Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 120.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ξάνθης

120.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ξάνθης

0

239 εκλογικά τμήματα σ’ όλο τον νομό – Διορίστηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι –   Ετοιμάζονται οι σάκοι με το εκλογικό υλικό

 

Δεν έχουν έρθει οι εγκύκλιοι που αφορούν την σταυροδοσία

 

Πυρετώδεις είναι οι διαδικαστικές προετοιμασίες στην αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού της Π.Ε. Ξάνθης για τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου καθώς και τις επαναληπτικές για περιφέρεια και δήμους την επόμενη Κυριακή.

239 εκλογικά τμήματα σ’ όλο τον νομό – 120.000 οι ψηφοφόροι

Σε  120.000 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και αφορούν και τους ετεροδημότες. Αυτό είναι το εν δυνάμει εκλογικό σώμα του νομού μας όπως μας βεβαιώνουν από την Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού της Π.Ε. Ξάνθης.

Σε 239 ανέρχονται τα εκλογικά τμήματα. Απ’ αυτά τα 210 είναι χωρισμένα σε Α’ όπου θα στηθούν δύο κάλπες, για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο Β’ που θα είναι διαφορετική αίθουσα και θα στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Τα υπόλοιπα 29 τμήματα είναι ενιαία δηλαδή τα Α’ και Β’ θα είναι σε ένα τμήμα. Αυτά αφορούν ορεινούς οικισμούς με λίγους ψηφοφόρους.

Διορίστηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι –   Ετοιμάζονται οι σάκοι με το εκλογικό υλικό

Όπως είναι ήδη γνωστό έχουν διοριστεί οι  δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς που θα είναι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι σάκοι με το εκλογικό υλικό. Να σημειώσουμε ότι για το υλικό που αφορά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές υπεύθυνη είναι η περιφέρεια ενώ για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές οι δήμοι.

Δεν έχουν έρθει οι εγκύκλιοι που αφορούν την σταυροδοσία

Το καίριο ζήτημα της σταυροδοσίας και συγκεκριμένα την απάντηση στο ερώτημα πόσους σταυρούς θα βάζουμε σε κάθε ψηφοδέλτιο στις τετραπλές εκλογές  είναι σε εκκρεμότητα και αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Για το λόγο αυτό το «Ε» θα επανέλθει με ρεπορτάζ ώστε να ενημερώσει έγκυρα για το  θέμα της σταυροδοσίας.

Άλλες διευκρινήσεις: Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικώς; Όχι στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος.

Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17ο έτος ηλικίας κατά το έτος της εκλογής. Είναι όμως απαραίτητο να είχαν εγγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…