Θα δοθούν από τα υπόλοιπα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε κάθε περιφέρεια – Πρέπει να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση της επικαιροποίησης της μελέτης
Μιλά στο «Ε» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γ. Ζιμπίδης
Αναπτερώνονται οι ελπίδες όσων προσδοκούν να «μπει το νερό στο αυλάκι» στο κάμπο της Ξάνθης, και να επωφεληθεί ο αγροτικός κόσμος αλλά και όλη η κοινωνία της Ξάνθης από ένα μεγάλο έργο, περιβαλλοντικό που θα δώσει άλλη διάσταση στην αγροτική οικονομία του νομού. Ο λόγος για το Αρδευτικό που πλέον έχει απεμπλακεί από εκκρεμοδικίες και έχει απενοχοποιηθεί από οποιαδήποτε αντιπεριβαλλοντική «ρετσινιά» που προσπάθησαν να του κολλήσουν ωστόσο η μελέτη του περιμένει σε κάποιο συρτάρι …να βρεθούν λεφτά για να γίνει επικαιροποίηση και στην συνέχεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου 2020 – 2027 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
15 εκ. ευρώ στην περιφέρεια από τα υπόλοιπα του ΠΔΕ για μελέτες
Και η ευκαιρία βρέθηκε! Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης πρόκειται να δοθούν 15 εκ. ευρώ σε κάθε περιφέρεια από τα υπόλοιπα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με την δέσμευση το κονδύλι αυτό να χρησιμοποιηθεί για μελέτες έργων που στην συνέχεια θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ – 2020 2027).
Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης: «Είναι ένα καλό εργαλείο για μελέτες έργων», επισημαίνοντας ειδικότερα για το αρδευτικό: «Είναι ένα μεγάλο έργο για την Ξάνθη. Είναι από τα πρώτα θέματα για τα οποία μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, για την σημασία που έχει για όλο το νομό. Αυτή η προγραμματική περίοδος έχει κλείσει αλλά μπορεί να ενταχθεί στην επόμενη που ξεκινά από το 2020. Επίσης μπορεί η επικαιροποίηση της μελέτης να γίνει μέσα από το κονδύλι των 15 εκ. ευρώ».
Στοχοθεσία: Εντατικοποίηση για ετοιμότητα σε μελέτες – Σε πρώτο πλάνο τα εγγειοβελτιωτικά και τα αντιπλημμυρικά
Ο κ. Ζιμπίδης πρόσφατα συμμετείχε στην συνάντηση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Αρχών των περιφερειών, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες των 13 περιφερειών της χώρας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και τους υπηρεσιακούς του υπουργείου για να θέσουν τους στόχους για την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως μας μετέφερε ο κ. Ζιμπίδης ο γ. γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας, ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ωρίμαση μελετών προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και να ενταχθούν εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα των δήμων ή των περιφερειών μέχρι το τέλος του έτους στο ΠΑΑ αυτής της περιόδου που λήγει το 2020 ωστόσο αν είναι ενταγμένα τα έργα μπορούν να απορροφούν κονδύλια μέχρι το 2023.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε αφορούσε το θέμα των σχεδίων βελτίωσης για τους αγρότες και του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τους εμπόρους εξοπλισμού (τρακτέρ κυρίως) επειδή οι φάκελοι με τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών είχαν κολλήσει από το 2016 και δεν έχουν αξιολογηθεί. Όπως ειπώθηκε θα γίνει άμεσα η αξιολόγησή τους και θα δοθεί άμεση λύση με τις επιδοτήσεις των σχεδίων.
Εκτός του αντιχαλαζικού προγράμματος η ΑΜΘ
Όπως ανέφερε ο κ. Ζιμπίδης στην συνάντηση έθεσε το θέμα του αντιχαλαζικού προγράμματος στο οποίο δεν έχει ενταχθεί η περιφέρειά μας. Η απάντηση ήταν ότι αυτό το πρόγραμμα έχει κλείσει για αυτή την προγραμματική κα ότι η περιφέρεια θα μπορεί να ενταχθεί στην ένα περίοδο. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα …χαλαζοχτυπημένη. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής σε σύνολο 155.000 στρεμμάτων καλλιεργειών βαμβακιού και καλαμποκιού ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει στα 65.000 στρέμματα ολική καταστροφή!
Ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ – Ο Βορίδης ζήτησε στοχοπροσήλωση
Τέλος να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε ενημέρωση στους εκπροσώπους των Περιφερειών για τις νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την νέα ΚΑΠ καθώς και για τον προγραμματισμό της προετοιμασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στον σχεδιασμό του. Ο δε υπουργός κ. Βορίδης τόνισε ότι ο προγραμματισμός που τίθεται προϋποθέτει την στοχοπροσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επιδίωξη απτών αποτελεσμάτων, στη βάση τόσο των χρονικών όσο και των χρηματοδοτικών περιορισμών της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου