Δεν έδωσαν «παρών» όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές στην πρόταση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωκοινοβούλιο
Θλίψη και απογοήτευση στους Πόντιους της Ξάνθης – Πλήθος εκδηλώσεων από τον σύλλογο Ποντίων τον Μάιο για την Ημέρα Μνήμης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία
Δυσαρέσκεια προκάλεσε στους απανταχού Πόντιους αλλά και της Ξάνθης η ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος», ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ότι απορρίφτηκε η πρότασή του στο Ευρωκοινοβούλιο να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα “Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923” και να εκδοθεί ψήφισμα. Μάλιστα ο κ. Μαριάς εκφράζει την απογοήτευσή για τους έλληνες συναδέλφους του των κομμάτων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που ήταν απόντες και δεν ψήφισαν την πρότασή του ενώ τους το είχε γνωστοποιήσει 10 μέρες πριν.
Δεν έδωσαν «παρών» όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές στην πρόταση Μαριά για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
«Σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν μόνο επτά από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάνφερντ Βέμπερ, όπως και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση του καθηγητή Νότη Μαριά να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος», ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και προσθέτει ότι υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός. Οι υπόλοιποι δεν έδωσαν το «παρών», σημειώνει ο Ν. Μαριάς, παρότι εδώ και 10 ημέρες ήταν γνωστό το όλο ζήτημα.
Θλίψη και απογοήτευση στους Πόντιους της Ξάνθης
Την απογοήτευσή του εκφράζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων της Ξάνθης κ. Θόδωρος Ρωμανίδης επισημαίνοντας πως στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις κρατούν μια επιφυλακτική στάση προκειμένου να μη διαταραχτούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κι αυτό που έχει γίνει μόνο είναι η αναγνώριση ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Ελληνική Βουλή στις 23/2/1994. Αυτό όμως – προσθέτει – προξενεί θλίψη και απογοήτευση στους Ποντίους που νιώθουν ηθικό χρέος την αναγνώριση της Γενοκτονίας και ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στο θάνατο τους Ποντίους.
Πλήθος εκδηλώσεων από τον σύλλογο Ποντίων τον Μάιο για την Ημέρα Μνήμης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων
Να σημειώσουμε ότι για το εορτασμό των 100 χρόνων ο σύλλογος Ποντίων Ξάνθης προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις από την Δευτέρα 13 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου που συμπληρώνονται 100 χρόνια. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες και μία θεατρική παράσταση από θεατρικό σχήμα της Θεσσαλονίκης ενώ επίσης θα φέρουν στην Ξάνθη κατόπιν συνεννόησης με τον μητροπολίτη Ξάνθης την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, μία από τις εμβληματικές εικόνες του Πόντου για προσκύνημα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου