Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

0

Θράκη και νησιά
Δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Είπε: «Υπάρχει μια ανισορροπία. Πάρα πολλοί κατατάσσονται σε αυτή την ΕΣΣΟ, περισσότεροι από όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα, ακόμα και το απλό της ένδυσης, της υπόδησης και της σίτισης. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να καταταγούν σ’ αυτήν την ΕΣΣΟ όσο περισσότεροι γίνεται. Ίσως μας δοθεί και μία ευκαιρία κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε τις Μονάδες της Θράκης και των νησιών, διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης.»
Και ρωτάμε τώρα εμείς: Γιατί εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό στελέχωσης; Μήπως γιατί δουλεύει το βύσμα κι αντί για Θράκη και νησιά υπηρετούν στην Αττική;
-Α, ρε Ελλάδα, κι εδώ με γνωριμίες πορεύεσαι…
Γ.Δ.


Μεταξύ μας μια αλήθεια
«Εμείς όλοι οι απλοί άνθρωποι της καθημερινής εργασίας, της οικογένειας και των δημοκρατικών αρχών, που ξεκινήσαμε χωρίς βοήθειες, αυτοδημιούργητοι, με βάσεις ηθικών αρχών και ανθρωπισμού, ΟΛΟΙ, υποστηρίζουμε μια αρχή: κι αυτή δεν είναι άλλη από το να υπάρξει και να ισχύσει μια πιο δίκαιη κοινωνία στην πατρίδα μας».
Λόγια απλά, καθαρά και ντόμπρα. Χωρίς φιοριτούρες και επίθετα υποκριτικά. Ελέχθησαν πρόσφατα σε φιλική κοινωνική συνάντηση. Και μέσα στην απλότητά τους τα λόγια αυτά εκφράζουν μια αλήθεια που μπορεί να την πει κανείς και πανανθρώπινη.
Όμως, κι αυτό είναι το δύσκολο, το να επιζητεί κανείς και το να επιθυμεί μια δίκαιη κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο, ίσως ακατόρθωτο έως ουτοπία.
Μακάρι η υψηλή αυτή επιθυμία που είναι ζητούμενο χιλιάδες χρόνια τώρα να υλοποιηθεί κάποτε. Όμως, μέχρι τώρα, πουθενά δεν υλοποιήθηκε μια Δίκαιη Κοινωνία ανθρώπων.
Γ.Δ.


Πάει το περίπτερο
 Κλειστή ήταν χθες από το πρωί η οδός 28η Οκτωβρίου στο ύψος  της πλατείας Ελευθερίας.
Κι αυτό επειδή γινόταν εργασίες ξηλώματος του περιπτέρου που βρίσκεται στην γωνία της πλατείας . Αυτό παρέμεινε κλειστό τα τελευταία χρόνια και προφανώς δεν βρέθηκε κάποιος άλλος να ενδιαφέρεται να το ανοίξει και έτσι είχε αυτό το τέλος. Πάντως είναι θετικό από αισθητικής άποψης αφού ανοίγει έτσι όλη η πλατεία και το πεζοδρόμιο για τους πεζούς. Οι πλατείες και τα πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι και δεν πρέπει να φυτρώνουν περίπτερα.
Μ.Ξ.


50.000 εγκλωβισμένοι βρετανοί τουρίστες
Μεγάλη ζημιά με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας αποτελεί η πτώχευση του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 50.000 εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες της εταιρείας, οι περισσότεροι σε Κρήτη και Επτάνησα και η ζημιά για τα ξενοδοχεία, αλλά και τον τουρισμό της χώρας, θα είναι μεγάλη.
Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών αυτών, η οποία και έχει αναλάβει να καλύψει και τη διαμονή τους από εχθές που ανακοινώθηκε η πτώχευση.
-Έχουμε να περιθάλψουμε 65.000 «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες, τώρα μας έμειναν και 50.000 βρετανοί τουρίστες. Ευτυχώς αυτοί θα συντηρηθούν και θα «απεγκλωβιστούν» με δικά τους έξοδα…
Κ.Λ.


Η κινητοποίηση για το στεγαστικό του μειονοτικού σχολείου
Εντυπωσιακή ήταν πράγματι η πορεία για το μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο. Συμμετείχαν μαθητές, καθηγητές καθώς και οι βουλευτές δήμαρχοι και γενικώς όλες οι  «κεφαλές» της μειονότητας δίνοντας ένα παλλαϊκό μήνυμα σε ένα αμιγώς εκπαιδευτικό θέμα. Όμως το στεγαστικό πρόβλημα του μειονοτικού σχολείου είναι διαχρονικό και οξύνθηκε περισσότερο φέτος επειδή όπως μας είπαν οι εγγραφές ήταν υπερδιπλάσιες από τις αποφοιτήσεις και μάλιστα η πλειοψηφία των παιδιών είναι από τον δήμο Μύκης που μετακινούνται καθημερινά. Και βεβαίως η επιλογή αν θα πάει ένα παιδί σε δημόσιο ή  μειονοτικό γυμνάσιο ή λύκειο είναι δημοκρατικό δικαίωμα αλλά να υπενθυμίσουμε ότι ιδιαίτερα για τα παιδιά του δήμου Μύκης έχουν και Γυμνάσια και Λύκεια για να φοιτήσουν στο δήμο τους χωρίς να ταλαιπωρούνται πήγαινε – έλα στην Ξάνθη. Συνεπώς η επιλογή του μειονοτικού έχει και άλλη σκοπιμότητα και όχι εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Μ.Ξ.


