Με την μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για τους συνεταιρισμούς που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ
Πρόεδρος συλλόγου Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνουν περισσότεροι συνεταιρισμοί». Παραμένει σε ιστορικά υψηλά το αγροτικό πετρέλαιο
Δύο «δώρα» για τους αγρότες είχε στο «καλάθι» του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ που δίνουν «ανάσα» στον αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα δεσμεύτηκε για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% (από 22%) και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στο 10%. Ουσιαστικά το δεύτερο αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να μπει σε τροχιά ένα νέο συνεταιριστικό μοντέλο στον πρωτογενή, αγροτοκτηνοτροφικό τομέα σε ευρωπαϊκά πρότυπα όπως είναι και οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ.
Πράσινο φως για το «συνεταιρίζεσθαι» στους αγρότες
Είναι γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί με την μορφή που είχαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ξεπεραστεί και έχουν αποτύχει και γι αυτό και εξαφανίστηκαν. Οι περισσότεροι είχαν περιοριστεί σε αγορά και προμήθεια εφοδίων για τους αγρότες και δεν είχαν εμπλακεί στο μεταποιητικό εμπορικό κομμάτι. Αυτό είναι το νέο μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρώπη ενώ στην χώρα μας το συναντάμε σε περιορισμένη κλίμακα αλλά με δυναμική: «Η μείωση του φόρου στους συνεταιρισμούς και όχι μεμονωμένα στα μέλη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δίνει μια καλή ευκαιρία για να γίνουν περισσότεροι συνεταιρισμοί.
Πρέπει να μάθουμε να συνεταιριζόμαστε για να πετύχουμε καλύτερη προώθηση των προϊόντων να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης , εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως ανέφερε η Ξάνθη είχε ένα σημαντικό συνεταιριστικό παρελθόν εξαιτίας και του μεγάλου συνεταιριστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή όμως στις μέρες μας οι περισσότεροι συνεταιρισμοί που υπήρχαν στα χωριά έχουν κλείσει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το παλιό μοντέλο έχει αποτύχει. Πρέπει οι νέοι αγρότες να εκπαιδευτούν και να μάθουν τα οφέλη του συνεταιρισμού που πρέπει να λειτουργεί σε επιχειρηματική βάση. Να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο κ.λ.π. Εκεί οι συνεταιρισμοί έχουν ευρύ φάσμα. Καλύπτουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο από την παραγωγή και την μεταποίηση των προϊόντων ως την εμπορία και την εκπαίδευσή του», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης και δίνει ένα απτό παράδειγμα για το οικονομικό όφελος που θα είχαν οι παραγωγοί στην εμπορία καλαμποκιού: «Για παράδειγμα τώρα πουλάμε 15 λεπτά το καλαμπόκι και είμαστε ίσα βάρκα ίσα πανιά μ’ αυτή την τιμή αφού έχουμε 40 – 50 ευρώ ανά στρέμμα κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν 22 λεπτά. Αν είχαμε συνεταιρισμό θα το πουλούσαμε 18 λεπτά στους κτηνοτρόφους και εμείς θα ωφελούμασταν και αυτοί. Τώρα επωφελούνται μόνο οι έμποροι».
Παραμένει σε ιστορικά υψηλά το αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση για το «αγροτικό πετρέλαιο» δήλωσε:
«Εξήγγειλα μόνο αυτά για τα οποία είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορώ να δεσμευτώ, και για τα οποία υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό και έχω ζητήσει και από τα αρμόδια υπουργεία σκέψεις και προτάσεις. Θέλω να γνωρίζετε ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε οποιονδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ενδεχομένως και εντός του 2019 εάν έχουμε κάποια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, είναι μία απ’ τις άμεσες προτεραιότητές μας το ζήτημα αυτό το οποίο θίξατε. Έχω πλήρη εικόνα για το πρόβλημα του κόστους παραγωγής».
Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες αγοράζουν το πετρέλαιο κίνηση στα 1,40 το λίτρο την ίδια στιγμή που οι αγρότες στην Κύπρο το αγοράζουν 70 λεπτά. Επίσης το κόστος του πετρελαίου επιβαρύνει σε ποσοστό 20% το κόστος παραγωγής την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη είναι 5%.
Μαριάννα Ξανθοπούλου