοιπόν, η κατάσταση εκεί είναι κόλαση. Κι αυτό εξαιτίας της πολύ μεγάλης κίνησης. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, από ένα εκατομμύριο διερχόμενους πριν λίγα χρόνια, φτάσαμε αισίως τα 2,5 εκ. το χρόνο. Όλο αυτό το φορτίο αυτοκινήτων και ανθρώπων εξυπηρετείται από 50 ανθρώπους- υπαλλήλους.
Έτσι, παρατηρούνται τεράστιες ουρές αναμονής και ταλαιπωρίας κατά διαστήματα βέβαια, όχι καθημερινά. Όμως η αύξηση της κίνησης δημιουργεί την ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί νέος συνοριακός σταθμός ή να βελτιωθεί ο σημερινός σταθμός ικανοποιητικά, ενώ θα πρέπει ν’ αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων.
Γ.Δ.


Νοοτροπία
Διαβάζω και χαμογελώ με τις Ερωτήσεις, Επερωτήσεις που υποβάλουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία μέσω του ελέγχου της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.
Όμως κάποιες από αυτές, για να μην πω οι περισσότερες ασκούν κριτική στην σημερινή κυβέρνηση και υπουργούς που δεν έχουν λύσει τα προβλήματα που αυτοί έχουν ήδη επισημάνει. Προβλήματα που όσο ήταν στην κυβέρνηση, καθόλου δεν ενδιαφέρονταν να λυθούν. Ετεροχρονισμένο το ενδιαφέρον τους λοιπόν και με σκοπιμότητα αλλά και με τη θεώρηση ότι όλοι εμείς ξεχάσαμε τα πέντε περίπου χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
-Επιλεκτική μνήμη κύριοι βουλευτές αλλά δεν είμαστε λωτοφάγοι σ΄αυτή τη χώρα.
Γ.Δ.


Ανάδειξη του ποταμού
Πριν χρόνια, ο Χρήστος Πούλιος στο πρόγραμμά του περιλάμβανε ένα κεφάλαιο για την αξιοποίηση του τμήματος του ποταμού Κόσυνθου που περνά από την πόλη. Επρόκειτο για μια εξαιρετική πρόταση η οποία είχε ως βάση δύο δήμους οι οποίοι έχουν την τύχη να διέρχεται από την πόλη τους ποταμός. Η μία είναι στην Ελλάδα και πρόκειται για το δήμο Τρικκαίων και η δεύτερη μια πόλη στην Τουρκία.
Γνώριζα το σκεπτικό του Πούλιου και συμφωνούσα απόλυτα με την πρόταση που επεξεργάστηκε και συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του, αλλά η απόφαση των Ξανθιωτών στις εκλογές δεν του έδωσε την ευκαιρία της υλοποίησης.
Όμως, με ικανοποίηση πληροφορήθηκα, όπως και οι Ξανθιώτες, ότι ο Σάββας Μελισσόπουλος είναι ο εκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης στο Δίκτυο Πόλεων με ποτάμια. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που μπορεί, με κοινή προσπάθεια, σε πνεύμα συναίνεσης, να επανέλθει επικαιροποιημένη η πρόταση Πούλιου για την παραποτάμια αξιοποίηση του Κόσυνθου με πρωτοβουλία Μελισσόπουλου.
-Το έχουμε ξαναπεί:  Ανοιχτά μυαλά χρειάζονται, ωραίες ιδέες, πνεύμα συνεργασίας. Ελπίζουμε στο θέμα αυτό να υπάρξει εξέλιξη. Για την πόλη, για τους ξανθιώτες ρε γαμώτο!…
Γ.Δ.


Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών
Το θέμα των κόκκινων τραπεζικών δανείων έχουν μια προϊστορία την οποία όλα τα τραπεζικά στελέχη γνωρίζουν μεν αλλά δεν αναφέρουν δημόσια δε. Πρόκειται για τη λειτουργία ενός συστήματος προσέλκυσης πελατών – δανειοληπτών. Ένα σύστημα που ξεκινούσε από πάνω, από τα ανώτερα στελέχη που ασκούσαν πίεση προς τα κάτω για αύξηση και επίτευξη των στόχων χορήγησης δανείων κάθε μορφής.
Η πίεση αυτή όμως δεν ήταν και τόσο καθαρή, διότι πίσω της κρύβονταν μεγάλα μπόνους για όλους. Μπόνους υψηλά, μέτρια, χαμηλά. Όλοι όμως κάτι έπαιρναν. Έτσι, με κίνητρο τα μπόνους, γέμισε η χώρα δανειολήπτες κάθε μορφής και προέλευσης.
Τις τράπεζες ενδιέφερε να έχει εγκρίσεις δανείων, χωρίς να ενδιαφέρονται εάν οι δανειολήπτες έχουν τα οικονομικά στοιχεία για να τα επιστρέψουν. Και βέβαια, ελάχιστα δάνεια πληρώθηκαν ενώ τα υπόλοιπα «έσκασαν» και βαπτίστηκαν «κόκκινα». Δηλαδή χωρίς πολλές δυνατότητες πληρωμής.
Μόνο που το νόμισμα είχε κι άλλη όψη. Τα δάνεια αυτά «αγοράζουν» εταιρείες οι οποίες θα επιδιώξουν την είσπραξή τους με κάθε τρόπο.
-Προφανώς θα’ χουμε δράματα.
Γ.Δ.


