Το πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων και εκδηλώσεων
Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στην τέχνη της επιβίωσης. Στον ήρωα της καρτερίας. Τον Οδυσσέα. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο, το Φρούριο και άλλες τοποθεσίες της πόλης της Καβάλας
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
12 & 13 Ιουλίου: Νεφέλες του Αριστοφάνη
Οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων ξεκινούν με την αριστοτεχνική κωμωδία του Αριστοφάνη, Νεφέλες. Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών, όπως ο Γιώργος Γάλλος, ο Νίκος Καραθάνος, ο Χρήστος Λούλης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κυρήξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής.
14 Ιουλίου: ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΧΟΡΩΔΙΑ ΣυνΩΔΗπόροι
Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού
Η χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι, ο καταξιωμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός, και η Ορχήστρα των Κυκλάδων παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Οι ευφάνταστες μελωδίες του Νίκου Κυπουργού, ερμηνευμένες από την 15μελή Ορχήστρα του, θα πλεχθούν αρμονικά με τις φωνές των 50 ΣυνΩΔΗπόρων, ταξιδεύοντας τους τυχερούς ακροατές πίσω στο χρόνο, μέσα από ένα υπέροχο μουσικό μονοπάτι, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού! Στο πιάνο ο μαέστρος της χορωδίας Γιάννης Κανάκης.
20 & 21 Ιουλίου: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Μετά τις ερμηνείες του στους ρόλους του Οιδίποδα, της Ιοκάστης, του Τειρεσία και του βοσκού σε παλαιότερα ανεβάσματα, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταπιάνεται για πρώτη φορά σκηνοθετικά με το τελειότερο, ίσως, έργο αρχαίου δράματος. Στον ρόλο του Οιδίποδα, ο Δημήτρης Λιγνάδης. Στον ρόλο της Ιοκάστης, η Αμαλία Μουτούση.
27 & 28 Ιουλίου: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του Σαίξπηρ σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών Τιτάνιας θα ερμηνεύσει η Αθηνά Μαξίμου και τον εμβληματικό Πουκ ο Μιχάλης Σαράντης.
31 Ιουλίου: Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου
Το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Μυρτώ Αλικάκη, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Λαέρτης Μαλκότσης.
2 Αυγούστου: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγαμέμνων του Αισχύλου
Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα συντελεστών. Η παράσταση θα παίξει στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων μοιρασμένη σε δύο μέρες. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, Αγαμέμνονα, σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, με τον Αργύρη Ξάφη, τη Δέσποινα Κούρτη και την Εύη Σαουλίδου στους κεντρικούς ρόλους.
3 Αυγούστου: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Χοηφόρες & Ευμενίδες του Αισχύλου
Την επόμενη μέρα έρχεται η συνέχεια, με το δεύτερο μέρος της Ορέστειας να παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Λίλλυς Μελεμέ και σημαντικούς ηθοποιούς όπως η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιώργος Χρυσοστόμου και η Μαρία Κίτσου, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας, από τη Γεωργία Μαυραγάνη με ένα καστ νέων και ταλαντούχων ερμηνευτών.
9 Αυγούστου: 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ Δον Ζουάν του Μολιέρου
Η 5η Εποχή Τέχνης παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι τον Δον Ζουάν του Μολιέρου, που πραγματεύεται έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύθους, οδηγώντας στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί τον Νίκο Κουρή, τον Μάκη Παπαδημητρίου και τη Ζέτα Μακρυπούλια σε ένα από τα πιο γοητευτικά όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
18 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Σταύρου Τσακίρη, και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Στον ρόλο του ομώνυμου ήρωα η διεθνούς φήμης ηθοποιός Κάθρυν Χάντερ. Τον θίασο συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Γεράσιμος Γενατάς.
24 Αυγούστου: ΚΘΒΕ Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.
Η νικήτρια του 11ου Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη, Ανθή Ευστρατιάδου, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας, ενώ ο Γιώργος Γλάστρας και η Μαρία Τσιμά κρατούν τους ρόλους του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας αντίστοιχα.
