Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενισέα

Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενισέα

0

Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2019 – «ΤΕΧΝΕΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων, σειρά εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού, υπό τον τίτλο «ΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΣΕΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ» στον ιστορικό οικισμό της Γενισέας. Οι «ΕΗΠΚ 2019», αφορούν σε έναν Ευρωπαϊκό θεσμό, το γενικό συντονισμό του οποίου έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με βασικό στόχο την επαφή των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά, με τρόπους και μεθόδους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από εκθέσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις κ.ά. Οι εκδηλώσεις, που στοχεύουν σε ένα ευρύ και ποικίλων ενδιαφερόντων κοινό, θα λάβουν χώρα στον υπαίθριο χώρο του ιστορικού πυρήνα του οικισμού της Γενισέας, του Δήμου Αβδήρων, όπου και το πλούσιο αξιόλογο αρχιτεκτονικό απόθεμα.  Επελέγη η πραγματοποίηση μίας σειράς εκφράσεων τέχνης και πολιτισμού, με στόχο:

 • Τη γνωριμία με τον τόπο: Επιδιώκεται η ανάδειξη και πρόσληψη της ιστορίας του τόπου της Γενισέας όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από το σημαντικό κτιριακό απόθεμα των λιθόκτιστων κτιρίων καπναποθηκών, διά της in situ παρουσίασής τους, όπως και της προβολής των ενεργειών του ΥΠΠΟΑ προς την κατεύθυνση ανάδειξης του εν λόγω ιστορικού αποθέματος και του τόπου εν γένει
 • Την ανάδειξη της γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής. Η τροφή παρουσιάζεται ως πολιτιστικό αποτύπωμα και ως μέσο πολιτιστικών ανταλλαγών, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης κοινωνικών δεσμών.
 • Τη λήψη του πολιτισμού ως βίωμα που μετουσιώνεται από γενιά σε γενιά μέσω εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών δράσεων που νοούνται ως γέφυρες παρελθόντος- παρόντος.
 • Την ανάδειξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου, σημαντικό στοιχείο της ψυχαγωγίας των ανθρώπων στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις δύνανται να περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς συλλόγους και φορείς και μουσική βραδιά παραδοσιακών οργάνων.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας, ο Σύλλογος Γυναικών Μειονότητας Γενισέας και ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέας, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης με τη χορευτική ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος Γενισέας, τo Θέατρο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», το Κοινωνικό Κέντρο “Σταύρος Χαλιορής” με την εικαστικό Jane Marie Chaplin και το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων των μουσικών Χρήστου και Σοφίας Χατζοπούλου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το πολιτιστικό τους αποτύπωμα που εφαρμόζεται στα δικά τους πεδία δράσεων τέχνης και έκφρασης πολιτισμού. Η ημερομηνία της εκδήλωσης προσδιορίζεται για την 28η Σεπτεμβρίου 2019 (ημέρα Σάββατο) και θα διαρκέσει τις απογευματινές έως βραδινές ώρες. Η προσέλευση και συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

 • 17.30-18.00 Προσέλευση κοινού.
 • 18.00-18.30 Χαιρετισμοί «Γνωριμία με τον τόπο/ Παρουσίαση – Ξενάγηση». Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΥΠΠΟΑ
 • 18.30 Γευσιγνωσία/ Τοπική Γαστρονομία Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας / Σύλλογος Γυναικών Μειονότητας Γενισέας / Σύλλογος Γυναικών Γενισέας.
 • 18.30-19.30 Εκπαιδευτική, Ψυχαγωγική Δράση: «Ζωγραφίζοντας τις Καπναποθήκες της Γενισέας» Κοινωνικό Κέντρο Σταύρος Χαλιορής (Με την Εικαστικό Jane Marie Chaplin)
 • 19.30-20.30 Θέατρο Σκιών. Έργο: «Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου». Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»
 • 20.30-21.00 Παραδοσιακοί χοροί Χορευτική ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος Γενισέας, του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης
 • 21.00 Μουσική Βραδιά παραδοσιακών οργάνων Χρήστος & Σοφία Χατζοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Λαός και η Επανάσταση του 1821

Πλησίασε, για μια ακόμη χρονιά, η επέτειος της 25ης  Μαρτίου 1821. Το 2021 γιορτάσαμε σε ι…