Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 582 Ξανθιωτάκια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

582 Ξανθιωτάκια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

0

Ποσοστό επιτυχίας 65%  – Αναλυτικά σε ποια Πανεπιστήμια  πέρασαν οι υποψήφιοι από το νομό μας

 

Πτώση στις βάσεις η γενική εικόνα – Κάτω από την …βάση τμήματα φιλολογίας

 

 

Τέλος στο καρδιοχτύπι χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών έβαλε χθες Τρίτη 27 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε Σχολές και Τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Έτι οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν: Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστάλθηκαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων (χωρίς όνομα παρά μόνο με τον κωδικό του υποψηφίου) που  αναρτήθηκαν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.

Ποια είναι η εικόνα στην Ξάνθη: 65% το ποσοστό επιτυχίας

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζονται στο γραφείο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης σε γενικό μέσο όρο το ποσοστό επιτυχίας όπως αυτό μετράτε από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ ανέρχεται σε 65%. Ειδικότερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ήταν 838 και απ’ αυτούς επέτυχαν την είσοδο τους σε σχολές 486 (58%). Από αυτούς οι 71 είναι με το 10%. Από το ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι ήταν 136 και οι επιτυχόντες 96 εκ των οποίων 3 με το 10%. Έτσι το ποσοστό επιτυχίας των υποψήφιων από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Ξάνθης διαμορφώνεται σε 65%.

Σε ποια Πανεπιστήμια  πέρασαν τα Ξανθιωτάκια

Το πιο δημοφιλές Πανεπιστήμιο για τους υποψήφιους της Ξάνθης ανακηρύσσεται το ΔΠΘ αφού συνολικά πέρασαν 81 στις σχολές του (31 από το α΄ ΓΕΛ και 31 επίσης από το β΄ ΓΕΛ)/. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο με 72 εισακτέους από Ξάνθη, το Θεσσαλίας και το Ιωαννίνων με 33 το καθένα,  το Πατρών 26,  το Αιγαίου επίσης  26, το ΕΠΚΑ Αθηνών 22,  το Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας από 18, το Κρήτης 14, το Ιόνιο με 13 το Μακεδονίας με 9, το Πελοποννήσου με 7, Πάντειος 5, Πολυτεχνία Κρήτης 4, ΣΜΥ (στρατιωτικές Σχολές) Μετσόβιο 3. ΣΠΑ (Αεροπορίας) 2 και Πειραιά και  Χαροκόπειο από 2. Τέλος από 1 σπουδαστή από Ξάνθη θα έχουν τα ΤΕΙ Αθηνών, ΑΜΘ και Θεσσαλονίκης.

Πτώση στις βάσεις – Κάτω από την …βάση τμήματα φιλολογίας

Το ποσοστό επιτυχίας που θεωρείται υψηλό είναι και συνάρτηση της πτώσης των βάσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων για τις Βάσεις 2019, η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018. Πέρυσι η Ιατρική ήταν στα 19.029. Αντίστοιχα η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018. Πιο σημαντική πτώση φέτος στο τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, με πτώση κατά 1.590 μόρια. Το ίδιο ισχύει και για το Μαθηματικό Αθήνας με την βάση να είναι 14.617 από 15.152 που ήταν πέρυσι. Δηλαδή με πτώση 525 μόρια.

Την ίδια ώρα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια σε σχέση με το 2019, ενώ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Μεγάλη πτώση και σ’ όλες τις φιλολογικές σχολές. Έτσι έχουμε Φιλόλογος με βαθμό εισαγωγής στο πανεπιστήμιο κάτω από τη βάση του 10 καθώς σε 9.747 μόρια είναι η βάση εισαγωγής στο νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών! Υψηλές διατηρήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με 18.241 μόρια (άνοδο 118 μόρια) για την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στις σχολές και τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας οι βάσεις διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα ή και ανέβηκαν κατά περίπτωση, όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με 17.959 (άνοδος 659 μόρια) και το τμήμα Πληροφορικής με βάση 16.433 μόρια και άνοδο 458. Για τις Σχολές του ΔΠΘ αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο.

25% έγραψαν κάτω από την βάση – 8 στους 10 περνούν σε κάποιο πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με τα στατιστικά που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έγραψαν κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 25%. Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, περίπου το 40% έγραψε κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Βάσεις 2019 αποκαλύπτουν ότι περίπου 8 στους 10 υποψηφίους περνούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Η υπουργός Παιδείας συγκεκριμένα είπε ότι τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξ αυτών, περίπου ένας στους τέσσερις (23%) περνά στη σχολή πρώτης προτίμησης.

 

Ευχές και συγχαρητήρια στους επιτυχόντες από τον νέο δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελη

Με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης δήλωσε: «Εύχομαι στους επιτυχόντες μαθητές και από σήμερα ακαδημαϊκούς πολίτες, καλή πορεία στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους. Η επιτυχία αυτή είναι το επιστέγασμα της συστηματικής και αδιάλειπτης προσπάθειας που κατέβαλαν, δικαιώνοντας τους κόπους και τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι ίδιοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις οικογένειες των μαθητών, που στάθηκαν πολύτιμος αρωγός στη δύσκολη αυτή προσπάθεια και συνέβαλαν κατά μεγάλο βαθμό  στην επίτευξη των στόχων τους.

Γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η επιτυχία για τα παιδιά,  τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς,  θεωρώ ωστόσο ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος σε αυτή τη δοκιμασία, η ζωή τώρα  ξεκινά και υπάρχουν πολλοί δρόμοι επιλογής. Για όσους δεν τα κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλω να σημειώσω ότι μια πιθανή αστοχία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες αναζητήσεις και ευκαιρίες, για νέες προοπτικές και στοχεύσεις. Όλοι οι νέοι μας, οι νέοι της Ξάνθης,  είστε η ελπίδα μας και η Δύναμη για το Αύριο της πόλης μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…