Πανταχού παρών ο δήμαρχος
Παρότι οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες των πρώτων ημερών είναι πολλές στο να μπουν κάποια πράγματα σε νέα πορεία στον δήμο Ξάνθης, ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης δεν αρνείται καμία πρόσκληση. Πολύ περισσότερο στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πόλη μας στο ξενοδοχείο «Χίλια χρώματα».
Επρόκειτο για την 7η Ολομέλεια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑΜΑΣ στην οποία συμμετέχουν ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρείες. Στη φωτογραφία ο δήμαρχος Ξάνθης με τον πρόεδρο της πρωτοβουλίας.
Γ.Δ.


Απορίες Ελλήνων
Ρωτούν οι Έλληνες να μάθουν: «Τι κάνει αλήθεια το ναυτικό στο Αιγαίο; Υπάρχει ή όχι; Διότι όλα δείχνουν πως απουσιάζει. Διότι διαφορετικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία του όταν χιλιάδες πρόσφυγες μέρα μεσημέρι φτάνουν στα νησιά, ακόμη και με ιστιοφόρα!»
Δικαιολογημένο το ερώτημα και η απορία. Από τη θάλασσα έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χωρίς κανείς να τους εμποδίζει. Έρχονται κατά χιλιάδες γνωρίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη χώρα στο θέμα αυτό. Και ρωτάει ακόμη ο Έλληνας: Πόσες χιλιάδες ακόμη θα δεχτούμε στη χώρα μας  και τι θα γίνει τέλος πάντων με το πρόβλημα αυτό;
Γ.Δ.


Προσοχή στα λόγια
Δεν βιαζόμαστε. Αφήνουμε εύλογο χρόνο ενημέρωσης και γνωριμίας με τα θέματα του δήμου και τα όποια προβλήματα υπάρχουν από το παρελθόν. Κάθε τοπική ηγεσία κρίνεται από τις αποφάσεις της, τις «κωλοτούμπες» της, τη σαφήνεια με την οποία προσεγγίζει και περιγράφει την πραγματικότητα για την Ξάνθη.
Έτσι, όταν αισθανθείτε πραγματικά έτοιμοι, τότε ναι, γίνονται δηλώσεις. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά πως οι αποφάσεις πρέπει να σχεδιάζονται και να αντέχουν στο χρόνο διαφορετικά δεν είναι αποφάσεις, είναι λόγια. Και τα λόγια «έπεα πτερόεντα».
-Προσοχή λοιπόν στα λόγια.
Γ.Δ.


Απόθεμα ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα
Εάν κανείς ανατρέξει στα αρχεία του ΙΓΜΕ θα διαπιστώσει δύο πράγματα. Πρώτον ολοκληρωμένες μελέτες για το Απόθεμα Ορυκτού Πλούτου σ’ όλη τη χώρα και δεύτερον αναλυτική παρουσίασή του σε επίπεδο τόπου ύπαρξης, ποσοτήτων (περίπου), αξίας αυτών και βέβαια αξιοποίησής των.
Στα βουνά της Ελλάδας, κατά πλειοψηφία, υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός που περιμένει την αξιοποίησή του.
Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι η μεταλλευτική βιομηχανία με την εξορυκτική παράλληλα, συνεισφέρουν ποσοστό 4% στο ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή προσφέρει δουλειές σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχουν γίνει ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων και μπορούν να γίνουν άλλες τόσες.
Στη χώρα μας, αλλά και στη Θράκη, έχουμε ποικιλία μεταλλευμάτων που μπορούν και πρέπει ν’ αξιοποιηθούν.
Η πρόκληση είναι εδώ, μπροστά μας. Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.
Γ.Δ.


Μη μεταλλικά ορυκτά θέλει ο ΑΚΤΩΡ;
Το ρεπορτάζ για το ενδιαφέρον εξόρυξης της εταιρείας ΑΚΤΩΡ που κατασκευάζει τμήμα του κάθετου άξονα στην ορεινή περιοχή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, ωστόσο η εταιρεία δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό πού προσανατολίζει τη μεταλλευτική της δραστηριότητα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το αίτημα προς την Περιφέρεια αφορά σε αδρανή υλικά , δηλαδή μη μεταλλικά ορυκτά που έχουν άμεση σχέση με την οδοποιία.
Οι εκμεταλλεύσεις των λατομείων αδρανών υλικών είναι υπαίθριες και πραγματοποιούνται με τη μέθοδο των ορθών βαθμίδων.
Ως αδρανή υλικά καλούνται το σύνολο των διαβαθμισμένων κατά μέγεθος τεμαχίων υλικών ορυκτής (σκύρα, χαλίκια, άμμοι) ή βιομηχανικής προέλευσης, (σκωρίες, ανακυκλωμένο σκυρόδεμα κ.α.) και άλλων υλικών ανόργανης σύστασης, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κάποιο συγκολλητικό μέσο (τσιμέντο, άσφαλτος, κ.λπ.) για παραγωγή συνθέσεων όπως σκυροδέματα, ασφαλτικά μίγματα και σκυρωτά οδοστρώματα ή και αυτούσια (π.χ. ως έρμα σιδηροδρομικών γραμμών). Ονομάζονται αδρανή γιατί η πλειονότητα τους δεν αντιδρά χημικά με τις διάφορες «συγκολλητικές» ύλες.
Η μεγαλύτερη ποσότητα αδρανών υλικών προέρχεται από τη θραύση κατάλληλων εξορυγμένων πετρωμάτων (κυρίως ασβεστολιθικών) ή από περαιτέρω θραύση υλικών φυσικών αποθέσεων (μίγμα κυρίως ασβεστολιθικών, χαλαζιακών και γρανιτικών πετρωμάτων) ποταμών, χειμάρρων, θαλάσσης.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…