Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Λευκός καπνός με εντάσεις για το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ

Λευκός καπνός με εντάσεις για το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ

0

Πρόεδρος ο Ιπποκράτης Καμαρίδης στο νέο 11μελές συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης

Διαφωνία ως προς την ερμηνεία του νόμου για τον τρόπο ανάδειξης του ΔΣ. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούσαν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Μελισσόπουλου για ανάδειξη και του προέδρου μέσα από το σώμα και όχι με απόφαση δημάρχου

Μέσα από μία διαδικασία έντασης και πρωτοφανών αντιδράσεων, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης το βράδυ της Παρασκευής αναδείχθηκε η νέα διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Ξάνθης. Το ουσιαστικό μέρος των τοποθετήσεων ήταν αρκετά περιορισμένο, σε σχέση με την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από μερίδα συμβούλων, ενώ εξαιτίας της έντασης ή διαδικασία δεν τηρήθηκε μιας και τόσο επικεφαλής παρατάξεων, όσο και άλλοι σύμβουλοι ξεπέρασαν κατά πολύ τον περιορισμό σε πρωτολογία και δευτερολογία.

Ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης ανέφερε ότι με βάση την εισήγηση και τη γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας που διανεμήθηκε μέσα στη συνεδρίαση στους επικεφαλής (αν και είχε συνταχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος ορίστηκε με απόφαση δημάρχου και είναι ο Ιπποκράτης Καμαρίδης και τα μέλη της νέας 11μελούς πια σύνθεσης, όσον αφορά τους συμβούλους και τους πολίτες, καλούνταν να τους αναδείξουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Δυστυχώς, η νέα νομοθεσία σε συνδυασμό με τις συνεχείς εγκυκλίους δημιούργησε ασάφεια σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του οργάνου και πάνω σε αυτό δημιουργήθηκαν εύλογοι προβληματισμοί, αλλά και σφοδρές συγκρούσεις.

Ψηφοφορία για την πρόταση Μελισσόπουλου ζήτησαν οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου, Παπαχρόνη, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη

Ο Σάββας Μελισσόπουλος βασιζόμενος στη νομοθεσία παρουσίασε εισήγηση, που κατέληγε σε διαφοροποιημένο τρόπο ανάδειξης του προέδρου και των μελών του ΔΣ (εκλογή από το σώμα)και ζήτησε η πρότασή του να τεθεί σε ψηφοφορία, μαζί με τον τρόπο που προέκρινε η δημοτική αρχή, βάσει της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας.

Την ψηφοφορία και για τη δεύτερη πρόταση στήριξαν οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου, Παπαχρόνη, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη, αλλά σε αυτό αντιτάχθηκε η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι έτσι δε θα προκύψει σύννομη διοίκηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ θα τη γυρίσει πίσω. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και μάλιστα, προειδοποίησαν τη δημοτική αρχή ότι αν δεν θέσει σε ψηφοφορία τη δεύτερη πρόταση, ουσιαστικά θα πρόκειται για πράξη αυθαιρεσίας.

Από την πλευρά της η νομική υπηρεσία διευκρίνισε ότι ως προς την ερμηνεία του νόμου και την τήρηση της διαδικασίας η υπόδειξη είναι δεσμευτική και άρα προηγείται ο ορισμός προέδρου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης επεσήμανε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας, αφού αυτή αναλαμβάνει και την ευθύνη της αρμοδιότητάς της, και μάλιστα δήλωσε ότι «η δημοτική αρχή θα προχωρήσει με βάση τη γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας και θα βρούμε όλοι το δίκιο μας εκεί, όπου αρμόζει». Συμπληρωματικά, ο αντιδήμαρχος ΤΥ Γιάννης Ζερενίδης αναρωτήθηκε αν το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης μπορεί μόνο του να κάνει νομοθετικό έργο.

Η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας ζήτησε να γίνει δεκτή ο Μ. Σαββίδης, αφού δε γίνεται… να φέρνει ο καθένας το δικηγόρο του!

Από την πλευρά του ο Ματθαίος Σαββίδης διερωτήθηκε ρητορικά αν οι νομικοί σύμβουλοι είναι του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου για να καταλήξει ότι το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν νιώθει ότι καλύπτεται ή όχι από την εισήγηση, μεταφέροντας και το παράδειγμα της εγχείρησης, όπου την απόφαση για την αναγκαιότητα την παίρνει ο γιατρός. «Αρχικά, είπαμε ότι έκαναν πραξικόπημα οι νομικοί για το θέμα, αλλά τελικά φαίνεται ότι το πραξικόπημα το κάνει η αντιπολίτευση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα εκτόνωσε η παρέμβαση της Αριάνας Παπαϊωάννου που πρότεινε αφού η διαφωνία επικεντρώθηκε στην επιλογή των πολιτών να εισηγηθεί έναν η συμπολίτευση και έναν η αντιπολίτευση. Τελικά έγινε διάλειμμα για να συσκεφθούν οι επικεφαλής και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Η νέα σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ

Μετά από μεταμεσονύκτιο διάλειμμα, βγήκε «λευκός καπνός» για το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης και η σύνθεση είναι η παρακάτω:

Πρόεδρος: Ιπποκράτης Καμαρίδης

Μέλη από τη συμπολίτευση:

-Χρυσούλα Δημούδη (αναπληρωτής Γιάννης Ζερενίδης)

-Μπεκήρ Ογλού Σουά (αναπληρωτής Σιαμπάν Μπαντάκ)

-Απόστολος Ελευθεριάδης (αναπληρώτρια Ειρήνη Χαριτωνίδου)

-Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ (αναπληρωτής Μανώλης Φανουράκης)

Μέλη από την αντιπολίτευση:

-Φάνης Παπαδάκης (αναπληρωτής Ιωάννης Παπαχρόνης)

-Ελισάβετ Παυλίδου (Σοφία Παππά)

Πολίτες:

-Χρήστος Μούρκας (αναπληρώτρια Χαρίκλεια Καπαγερίδου)

-Μαρία Κανζίζογλου (αναπληρωτής Μαρίνος Σδρέβανος)

Ακόμη ένα μέλος ορίζεται από το ΔΠΘ και ένα από τους εργαζόμενους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…