Ζητά την έκδοση επετειακής αυτοτελούς σειράς γραμματοσήμων, ως έκφραση πολύπλευρου συμβολισμού και σημασίας
Εκφράζει ικανοποίηση για το γραμματόσημο με τη θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά, παρότι διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για την αντιπροσωπευτικότητα της
Η Φιλοτελική Εταιρεία Ξάνθης με ανακοίνωσή της, εκφράζει την ικανοποίηση των μελών της για την πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ να εκδώσει γραμματόσημο με την παραδοσιακή φορεσιά της Ξάνθης, αν και, όπως επισημαίνει, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για την αντιπροσωπευτικότητα της (Νυφική φορεσιά των προσφύγων από την περιοχή της Μακράς Γέφυρας στην Ανατολική Θράκη, τέλη 19ου αιώνα).
«Η έκδοση ενός γραμματοσήμου με θέμα την Ξάνθη είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τιμά και προβάλει τον τόπο μας», σημειώνει η διοίκηση της Φιλοτελικής Εταιρείας, η οποία προχώρησε σε αποστολή επιστολής προς τα ΕΛΤΑ με πρόταση για να τιμήσουν την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης.
Στην επιστολή που εστάλη στις 10 Απριλίου προς τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ η Φιλοτελική Εταιρεία αναφέρει, «Αξιότιμοι κύριοι, συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός με τον Στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και την 9η Μεραρχία μπαίνει στην Ξάνθη και την απελευθερώνει. Επικεφαλής των στρατευμάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς. Η Ξάνθη, έπειτα από 544 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν πάλι ελεύθερη και ελληνική.
Οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Δήμοι, Σύλλογοι ανάλαβαν πρωτοβουλίες για δράσεις και εκδηλώσεις, που θα αφορούν την ανάδειξη του γεγονότος και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους.
Την εμβληματική αυτή επετειακή χρονιά και μιας ακόμα σημαντικής πτυχής της Ιστορίας του τόπου μας, έχουμε μια ιδιαίτερη, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού και σημασίας, ευκαιρία να τιμήσουμε, να φωτίσουμε και να προβάλουμε και με τη συμβολή των ΕΛ.ΤΑ. με την έκδοση επετειακής αυτοτελούς σειράς και σχετικού φακέλου.
Κύριος στόχος είναι να γνωρίζουν οι νεότερες γενεές την ιστορία μας, που δεν είναι πίσω μας αλλά μας ακολουθεί».
Σχετικώς η διοίκηση απέστειλε ενδεικτικά συλλεκτικές φυτογραφίες, από συλλογή μέλους της Φιλοτελικής Εταιρείας Ξάνθης.
Ωστόσο, απάντηση ακόμη δεν έχει λάβει οπότε δεν έχουν καταστεί γνωστές οι προθέσεις της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σχετικά με αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, που συνοδεύει τη γενικότερη κινητοποίηση για των εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση.