Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζεται η επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη  

Συνεχίζεται η επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη  

0

 

Σε 32 ανέρχονται τα κρούσματα που νοσούν – Μεγάλη κινητικότητα στα Επείγοντα του νοσοκομείου. Μιλά ο Διευθυντής της Παθολογικής  – Αν δεν πέσουν οι θερμοκρασία δεν αναμένεται ύφεση της νόσου

 

 41 κρούσματα σε 11 δήμους της ΑΜΘ και 32 σε 3 από τους δικούς μας – Συντονιστικό όργανο για την αξιολόγηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τους ΟΤΑ δημιουργεί ο Κικίλιας

 

Συνεχίζεται ακάθεκτη η επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη σε σημείο που να προκαλεί έντονη ανησυχία χωρίς ωστόσο να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός του Δυτικού Νείλου που παρατηρείται στην περιοχή μας τόσος μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι λοιμώξεις έχουν φτάσει τις 32 στο Νομό Ξάνθης και 20 από αυτά με σοβαρές εκδηλώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από τα 32 που νοσούν

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Χρηστάκης Σάββα σε 32 ανέρχονται τα περιστατικά που νοσούν αυτή τη στιγμή. Απ’ αυτά 2 είναι σε σοβαρή κατάσταση και 1 μάλιστα έχει εισαχθεί στην ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί 3 θάνατοι έμμεσα από τον ιό σε άτομα ηλικιωμένα με βεβαρημένο ιστορικό σε αναπνευστικά προβλήματα που ωστόσο νόσησαν κι αυτό ήταν που τους στοίχισε τη ζωή. Τα περισσότερα περιστατικά , αναφέρει ο κ. Σάββα, έχουν  ήπια συμπτωματολογία ωστόσο χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Επεσήμανε δε πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό τον αριθμό καθώς είναι κάποια που δεν είναι εμπύρετα και δεν απευθύνονται στα επείγοντα: «Τα περιστατικά είναι συνεχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει νόσος. Δεν είναι βέβαια σε επίπεδα επιδημίας ωστόσο στα Επείγοντα  έχουμε μια συνεχή ροή. Εξετάζονται και αν διαγνωστεί η νόσος και αν η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι τέτοια που χρειάζεται νοσηλεία, αυτό γίνεται», σημειώνει ο κ. Σάββα προσθέτοντας πως αν δεν ψυχράνει αισθητά o καιρός δεν θα σταματήσουν τα κρούσματα.

Επιδεινώνεται  η κατάσταση στο νομό μας

Συνολικά από την αρχή του καλοκαιριού στην περιοχή έχουν καταγραφεί 32 κρούσματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το XanthiNea.gr, με τον ιό αντί να υποχωρεί να επεκτείνεται συνεχώς. Αν και ο Δήμος Τοπείρου διατηρούσε την «πρωτιά» μέχρι πρότινος, πλέον τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον Δήμο Αβδήρων, όπου καταγράφονται 13. Εξ αυτών τα οκτώ αφορούν ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή πιο σοβαρά περιστατικά. Ακολουθεί ο Δήμος Τοπείρου με 12 κρούσματα, επτά εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρά, και ο Δήμος Ξάνθης με επτά.

Η Ξάνθη διατηρεί αρνητική πρωτιά στη χώρα, ενώ στην περιοχή ηλικιωμένοι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό έχασαν τη μάχη για τη ζωή και συμπεριλαμβάνονται στα 15 πανελλαδικά θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μία εβδομάδα τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ξάνθη ανέρχονταν σε 28.

Ρεκόρ κρουσμάτων φέτος στην Ξάνθη από το 2013 που εμφανίστηκε ο ιός του Δ. Νείλου

Η Ξάνθη διατηρεί αρνητική πρωτιά στη χώρα με 32 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μία εβδομάδα τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ξάνθη ανέρχονταν σε 28. Απ’ τα 32 κρούσματα τα περισσότερα έχουν καταγραφεί στον δήμο Αβδήρων (13) ενώ ακολουθεί ο δήμος Τοπείρου με 12 και 7 ο δήμος Ξάνθης. Από τα 32 τα 12 είναι χωρίς εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ενώ στα υπόλοιπα 20 είναι με εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Συνολικά σε 11 δήμους της περιφέρειάς μας έχουν καταγραφεί 41 κρούσματα και μόνο στους 3 δήμους του νομού μας 32!

Συνολικά δηλαδή στην Περιφέρεια ΑΜΘ 73 άτομα έχουν προσβληθεί εφέτος από τον ιό, ενώ αρκετοί φαίνεται πως έχουν χάσει και τη ζωή τους. Να σημειώσουμε ότι από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών και έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 158 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 97 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα 61 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Συντονιστικό όργανο για την αξιολόγηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τους ΟΤΑ δημιουργεί ο Κικίλιας

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιήθηκε, το πρωί  της Παρασκευής στο Υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Ψεκασμοί για κουνούπια την Παρασκευή στον κάμπο της Ξάνθης

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου  διενεργήθηκε  επίγειος ψεκασμός ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) για την καταπολέμηση των κουνουπιών ως ακολούθως:

με πεδίο εφαρμογής – περιοχές : εντός του οικισμού  Κεντητής   του Δήμου Tοπείρου 12 της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Ώρα εκτέλεσης ψεκασμών:  22:00 – 24:00.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…