23 θανατηφόρα τροχαία έως τον Ιούλιο του 2019 – 3 απ’ αυτά στην Ξάνθη
Θανατηφόρος μήνας ο Ιούνιος για την ΑΜΘ – Σήμα της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων – Προσοχή στους οδηγούς εφιστά η Α.Δ. Ξάνθης
Eurostat: Στην Ελλάδα τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες
Συναγερμός έχει σημάνει στα κεντρικά της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων. Με την περιφέρεια Κρήτης να έχει την θλιβερή πρωτιά και η περιφέρεια μας να συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 περιφερειών που παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση. Και για του λόγου το αληθές σύμφωνα με τα στοιχεία απολογισμού οδικής ασφάλειας ανά μήνα που ανακοινώνει η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση είχαμε μέχρι τέλος του Ιουλίου 23 νεκρούς στους δρόμους της ΑΜΘ έναντι 14 το 2018 ήτοι ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 39%! Η αύξηση προήλθε από τους 2 πρώτους μήνες του έτους που τετραπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα τροχαία (8 έναντι 2 του 2018). Φονικότερος μήνα αναδεικνύεται ο Ιούνιος με 7 θανατηφόρα δυστυχήματα έναντι 1 του 2018 ενώ και σ’ όλους τους υπόλοιπους μήνες παρουσιάζεται αύξηση πλην του Απριλίου που δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο με 1 του αντίστοιχου μήνα το 2018.
Θανατηφόρος μήνα ο Ιούνιος για την ΑΜΘ
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία του μήνα Ιουνίου όπως ανακοινώθηκαν στις 8/7/2019
Ειδικότερα σημειώθηκαν:
7 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 1 το 2018)
4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2018)
30 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 34 το 2018)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 57 παθόντες (έναντι 53 το 2018).
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
7 νεκροί (έναντι 1 το 2018)
5 βαριά τραυματίες (έναντι 8 το 2018)
44 ελαφρά τραυματίες (όπως επίσης το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Οδήγηση σε κατάσταση μέθης
Η απόσπαση προσοχής οδηγού
Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Η παραβίαση προτεραιότητας
Η παραβίαση σημάνσεων
Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα ακόλουθα στοιχεία που επεξηγούν τα αίτια της πρόκλησης ατυχημάτων. Έτσι στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Ιούνιο του 2019, βεβαιώθηκαν συνολικά 7.575 παραβάσεις, από τις οποίες οι 2.284 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :
1.304 για υπερβολική ταχύτητα
213 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
167 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
41 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
255 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
189 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
55 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
26 για αντικανονικό προσπέρασμα
19 για φθαρμένα ελαστικά
12 για αντικανονικούς ελιγμούς
3 για παραβίαση προτεραιότητας
Σήμα για εντατικοποίηση των ελέγχων
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε εντολή στις περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Ιονίων νήσων να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τροχαίας για την αποφυγή νέων τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εντατιικοποίησης των ελέγχων. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κυρίως σε παραβάσεις που έχουν άμεση σχέση με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων όπως η οδηγική συμπεριφορά, η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τα 3 από τα 23 θανατηφόρα του έτους στην Ξάνθη – Προσοχή στους οδηγούς εφιστά η Α.Δ. Ξάνθης
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 24 θανατηφόρα 3 συνέβησαν στην Ξάνθη ενώ τα περισσότερα συνέβησαν σε Έβρο και Καβάλα – Θάσο. Αυτό σε συνδυασμό με το μήνα που προκλήθηκαν τα περισσότερα ατυχήματα επεξηγεί σε κάποιο βαθμό και τα αίτια καθώς οι περιοχές αυτές έχουν τουριστική κίνηση με ξένους που δεν γνωρίζουν τους δρόμους. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης εφιστά την προσοχή σ΄όλους τους οδηγούς να τηρούν τον Κ.Ο.Κ. και να μην πίνουν όταν πρόκειται να οδηγήσουν.
Eurostat: Στην Ελλάδα τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες
Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat καθώς στη χώρα μας – το 2017 – σημειώνονταν τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σημειώθηκαν 20 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους, το 2017, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 8 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Όσον αφορά τους νεκρούς από δυστυχήματα με αυτοκίνητο, το υψηλότερο επίπεδο καταγράφεται στην Βουλγαρία με 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους και το χαμηλότερο στη Μάλτα με 11 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους. Στους πεζούς θύματα τροχαίων δυστυχημάτων τη «μαύρη» πρωτιά έχει η Ρουμανία με 37 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους. Συνολικά το 2017 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ ανήλθαν 25.000 αριθμός που είναι σταθερός από το 2013.
Μαριάννα Ξανθοπούλου