Με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται σημαντικά η διαδικασία χορήγησης αδειών και απλουστεύεται η διαδικασία
Μιλά στο «Ε» ο Προϊστάμενος Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Χ. Χρυσοχοϊδης. Σ’ ένα μήνα μετά το αίτημα θα βγαίνει προκήρυξη. Δίνεται η δυνατότητα χρήσης νερού από πεδίο για άρδευση
Ανοίγει η ευκαιρία για μεγαλύτερη αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα και τέθηκε σε ισχύ. Αυτό επιτυγχάνεται με βελτιώσεις σε αρκετά σημεία που αφορούν τόσο στη διαχείριση των πεδίων όσο και στην απλούστευση της διαδικασίας προκήρυξης των πεδίων και χορήγησης αδειών σε ενδιαφερόμενους για εκμετάλλευση από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σ’ ένα μήνα μετά το αίτημα ενδιαφερόμενου θα βγαίνει προκήρυξη από την Αποκεντρωμένη
Αυτό που αποτελούσε αποτρεπτικό στοιχείο και αντικίνητρο να μπει κάποιος στην διαδικασία να κάνει μια επένδυση γεωθερμικής εκμετάλλευσης ήταν οι ατέρμονες διαδικασίες έως ότου πάρει την άδεια που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκούσαν ένα χρόνο! Το νέο νομοσχέδιο «θεραπεύει» αυτό το σκέλος.
Όπως μας πληροφορεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Χ. Χρυσοχοϊδης που μετείχε στην επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο νόμου απ’ την στιγμή που θα υποβάλλει αίτημα κάποιος ενδιαφερόμενος η Αποκεντρωμένη υποχρεούται μέσα σε 30 μέρες να βγάλει την Προκήρυξη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν απαιτείται πλέον γνωμάτευση του ΙΓΜΕ όπως προέβλεπε το προηγούμενο νομοσχέδιο και έτσι επισπεύδεται η ολοκλήρωση των διαδικασία κατά 60 μέρες που ήταν ο χρόνος που υποχρεούνταν το ΙΓΜΕ να γνωματεύσει: «Το νέο νομοσχέδιο παραμένει στα βασικό πνεύμα του προηγούμενου νόμου αλλά κάνει κάποιες παρεμβάσεις που το καθιστούν πιο ευέλικτο, διευκολύνοντας τη διαδικασία έκδοσης αδειών και κατά συνέπεια την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πεδίων», επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Δίνεται η δυνατότητα χρήσης νερού από το πεδίο για άρδευση
Ειδικότερα και σ’ ότι αφορά άλλες βελτιώσεις. Μειώνεται στους 25 βαθμούς Κελσίου το ελάχιστο όριο που χαρακτηρίζει το γεωθερμικό δυναμικό (από 30 βαθμούς ) κι αυτό όπως επεξηγεί ο κ Χρυσοχοϊδης δίνει την δυνατότητα στους αγρότες με μια απλή άδεια να κάνουν χρήση για άρδευση μεταφέροντας νερό με αντλίες θερμότητας και αξιοποιώντας την θερμοκρασία για καλλιέργειες όπως για παράδειγμα σπαραγγιών.
Απλοποιείται η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων
Επίσης με το νομοσχέδιο γίνεται πιο απλή η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Συγκεκριμένα, τα γεωθερμικά πεδία θα διακρίνονται σε τοπικού (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C). Επιπρόσθετα, οι ευρύτεροι χώροι μέσα στους οποίους υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας γεωθερμικού δυναμικού και δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ονομάζονται περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος. Στα εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C), η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον αντίποδα, ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) ορίζεται η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος μίσθωσης στους ενδιαφερόμενους.
Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης κάτι πολύ σημαντικό είναι όταν κάποιος κάνει έρευνα για γεωθερμικό φορτίο έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει την άδει αγια εκμετάλλευση πριν ολοκληρώσει την έρευνα. Αυτό επίσης διευκολύνει κυρίως του αγρότες που περίμεναν χρόνια να ολοκληρωθεί η έρευνα για να πάρουν άδεια.
Το πλαίσιο διαχείρισης: Δημιουργία Μητρώου
Παράλληλα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, δίνεται έμφαση στη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων, που πλέον ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια γεωθερμικά συστήματα, με σκοπό τη βιώσιμη, ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίησή του και αναφέρεται στο σύνολο του πεδίου. Επίσης, θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία. Ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα διατίθεται στους δήμους. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο σε επιστημονικό επίπεδο σε όλα τα γεωθερμικά πεδία της χώρας αναλαμβάνει η νεοσύστατη Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πέραν της ΕΑΓΜΕ, μπορούν να επιλέξουν επιστημονικούς συμβούλους από οποιοδήποτε επιστημονικό, ερευνητικό ή ακαδημαϊκό φορέα, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είτε ακόμη και μεμονωμένους επιστήμονες προκειμένου να τις βοηθηθούν στο έργο τους. Επιπλέον, συντάσσεται Εθνικό Μητρώο Σημείων Αξιοποίησης Γεωθερμίας και συνοδός διαδικτυακή πύλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο Μητρώο αυτό θα καταγραφεί το σύνολο των γεωτρήσεων και των εγκαταστάσεων άντλησης και επανεισαγωγής, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί με σκοπό την αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού στη χώρα. Τέλος, συντάσσεται Εθνικό Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων και συνοδός διαδικτυακή πύλη στην ΕΑΓΜΕ. Στο μητρώο αυτό θα καταγραφεί το σύνολο των θερμών πηγών της χώρας, καθώς και των σταθμών παρακολούθησης των γεωθερμικών πεδίων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου