Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στήριξη των οικογενειών τους ζητούν οι Πολύτεκνοι Ξάνθης από τους Δημάρχους

Στήριξη των οικογενειών τους ζητούν οι Πολύτεκνοι Ξάνθης από τους Δημάρχους

0

Με ανοικτή επιστολή τους προτείνουν μέτρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αξιότιμοι Δήμαρχοι Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων,

  1. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα δημογραφικής κατάρρευσης και εξυφαίνεται μία αθέατη γενοκτονία κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατο Δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το έτος 2018 οι θάνατοι υπερείχαν των γεννήσεων κατά 33.820 (γεννήσεις 87.074 – θάνατοι 120.886), ενώ κατά την τελευταία τριετία οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 95.654 (γεννήσεις 268.525 – θάνατοι 364.179). Το τρέχον έτος ήτοι από 1/1/2019 έως 4/3/2019, που είναι η τελευταία ενημέρωση, οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 11.041 (γεννήσεις 14.387 – θάνατοι 25.428).

Τα τελευταία 6 χρόνια 2014-1019 η μείωση του πληθυσμού θα φθάσει τις 190.000! Σαν να χάθηκαν τα… Δωδεκάνησα! Η οικονομία δεν ανακάμπτει χωρίς λαό!

Οι πολύτεκνες οικογένειες, είναι οι μόνες που αντιστέκονται στο δημογραφικό κατήφορο, που υφαίνει γοργά και σταθερά το σάβανο του γένους μας. Οι πολύτεκνοι αποτελούν την κατηγορία εκείνη του πληθυσμού που ασκεί τις πλέον ευεργετικές επιδράσεις σε όλες της εκφάνσεις της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής.

Συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων, στην διατήρηση της αμυντικής ισχύος της χώρας μας, στη μείωση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό της κατανάλωσης αγαθών, στην αποτροπή του αφανισμού του γένους μας και τελικά στη διατήρηση της βιολογικής ακμής του Έθνους.

  1. Ο Συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζοντας την εν γένει προσφορά των πολυτέκνων οικογενειών στην κοινωνία με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού στη διάταξη αυτή ορίζεται ρητά:

«Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους»

Ακόμα, υποχρεώνει την Πολιτεία να ασκεί δημογραφική πολιτική, αφού στην παρ. 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται:

« Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:

«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

  1. Περαιτέρω με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 202 του Ν. 36432006 (Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ορίζονται τα ακόλουθα:

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα.

  1. Με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία».
  2. Ακόμη με την παρ. 3 του άρθρου 84 του Ν. 38522010 ( Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) ορίζονται τ΄ ακόλουθα στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας:

« Με αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας».

  1. Με βάση τις παραπάνω διατάξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί να καθιερωθούν από την Κεντρική Διοίκηση, τόσο από την ΑΣΠΕ, όσο και από την ΚΕΔΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας έχει ή θα έχει τη δυνατότητα να λάβει ορισμένες αποφάσεις – μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών που είναι Δημότες του.

Συγκεκριμένα:

-Πλήρη απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.

-Απαλλαγή από τα τροφεία των παιδιών τους που φοιτούν στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπως και απαλλαγή από τα ποσά για την συμμετοχή τους στους Αθλητικούς Συλλόγους και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των Δήμων ή των Νομικών Προσώπων του Δήμου, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.

-Χορήγηση εφ΄ άπαξ βοηθήματος ποσού αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου στην μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο και το οποίο ποσό να μην είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.

-Κάλυψη των δαπανών του τοκετού, όπως και κάλυψη των δαπανών για τις πάνες του μωρού μέχρι δύο ετών τουλάχιστον, σε κάθε μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θα αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.

-Χρηματικά βοηθήματα για τα τέκνα των πολυτέκνων και τους ίδιους τους πολυτέκνους, που αριστεύουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο ή επιτυγχάνουν σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ και με την προϋπόθεση ότι επέτυχαν με βαθμολογία πάνω από την βάση του 10 ή έλαβαν το πτυχίο τους από Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή έλαβαν Μεταπτυχιακό τίτλο ή το Διδακτορικό τους, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.

-Καθιέρωση σταθερού ωραρίου για τις πολύτεκνες μητέρες – υπαλλήλους του Δήμου και να μην υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βεβαρυμμένες οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

-Καθιέρωση από τους Δήμους τιμητικών εκδηλώσεων για τις μητέρες που αποκτούν το τέταρτο τέκνο τους και θα έχουν χαρακτηρισθεί πολύτεκνες, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτούν το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο τους, ώστε να γίνεται η σχετική προβολή και να καθίσταται ελκυστική και άξια σεβασμού η πολύτεκνη οικογένεια.

-Σύμπραξη του Δήμου με το Σύλλογό μας για τη διανομή προϊόντων βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων του Υπ. Εργασίας και των σχετικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Γενικότερα, θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας, τόσο με νέες υπηρεσίες όπως π.χ. τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), όσο και με προσφορές σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα δωρεάν εμβολιασμός για παιδιά ως 14 ετών, κ.λπ.

Κύριε Δήμαρχε θα θέλαμε να εφαρμόσετε τα ανωτέρω δίκαια και απολύτως απαραίτητα μέτρα διότι Δήμος χωρίς δημότες είναι πηγή χωρίς νερό .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

 Χατζηγεωργίου Δημήτρης                                                                              Ισνικλής Παύλος

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…