Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εν’ όψει κινδύνου εκτίναξης της ανεργίας στην Ξάνθη

Εν’ όψει κινδύνου εκτίναξης της ανεργίας στην Ξάνθη

0
Ergatiko-empros

Βρίσκεται στο  45% και υπολογίζεται πως θα αυξηθεί από τους άνεργους οικοδόμους που επιστρέφουν από το Κατάρ και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας

 

Δραματικές διαστάσεις έδωσε στην σύσκεψη των Επιμελητηρίων Β. Ελλάδος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Α. Μπεμπεκίδης  για την εργασιακή εικόνα του νομού μας

 

 

Στο δυσθεώρητο ύψος του 45% υπολογίζεται η ανεργία στην Ξάνθη από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ! Το ποσοστό μάλιστα αναμένεται να εκτιναχθεί το επόμενο διάστημα όταν επιστρέψουν οι οικοδόμοι από το Κατάρ που ξενιτεύτηκαν κατά εκατοντάδες για να δουλέψουν στο μικρό αυτό κρατίδιο που ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας όπως επίσης τελειώνει η τουριστική σαιζόν για όσους εργάζονται στον επισιτιστικό κλάδο. Όλοι αυτοί αναμένεται να κάνουν ουρά στον ΟΑΕΔ για την κάρτα ανεργίας εκτοξεύοντας τα ποσοστά της ανεργίας σε 55% και άνω.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου  Ξάνθης Άγγελου Μπεμπεκίδη, που τις παρουσίασε στην σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εν’ όψει της ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που διατρανώνει η ΓΣΕΕ.

Σχεδόν  οι μισοί Ξανθιώτες είναι άνεργοι –Μεγαλύτερη ανεργία κι από την …Φλώρινα

Η Ξάνθη όπως αποδεικνύεται έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας αφού ξεπερνά ακόμη και την Φλώρινα που έχει 42% και είναι δεύτερη μετά την Καστοριά (55%-60%), ενώ είναι πρώτη σ’ όλη την ΑΜΘ.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην  Βόρεια Ελλάδα  είναι τα ακόλουθα ποσοστά που παρουσίασαν τα Εργατικά Κέντρα κάθε νομού και έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 30%, Κιλκίς 30%, Πιερία 19%, Χαλκιδική 16%-18% το καλοκαίρι, Καστοριά 55%-60%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 45%, Έβρος 13%, Σέρρες 28%-29%, Φλώρινα 42%, Δράμα 20%, Πέλλα 30%.

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, A. Μπεμπεκίδη

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης προσέδωσε δραματικό τόνο στην περιγραφή της εργασιακής εικόνας του νομού μας: «Η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη από πέρσι. Και γιατί δηλαδή να βελτιωθεί. Δείξτε μου ένα εργοστάσιο που άνοιξε τα τελευταία χρόνια στο νομό μας. Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης πρόσφατα δήλωσε ότι δεν έχει υπόγραψε ούτε μία νέα οικοδομική άδεια στην θητεία του. Μόνο οι τρεις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες του νομού μας, τα Θερμοκήπια τα Πλαστικά και η Sunlight έκαναν προσλήψεις. Καμιά νέα επιχείρηση δεν άνοιξε. Οι οικοδόμοι έφυγαν κατά εκατοντάδες στο Κατάρ και στην Κύπρο. Άδειασαν τα χωριά Εχίνος και Κένταυρος και άλλα από την ορεινή περιοχή. Όλοι αυτοί αρχίζουν να επιστρέφουν αφού τελειώνουν οι συμβάσεις τους και τότε όλοι πάλι θα είναι άνεργοι. Η κατάσταση είναι δραματική και τίποτε δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι κάτι θ’ αλλάξει προς το καλύτερο.  Ας ελπίσουμε να διαψευσθούμε»

Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης είναι ότι σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ξάνθη μειώθηκε η απασχόληση και οι θέσεις απασχόλησης που υπάρχουν είναι  από ελαστικές μορφές εργασίας και φτάνουν στο 55%!

«Αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση», το σύνθημα του συλλαλητηρίου των συνδικάτων το Σάββατο

Να σημειώσουμε πως και άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης παρουσίασαν μια ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους, λόγω της υψηλής ανεργίας, της «μαύρης» εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο στις 6 η ώρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο των συνδικάτων, με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση». Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ενόψει του συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Μουτάφης υπογράμμισε πως η ΓΣΕΕ διεκδικεί: Αποκατάσταση της Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και του πλαισίου πλήρους απασχόλησης και των μισθών, ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση και ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δίνει συντάξεις-φιλοδωρήματα, αλλά που θα ανταποκρίνεται στο ύψος των κρατήσεων των ασφαλισμένων.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε και την ηγεσία της ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν τη συναντούσε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…