Θέλαν και απλή αναλογική…
Ο λαός μας λέει μια ωραία παροιμία «τα μεταξωτά βρακιά είναι για επιδέξιους κώ…ς». Και βέβαια έχει απόλυτο δίκιο. Αφορμή μας δίνουν όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά, τα «πανηγύρια»  που γίνονται στις συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών οργάνων.
Αιτία, η εφαρμογή κατά την εκλογή των εκπροσώπων Α΄ και Β΄βαθμού αυτοδιοίκησης του συστήματος απλής αναλογικής.
Παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη νίκη της άλλαξε κάποια πράγματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι αυτοδιοικήσεις, το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν είμαστε ακόμη ώριμοι για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Μας λείπουν πολλά και κυρίως το πνεύμα της συνεργασίας, συναίνεσης και αποδοχής της άποψης και ιδέας του άλλου.
Θέλουμε δρόμο αρκετό να διανύσουμε ακόμη και μάλλον θ’  αργήσουμε αρκετά. Χαμογελώ μάλιστα για κάποιους υποστηρικτές στα λόγια της απλής αναλογικής, όταν βλέπω πώς αντιδρούν τώρα που κάπως στην πράξη καλούνται να την αποδεχτούν και υλοποιήσουν.
Γ.Δ.


Έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης
Η Ξάνθη δεν είναι μοναδική. Όχι. Σε πολλές περιοχές της χώρας τα δημοτικά και περιφερειακά πράγματα δεν είναι αρμονικά. Υπάρχουν εντάσεις, αντεγκλήσεις, φωνές, υπερβολές, εγωισμοί και υστεροβουλίες.
Ανθρώπινα όλα θα πει κάποιος, αλλά φθάνουν στον ανώτατο βαθμό διότι λείπει αφενός η σοβαρότητα και αφετέρου δίνει το κατάλληλο έδαφος ανάπτυξης των φαινομένων αυτών η απλή αναλογική.
Γι’ αυτό, επισημαίνουν όλοι που αγαπούν τη χώρα συνολικά και τον δήμο τους τοπικά, πως θα πρέπει να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται έναντι των χειρισμών και αποφάσεων της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στο δήμο μιας σοβαρής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης…
Διαφορετικά, οι φωνές και οι αρνήσεις δεν θα τους ωφελήσουν, διότι θα κριθούν ως αρνητές και αυτοί που προσπαθούσαν να σαμποτάρουν το έργο των άλλων.
Γ.Δ.


Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι γελοίοι σημερινοί ανιστόρητοι…
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών και οι εικόνες που βλέπουμε στα κανάλια είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές. Κάτοικοι να καιροφυλακτούν την νύχτα μήπως έρθουν λεωφορεία με μετανάστες για να τα εμποδίσουν.  Σε κάποια περίπτωση μάλιστα την πλήρωσε ένα γκρουπ ηλικιωμένων που έκανε τουρισμό!
Κάποιοι για να δείξουν την …παλικαριά τους ντύθηκαν  …αρχαίοι Μακεδόνες! Πέραν από το γελοίον του πράγματος αυτή η φοβική αντιμετώπιση προς τους πρόσφυγες μόνο απόδειξη πολιτισμού δεν είναι. Αντίθετα αποκαλύπτει ένα βάρβαρο, γεμάτο εθνικισμό και μισαλλοδοξία πρόσωπο της νεοελληνικής κοινωνίας που απέχει παρασάγγας από τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη. Κι αυτοί που ντύνονται Μεγαλέξανδροι ας ρίξουν μια ματιά στην ιστορία. Μπορεί να μάθουν ότι Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος διδάξας της ανεκτικότητας και του σεβασμού προς το διαφορετικό. Και δεν κατέκτησε τον μισό τότε κόσμο μόνο με το σπαθί αλλά και με το πνεύμα, την αρετή τον πολιτισμό και το ήθος  να αποδέχεται, να διδάσκεται, να αναγνωρίζει,  να συνθέτει και να συμβιώνει με τους άλλους.
Ας σταματήσει πια αυτή η παρακμή…
Μ.Ξ.


Ένας Αρχηγός για …γέλια και κλάματα
Αποκαλύφθηκε πλήρως το πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου με την απολογία του ιδίου στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο Μιχαλολιάκος δίχως δεύτερη σκέψη μίλησε με απόλυτη απαξία για πρώην στενούς τους συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές, θέλοντας να μειώσει την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τον Δημ. Κουκούτση «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», τον Στ. Μπούκουρα «πρώην ΠΑΣΟΚΟ που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί» και τον Κ. Μπαρμπαρούση «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία». Παράλληλα, από την αρχή της απολογίας του δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή πως «πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Πώς γίνεται να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι, ενώ ο άλλος είχε εμπορικό κατάστημα στην Πέλλα;». Σ’ ότι αφορά την δολοφονία την χαρακτήρισε ως μια μία τυχαία συνάντηση», «ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλο», αρνήθηκε δε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Αυτό θα πει αρχηγός… όταν βρει τα σκούρα τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…