Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σχέδιο «Έξω οι κλέφτες» πριν τις διακοπές

Σχέδιο «Έξω οι κλέφτες» πριν τις διακοπές

0

Αποτρεπτικά μέτρα για να μην γυρίσουμε από διακοπές και βρούμε το σπίτι μας …καλοκαιρινό!

 

Τι μας συμβουλεύουν ειδικοί ασφαλείας. Δεν κλειδαμπαρώνουμε τα πάντα ούτε το διατυμπανίζουμε ότι πάμε διακοπές! Απαραίτητο ένα  σύστημα συναγερμού. Συμβουλές από την Αστυνομία

 

Ο Αύγουστος είναι μήνας των διακοπών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Είναι ο μήνας που κλείνουν ακόμη και τα καταστήματα «Λόγω διακοπών». Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, καθώς ο Αύγουστος είναι ένας …καλός μήνα για να πιάσουν δουλειά οι …διαρρήκτες. Κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο με στοιχεία καθώς οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται μήνα Αύγουστο όταν οι νοικοκυραίοι παραθερίζουν. Είναι ολοένα και πιο  συχνή η εικόνα να επιστρέφουν και να βλέπουν το σπίτι τους …καλοκαιρινό! Κι έτσι να τους βγαίνουν …ξινές οι διακοπές! Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι πρέπει να κάνει κάποιος για να αποτρέψει να γίνει  το σπίτι του στόχος διαρρηκτών. Κατευθύνσεις και οδηγίες μας δίνουν δύο έμπειροι τεχνικοί συστημάτων ασφαλείας της πόλης μας. Ο κ. Ζησάκης Στέφανος , ηλεκτρονικός, τεχνικός για εγκαταστάσεις συστημάτων ασφαλείας της εταιρεία Security Ζαριφόπουλος Α.Ε. και ο κ. Τσιριγγάνος Θεόδωρος ιδιοκτήτης της εταιρείας SECURITY 3PS με 30 χρόνια εμπειρία. Οι απόψεις τους συγκλίνουν σ’ ότι αφορά την λύση του προβλήματος που θεωρούν ότι είναι ή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας με συναγερμό κάτι όπως λένε στις μέρες μας είναι απαραίτητο. Παράλληλα όμως δίνουν και κάποιες πρακτικές συμβουλές ως προς τι πρέπει αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν φεύγουμε διακοπές.

Δεν κλειδαμπαρώνουμε τα πάντα ούτε το διατυμπανίζουμε ότι πάμε διακοπές!

Κανόνας πρώτος σύμφωνα με τον κ. Ζησάκη: «Δεν κλείνουμε τα πάντα! Δεν πρέπει το σπίτι μας να δίνει την εικόνα ότι δεν κατοικείται, δεν είναι κάποιος μέσα. Γι αυτό αφήνουμε κάποιο παντζούρι μισοκατεβασμένο. Μπορούμε να αφήσουμε με χρονοδιακόπτη ένα φως ανοικτό ή ένα εξωτερικό φως αναμμένο.  Αν έχουμε μονοκατοικία αναθέτουμε σε κάποιο φίλο ή συγγενή να παίρνει την αλληλογραφία από το γραμματοκιβώτιό μας. Επίσης σε διώροφες μονοκατοικίες δεν αφήνουμε σκάλες ή ανυψωτικά που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιοι επιτήδειοι να τις χρησιμοποιήσουν. Δεν αφήνουμε τηλεφωνητή όπου λέμε ότι λείπουμε διακοπές. Το κάνουν συχνά δικηγόροι ή γιατροί και έχουν γίνει στόχο διαρρηκτών, . Φροντίζουμε να μην διατυμπανίσουμε ότι πάμε διακοπές», είναι κάποιοι κανόνες που μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε. Όμως το βέβαιο  είναι ότι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ένας είναι ο τρόπος: «Ένα σύστημα συναγερμού είναι απόλυτος φρουρός της περιουσία μας. Μπορεί να αποτρέψει μια ληστεία ειδοποιώντας την Αστυνομία. Υπάρχουν πολλά έξυπνα συστήματα με αισθητήρες  και καπνού. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Μας δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε μέσω διαδικτύου το σύστημα με εφαρμογή στο κινητό κ.λ.π.».

Απαραίτητο ένα  σύστημα συναγερμού

Απαραίτητο για την σημερινή εποχή θεωρεί την τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας και ο κ. Τσιριγγανός: «Είναι τελείως απαραίτητο και είναι η μόνη λύση., Στην εποχή μας δυστυχώς κάποιοι ζουν από τις κλοπές και τις ληστείες και το φαινόμενο συνεχώς επιδεινώνεται. Αν κάποιος θέλει να διαφυλάξει το σπίτι και την περιουσία του πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα. Πρέπει να παγιδεύσει με συστήματα συναγερμού το χώρο του. Δεν είναι λογικό να είμαστε διατιθέμενοι να ξοδέψουμε στις διακοπές 500 και 1000 ευρώ και να μη διαθέτουμε 1 ευρώ την ημέρα για να διαφυλάξουμε το σπίτι μας, την περιουσία μας. Με 30 ευρώ τον μήνα διαθέτουμε υπηρεσία πλήρους φύλαξης με περιπολίες, άμεση επέμβαση και σέρβις του συναγερμού». Σ’ ότι αφορά τα αποτρεπτικά  μέτρα ο κ. Τσιριγγάνος συστήνει σε συνεργασία με γείτονες ή φίλους πρέπει το σπίτι να φαίνεται κατοικήσιμο, να ανοιγοκλείνουν τα παντζούρια και τα φώτα. Επεσήμανε δεν πως η τοποθέτηση κάμερας δεν βοηθά ιδιαίτερα καθώς ελάχιστες συλλήψεις έχουν γίνει μέσω αναγνώρισης από κάμερες.

Αστυνομία: «Φεύγοντας από το σπίτι»

Οδηγίες για το θέμα εξέδωσε και η Αστυνομία και συστήνει τα ακόλουθα:

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…