Η 22χρονη υποψήφια με το συνδυασμό «Ξάνθη για Όλους» συμμετέχει στις εκλογές εκπροσωπώντας τους νέους και καλώντας τους να είναι παρόντες στο σχεδιασμό της Ξάνθης του αύριο
«Ονειρεύομαι μία πόλη που το μέλλον της θα το διαμορφώνει η νέα γενιά. Απαλλαγμένη από την πελατειακή αντίληψη και την απάθεια». Η Μαρία Παπαδοπούλου, 22 ετών κόρη του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου και της Μαρίας Γκαγκώνη, φοιτήτρια σήμερα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με εξειδίκευση στο τομέα Προσχολικής Αγωγής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με ενεργό εθελοντική δράση σε πρωτοβουλίες του τόπου μας, όπως το «City Lab | Το Ρολόι των Νέων» και η θεατρική ομάδα « Έντιμοι Απατεώνες» θέτει υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Ξάνθη για Όλους» του Σάββα Μελισσόπουλου, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι οι νέοι της πόλης πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο, να προτείνουν και να συνδιαμορφώνουν. Όπως η ίδια επισημαίνει, «οραματίζομαι μία πόλη που θα δίνει βήμα στις δημιουργικές δυνάμεις, που θα ενθαρρύνει τις τοπικές πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού, της νεανικής επιχειρηματικότητας και του εθελοντισμού και θα εξάγει γνώση και καινοτομία χάρη στο ταλέντο των νέων προσώπων».
Η ίδια απευθύνει κάλεσμα προς τους νέους της πόλης να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, να συμμετέχουν και να αποφασίσουν για την τύχη του τόπου τους, ώστε η Ξάνθη να αποτελέσει μια πόλη που ακούει τους νέους, δηλαδή το μέλλον της. «Οι νέοι έχουμε ανάγκη από μια πόλη με ισότιμους όρους, μακριά από τα κλειστά συστήματα των ελίτ. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον», λέει η Μαρία Παπαδοπούλου με την αισιοδοξία ότι η νέα γενιά θα δείξει αποφασιστικότητα και θα δώσει τον παλμό στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Επιθυμώντας να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση καινοτόμων δράσεων για την πόλη και με σαφές το στίγμα της «φρεσκάδας» της νέας γενιάς η Μαρία Παπαδοπούλου καταθέτει τέσσερις προτάσεις που συνδράμουν στην αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής και στηρίζονται στη συνεργασία και τον εθελοντισμό.
ΠΡΟΤΑΣΗ #1 Κέντρο Νέας Γενιάς Ξάνθης
Οι νέοι της πόλης έχουν ανάγκη από έναν δικό τους δημιουργικό και καινοτόμο χώρο. Ένα ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών (YouthCentre – YouthLab).
Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς θα είναι ικανό να πληροφορεί ταυτόχρονα μαθητές και φοιτητές για πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας που αφορούν την ανταλλαγή ιδεών, τη ρομποτική, το περιβάλλον και προωθούν τη φιλία και την αλληλεγγύη.
Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα στο χάσμα νέων και αγοράς εργασίας. Προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς εργαζόμενους μέσα από ημερίδες, workshops και σεμινάρια για τις μελλοντικές προκλήσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.
Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς συνδέει το παρόν και το μέλλον καθώς δίνει βήμα στις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.
Πρόταση #2 Θεσμοθετημένο Συμβούλιο Νέων
Μέσα από την εμπειρία μου θα ήθελα να σας μιλήσω για το θεσμό των Μαθητικών Συμβουλίων στη τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα νεανικό φόρουμ που θα εξάγει πολιτισμό, ήθος και διάλογο και θα συζητά περιβαλλοντικά, τεχνολογικά, εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα των νέων. Μια αγορά ιδεών από τους νέους και τις νέες της πόλης που θα παράγει καινοτόμες προτάσεις και σχέδια δράσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις πόλεις του μέλλοντος για τα επόμενα χρόνια.
Πρόταση #3 Αισθητική Αναβάθμιση
Σε πολλές γειτονιές της Ξάνθης κυριαρχεί το χρώμα του γκρι. Παραμελημένοι και εγκαταλελειμμένοι τοίχοι επιβαρύνουν την αισθητική όψη της πόλης όχι μόνο στα μάτια ενός επισκέπτη αλλά και στα μάτια των δημοτών.
Η δική μου πρόταση είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης των τυφλών τοίχων των πολυκατοικιών με τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους-γκράφιτι, σε συνεργασία με νεανικές ομάδες γκράφιτι όπου μέσα σε αυτές θα συμμετέχουν και σχολές γραφιστικής καθώς και η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΔΠΘ όπου η συμβολή της θα ήταν καταλυτική.
Πρόταση #4 «Ανοιχτά σχολεία» στις γειτονιές της πόλης
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα σχολεία και τις σχολικές αυλές στις γειτονιές της πόλης για πληθώρα δραστηριοτήτων. Σήμερα οι σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου παραμένουν κλειδωμένες και αναξιοποίητες μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος.
Την ίδια στιγμή που οι παιδικές χαρές είναι στο έλεος του Θεού, η ανοιχτή πρόσβαση στις σχολικές αυλές θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης της τοπικής κοινότητας.
Η διεξαγωγή δημιουργικών και εναλλακτικών δράσεων στις αίθουσες των σχολείων τα απογεύματα όπως λαχανόκηποι, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα θα εμπλουτίσουν την καθημερινότητα των παιδιών, θα ενισχύσουν την κοινωνικοποίηση της γειτονιάς και θα αποτελέσουν τη βάση της συμμετοχικότητας των νέων σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.