25 Αυγούστου: Το βαλς με τα παραμύθια της Κάρμεν Ρουγγέρη
Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της, δημιουργούν μια παράσταση από έξι παραμύθια, που μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ονειρεμένες παραμυθοχώρες με πολύχρωμα κοστούμια, παραμυθένια σκηνικά, με μελωδίες και τραγούδια του πατέρα του βαλς, Γιόχαν Στράους.
31 Αυγούστου: Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου Γιώργος Νταλάρας – Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, παρουσιάζουν μια συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων. Τους ερμηνευτές συνοδεύουν 9 εξαιρετικοί μουσικοί που «ντύνουν» τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους.
ΦΡΟΥΡΙΟ
4 Αυγούστου: ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου
Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του θεάτρου για παιδιά, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία.
7 & 8 Αυγούστου: Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου
Η Λωξάντρα, βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας. Στον ομώνυμο ρόλο, η σπουδαία Ελένη Κοκκίδου.
26 Αυγούστου: 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ
Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά, τη Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του η Ελένη Καστάνη, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο Αργύρης Αγγέλου και ο Ηλίας Μελέτης.
29 Ιουλίου – 23 Αυγούστου: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ 3ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος
Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες χρονιές, το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, επανέρχεται για 3η χρονιά, εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου και μεταφέρει τη δράση του στην πόλη της Καβάλας. Στις παραλίες και τα λιμανάκια της, στον παλιό ταρσανά, τον λιμενοβραχίονα, τον Φάρο και άλλους απρόσμενους χώρους. Με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, το φετινό εργαστήριο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Οδύσσεια του Ομήρου, ερευνώντας και αναδεικνύοντας διαφορετικές μεταφράσεις, διαλέκτους, προσεγγίσεις.
Καβάλα
5 Αυγούστου The Golden Odyssey του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
Αφηγητής είναι ένας συγγραφέας, που του ανατίθεται να γράψει κάτι εμπνευσμένο από την Οδύσσεια. Θυμάται ότι πριν από καιρό ένας φίλος του, σκηνογράφος, συμμετείχε σε μια θεματική κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά με θέμα την Οδύσσεια φτιάχνοντας τα σκηνικά, κοστούμια, κοσμήματα. Έτσι ανακαλεί, σαν σύγχρονος ραψωδός, τις διηγήσεις του σκηνογράφου και τις συζητήσεις τους.
Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων, γράφει τη Χρυσή Οδύσσεια, με αφορμή το ομηρικό έπος.
Λιμενοβραχίονας
6 Αυγούστου: Οδυσσέα, κάνε μου like του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου
Η αναζήτηση και ο νόστος του Οδυσσέα της διπλανής πόρτας στη σημερινή εποχή των social media, σε μια εναλλακτική εκδοχή της Οδύσσειας. Ο άνθρωπος που αναζητεί και αναζητείται ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από στίχους. Η performance είναι βασισμένη στο τρίτο βιβλίο ποίησης του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου 3: Ανθρώπων Ιστορία, το υβριδικό pop project για την επανάληψη του εγώ στα social media.
*Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα
11 Αυγούστου: Ομήρου Οδύσσεια στην Ποντιακή διάλεκτο
Μια διαφορετική Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο μεταφρασμένη από τον Πόντιο συγγραφέα Παύλο Κοτανίδη θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Φιλίππων από τον γιο του, ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη. Μια παράσταση θεατρικού αναλόγιου στα πλαίσια του οποίου ο ηθοποιός θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την Οδύσσεια με συνοδεία ποντιακής λύρας, από τον κορυφαίο λυράρη Παναγιώτη Κογκαλίδη.
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
17 Αυγούστου: «Παιχνίδια επιβίωσης»
Στη θάλασσα ή στη στεριά; Η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. επιχειρεί να συναντήσει τα δύσκολα και τα σπουδαία. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Παίρνουν μέρος οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.
7ο Δημοτικό Σχολείο – Φάρος
19-21 Αυγούστου: Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός
Στην Οδύσσεια, η Ιλιάδα έχει γίνει ποίηση. Την τραγουδούν οι Σειρήνες. Την τραγουδάει ο τυφλός αοιδός Δημόδοκος στη χώρα των Φαιάκων, μπροστά στον ναυαγό Οδυσσέα και η ιστορία του η ίδια, τα παθήματά του και τα κατορθώματά του, τον αναγκάζουν να αποκαλυφθεί, να ξεσκεπαστεί, να φανερωθεί, να πει το όνομά του.
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Καρνάγιο
22 Αυγούστου: Γιατί ο Όμηρος σήμερα;
Γιώργης Γιατρομανωλάκης – Κώστας Ακρίβος
Δύο συγγραφείς και ερευνητές του έργου του Ομήρου, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης μέσα από τη μελέτη του για τις γυναίκες της Οδύσσειας, τη δράση τους και τη σχέση τους με τον Οδυσσέα και ο Κώστας Ακρίβος μέσω του βιβλίου του Τελευταία νέα από την Ιθάκη, και ειδικότερα του διηγήματος Οδυσσέας, the one, απαντούν στο ερώτημα γιατί επιβάλλεται να διαβάζουμε τα ομηρικά έπη στις μέρες μας.
7ο Δημοτικό Σχολείο – Φάρος
23 Αυγούστου: ΡΑΨΩΔΙΑ Ι / Ο Κανένας
Η Ιστορία ενός ανθρώπου που ήξερε να διηγείται
Η Ραψωδία Ι μεταφρασμένη από τον Γιώργο Ψυχουντάκη στην κρητική διάλεκτο το 1979 από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» προσφέρει ένα ξεχωριστό άρωμα στις αφηγήσεις του Οδυσσέα με το ρυθμό του δεκαπεντασύλλαβου να κατευθύνει τη μελοποίηση των αδελφών Καλογεράκη φωτίζοντας τη σημασία της ευφυΐας του δίκαιου, της ύβρης και του αναπόφευκτου της μοίρας μέσα από την ενάργεια ενός αριστουργήματος.
Μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων, οι Κρήτες Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης –με τη συνοδεία του Αλέξη Στενάκη στο σαξόφωνο– επέλεξαν τη συγκεκριμένη ραψωδία για να αφηγηθούν μουσικά το ταξίδι ενός ανθρώπου που ζητούσε επί της ουσίας να δει όλο τον κόσμο πριν φτάσει στον προορισμό του. Παρά τις τόσες περιπέτειες που πέρασε ταξιδεύοντας, οι πράξεις του δηλώνουν ξεκάθαρα την υποταγή στη μοίρα του.
7ο Δημοτικό Σχολείο – Φάρος
29 & 30 Ιουλίου: Βάρδα Mπένε- μια ιστορία που μάλλον δε θέλεις να ακούσεις, της Εύας Οικονόμου – Βαμβακά
Η επιτυχημένη παράσταση του Φεστιβάλ Φιλίππων, σκηνοθετημένη από την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά με τους Παύλο Σταυρόπουλο και Κυριακή Μακέδου, που την περασμένη χρονιά εγκαινίασε θεατρικά τον χώρο του Καρνάγιου, επαναλαμβάνεται και φέτος στον ίδιο χώρο μετά από «απαίτηση» των θεατών.
Καρνάγιο
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
10 Ιουλίου: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ-Η ανατολή έδυσε, του Αλέξανδρου Παπαηλιού
Θερινός κινηματογράφος «ΖΕΦΥΡΟΣ»
21–26 Ιουλίου / 28 Ιουλίου – 2 Αυγούστου / 4–9 Αυγούστου: Φεστιβάλ Φιλίππων – Κινηματογραφική Λέσχη Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας -Το Φεστιβάλ πάει σινεμά
Θερινός κινηματογράφος «ΖΕΦΥΡΟΣ»
10 Αυγούστου:Περιπλάνηση – Γραφή – Κατοίκηση
Παλιά Μουσική
28 Αυγούστου: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο… Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι
Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινάει από τα στενά της Σμύρνης, εκεί όπου έσμιγαν ποικίλες μουσικές παραδόσεις.
Φρούριο
29 Αυγούστου: ΣΤΕΓΗ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-Επιστροφή του Τμήματος Δημιουργικής Γραφής Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μια παράσταση με τα κείμενα που γράφτηκαν από τους μαθητές του τμήματος δημιουργικής γραφής με θέμα την επιστροφή.
7ο Δημοτικό – Φάρος