Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τσεκούρι» και φέτος στα καυσόξυλα των κατοίκων στα ορεινά

«Τσεκούρι» και φέτος στα καυσόξυλα των κατοίκων στα ορεινά

0

Τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης περιμένουν συμπληρωματικές πιστώσεις για να διανείμουν από 5 χωρικά στους δικαιούχους στα χωριά της Μύκης και της Σταυρούπολης

 

Δεν επαρκούν τα λεφτά για να καλύψουν τις αιτήσεις – Στα 60 – 65 ευρώ το χωρικό η μέση τιμή στους ξυλέμπορους  – Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον

 

 

Φωτιά στα …μπατζάκια τους έχουν αυτές τις μέρες όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ξυλείας καθώς κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά καυσόξυλων. Αν και οι ειδικοί λένε πως η καλύτερη περίοδος αγοράς καυσόξυλων είναι  τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καθώς τα ποσοστά υγρασίας είναι συνήθως σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο δεν  είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν τώρα και λίγο πριν πιάσουν τα κρύα… Είναι η πρακτική της τελευταίας στιγμής καθόσον μάλιστα ευνοεί και ο καιρός που είναι καλοκαιρινός. . Η αγορά καυσόξυλων βέβαια αφορά τα νοικοκυριά που έχουν ως πηγή θέρμανσης την ξυλόσομπα ή το τζάκι, μια επιλογή που είχε άνθηση στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα μετά από την εξίσωση του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που εκτίναξε την τιμή του και εξανάγκασε τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ και να στραφούν σε αυτόνομες πηγές θέρμανσης.

Στα 60 – 65 ευρώ το χωρικό η μέση τιμή στους ξυλέμπορους

«Έντονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον», μας λέει ο ξυλέμπορος κ. Κίρτζαλι Σαμπάν που εμπορεύεται ξύλα από Ελλάδα και Βουλγαρία. Η τιμή που τα διαθέτει στους πελάτες του φέτος είναι στα 65 ευρώ το χωρικό. Να σημειώσουμε ότι το χωρικό ισούται με μισό τόνο(500 κιλά). «Πολλοί πελάτες μας κυρίως ηλικιωμένοι ζητάνε τόνους. Αυτή τη στιγμή ο τόνος έχει 120 ευρώ. Η τιμή είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Είναι γιατί οι Βούλγαροι έριξαν τις τιμές. Εμείς αγοράζουμε και από Ελλάδα και από Βουλγαρία.  Η Ελλάδα δεν έχει τόσες ποσότητα σε δρυ και οξιά που να επαρκούν και έτσι εισάγουμε και από Βουλγαρία. Υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό ξεκίνησε το 2012 και κορυφώθηκε μέχρι το 2015. Τότε πολλοί στραφήκαν στις ξυλόσομπες. Μετά όμως κάποιοι επέλεξαν πέλετ ή θερμοπομπούς ή κλιματιστικά και καυστήρες αερίου ή κάποιοι γύρισαν στα καλοριφέρ αφού παίρνουν επίδομα», αναφέρει ο κ. Κίρτζαλι, περιγράφοντα την κατάσταση στην αγορά καυσόξυλων.

Συμφέρει το ξύλο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος της θέρμανσης με ξύλα είναι το μισό σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ρεύμα. Ειδικότερα ένα σπίτι 100 τ.μ. με καλή μόνωση και την ξυλόσομπα σε σωστή θέση μπορεί να αποδώσει καλή θέρμανση για όλο τον χειμώνα σ’ όλο το σπίτι με 120 χωρικά που κοστίζουν 730 ευρώ. Παράλληλα με τα ίδια δεδομένα και η θέρμανση με καλοριφέρ πετρέλαιο αλλά και ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης βγάζουν τον χειμώνα με 1500 ευρώ κόστος.

4 χωρικά και αν θα μοιραστούν φέτος από τα Δασαρχεία Ξάνθης – Σταυρούπολης  στους κατοίκους της ορεινής περιοχής

Να σημειώσουμε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή και φέτος στο νομό μας το πρόγραμμα διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας). Όμως τα χρήματα που έχουν δοθεί για να υλοτομήσεις από το  Δασαρχείο Ξάνθης είναι 110.000 ευρώ και όπως επισημαίνει ο δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων στο δήμο Μύκης: «Οι υλοτομήσεις που κάνουμε είναι συνάρτηση των χρημάτων που μας χορηγούνται. Τα 110.000 ευρώ που μας χορήγησαν δεν επαρκούν για να καλύψουμε 2.000 αιτήσεις από 4 – 5  χωρικά. Κάναμε έγγραφα και περιμένουμε μια έξτρα χρηματοδότηση. Θέλουμε συνολικά 200.000 ευρώ για να καλύψουμε τους δικαιούχους.

Δει δη χρημάτων και στο Δασαρχείο Σταυρούπολης

Η ίδια κατάσταση και στο Δασαρχείο Σταυρούπολης. Ο  Δασάρχης κ. Θεόδωρος Τσολακίδης αναφέρει ότι τα ξύλα που έχουν υλοτομηθεί φτάνουν δεν φτάνουν για την διάθεση 4 χωρικών στους 470 δικαιούχους των ορεινών χωριών της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης: «Περιμένουμε συμπληρωματικές πιστώσεις. Χρειαζόμαστε άλλα 30.000 – 35.000 ευρώ για να δεσμεύσουμε κι άλλα καυσόξυλα από τους συνεταιρισμούς και να έχουμε την δυνατότητα να διαθέσουμε από ένα ακόμη χωρικό στους δικαιούχους. Θα περιμένουμε κι αυτή την εβδομάδα αλλιώς θα τους χορηγήσουμε 4 χωρικά», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης.

Στο ¼ της τιμής η διάθεση χωρικών από τα Δασαρχεία στους δικαιούχους των ορεινών χωριών

Να σημειώσουμε ότι στους δικαιούχους η τιμή διάθεσης είναι 15,23 ευρώ το χωρικό συν ΦΠΑ για τους μόνιμους κατοίκους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, 15,65 ευρώ στις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων στα Κομνηνά, 17,27 στους μόνιμους κατοίκους όλων των τοπικών διαμερισμάτων  και 19 ευρώ στους μόνιμους κατοίκους των Κομνηνών που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών προανήγγειλε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ

Ενίσχυση θερμοκηπίων, αποζημιώσεις για τον Daniel και προγράμματα στήριξης στον πρωτογενή …