Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η χρηματοδότηση του αρδευτικού της Ξάνθης στην Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε.

Η χρηματοδότηση του αρδευτικού της Ξάνθης στην Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε.

0
nestos_aerofoto-empros

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης κατέθεσε η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» κα Εύα Καϊλή –  Ρωτά αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ ή από τα 72 εκ. ευρώ που επέστρεψε η Ευρώπη στη χώρα μας

 

«Πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει το μεγάλο αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο του Νέστου», δηλώνει ο συνεργάτης στην Ξάνθη Αλκης Κίσσας

 

Στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου έχει μεταφερθεί το αρδευτικό της Ξάνθης υπό μορφήν ερώτησης με αίτημα γραπτής απάντησης που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» κα Εύα Καϊλή.

Η κα Καϊλή με την συνδρομή του συνεργάτη της στην Ξάνθη,  Άλκη Κίσσα καταθέτουν μια εμπεριστατωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη περιγραφή της αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου,  της περιβαλλοντικής του διάστασης και της οικονομικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα προτείνουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσε να ενταχθεί αλλά και ζητούν κατευθύνσεις από την Επιτροπή. Η ερώτηση κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει η κα Καϊλή να λάβει απάντηση.

 Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Eva Kaili (S&D)

Θέμα:   Αρδευτικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Βασικό πρόβλημα της Ελληνικής γεωργίας είναι το χαμηλό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων. Η μεγάλη πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων,  είναι χαμηλής αποδοτικότητας ξερικές καλλιέργειες.  Ταυτόχρονα έρευνες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι  στις αρδευόμενες εκτάσεις υπάρχουν μεγάλες απώλειες  νερού, που οφείλεται στα απαρχαιωμένα δίκτυα, αλατότητα εδάφους λόγω των γεωτρήσεων και  μόλυνση στα ύδατα εξαιτίας της συγκέντρωσης νιτρικών, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος τα οφέλη της αποδοτικής χρήσης υδάτων είναι εμφανή. Στην Ελλάδα, τα δίκτυα αυξημένης αποτελεσματικότητας μεταφοράς και διανομής οδήγησαν σε αύξηση 95% της αποδοτικής χρήσης του ύδατος, σε σύγκριση με τις μεθόδους άρδευσης που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα.

Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη χρηματοδότηση αρδευτικών δικτύων, όπως το μεγάλο αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο του Νέστου ποταμού στην πεδιάδα της Ξάνθης, που θα δώσει πνοή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του αρδευτικού δικτύου στη δεξαμενή επενδυτικών σχεδίων του πακέτου Γιούνκερ, συνδυαστικά με εργαλεία crowdfunding , ώστε οι αγρότες να είναι πραγματικοί μέτοχοι της μεγάλης επένδυσης που τους αφορά;

Υπάρχει δυνατότητα το ποσό των 72 εκατ ευρώ, που επιστρέφεται στην Ελλάδα μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, να διατεθεί μέσω του ΕΓΤΠΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημαντικά αρδευτικά έργα, όπως αυτό του Νέστου ποταμού;

 «Πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει το μεγάλο αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο του Νέστου»

Σε σχετική του δήλωση ο Άλκης Κίσσας αναφέρει: Η κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης έχουν άμεση εξάρτηση με την εύρυθμη λειτουργία του αγροτικού τομέα και των συνδεδεμένων του επαγγελμάτων.  Ωστόσο οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία εδώ και χρόνια δεν μπορούν να επιλυθούν. Μερικά εξ αυτών συνδέονται με τη χρήση του νερού. Από τη μία έχουμε χαμηλό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων και από την άλλη απαρχαιωμένα δίκτυα, μεγάλη αλατότητα εδάφους  και μόλυνση στα ύδατα εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών. Τα παραπάνω δημιουργούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος παραγωγής και αποτρέπουν την εγκατάσταση δυναμικών καλλιεργειών που θα έδιναν προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει το μεγάλο αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο του Νέστου ποταμού, συνδυαστικά με άλλα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μικρών φραγμάτων και άλλων δικτύων διανομής.

Έτσι με τη συνεργασία και τη στήριξη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, καταθέσαμε γραπτή ερώτηση στην αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μας ενημερώσει για καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σύγχρονες πρακτικές που θα εξασφαλίσουν τη σίγουρη και άμεση κατασκευή του έργου.

Ταυτόχρονα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι τα χρήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθούν σε σκοπούς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, όπως σε αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…