Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Μητσοτάκης: Με σχεδιασμό και ιεράρχηση προτεραιοτήτων η ανάπτυξη στην ΑΜΘ

Κ. Μητσοτάκης: Με σχεδιασμό και ιεράρχηση προτεραιοτήτων η ανάπτυξη στην ΑΜΘ

0

Επιφυλακτικός για ειδικά κίνητρα-Στηρίζει το αρδευτικό-Απόλυτη στήριξη στο Χ. Μέτιο έδωσε από την Ξάνθη ο πρόεδρος της ΝΔ- Θα κριθούν όσοι δεν ακολουθήσουν τη γραμμή- Περισσότερη αυτονομία στους δημάρχους

 Βούληση για σύσταση μουσουλμανικού συμβουλίου για τη μειονότητα παρά τω πρωθυπουργώ- Προσήλωση στην ποιοτική εκπαίδευση της μειονότητας-

Τον κύκλο των συντονισμένων προεκλογικών περιοδειών εγκαινίασε από τη Θράκη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε επίσκεψη στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης της Κυριακή. Με διάθεση περισσότερο να επικοινωνήσει το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και λιγότερο να επιδοθεί σε δηλώσεις με αμιγώς επικριτικά ή αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης αφού επισκέφθηκε τις Σάπες και τη Φιλύρα του νομού Ροδόπης την Παρασκευή το πρωί και στη συνέχεια, την Ηλιόπετρα, τη Γενισέα και τον Εχίνο, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας ότι αποτελεί την πρώτη από τις πολλές επαφές με τα περιφερειακά Μέσα που θα δρομολογηθούν στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.

Στη συνέχεια, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με άτομα όλων των ηλικιών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.

Μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα μειονότητας

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στα χωριά της Ροδόπης

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και με αφορμή το μακελειό κατά μουσουλμάνων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, αναφέροντας τη Θράκη ως «παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων» έστειλε ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και επεσήμανε πως η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο ρατσισμός δεν χωρούν σε σύγχρονες κοινωνίες. Με αφορμή το γεγονός που προκαλεί βαθιά οδύνη, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως αποδεικνύει ότι υπάρχει περίσσευμα μίσους στον κόσμο, και σε αυτό ακριβώς η Θράκη αποτελεί την αντιδιαστολή. Ειδικά, για τη μουσουλμανική μειονότητα, υπογράμμισε την αναγνώριση της ισονομίας και ισοπολιτείας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν προσπάθησαν, αλλά όχι πάντα με επιτυχημένες πολιτικές.

Ανέδειξε ως κορυφαίας σημασίας τα ζητήματα εκπαίδευσης της μειονότητας, εκσυγχρονισμού του νόμου για τα βακούφια και ειδικότερα τοπικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης, πληροφορώντας ότι πρόθεσή του είναι ως επόμενη κυβέρνηση να δημιουργήσει μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ για τη μειονότητα, με συγκεκριμένους στόχους, σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση . «Βούλησή μου είναι να συνεχίσω την πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σπάζοντας τις προκαταλήψεις δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διατήρηση της ποσόστωσης για την εισαγωγή των μαθητών της μειονότητας σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Ερωτώμενος για το θέμα της ποσόστωσης που ισχύει για τους μαθητές από τη μουσουλμανική μειονότητα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης αυτού του μέτρου, αλλά και υπέρ της αναβάθμισης της μειονοτικής εκπαίδευσης εν γένει ως πρωταρχική προτεραιότητα για την ουσιαστική και διαρκή ενσωμάτωση της μειονότητας.

Δήλωσε δε, ανοιχτός σε μία συζήτηση για δίγλωσση εκπαίδευση με πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. «Υπάρχουν προτάσεις και είμαι διατεθειμένος να συζητήσω για δίγλωσση εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο με ανοιχτό πνεύμα και με στοίχημα οι μαθητές της μειονότητας να αποφοιτούν και να γνωρίζουν καλά τα ελληνικά και τα τουρκικά», σημείωσε προσθέτοντας ότι η συζήτηση μπορεί να περιλαμβάνει και την εκμάθηση των τουρκικών ως ξένης γλώσσας, αλλά οπωσδήποτε και θέματα υποδομών.

Στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών θα επιχειρηθεί όσμωση έμπειρων στελεχών με νέα γενιά

Στα ζητήματα προεκλογικής προετοιμασίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και ότι σε αυτή τη φάση γνωστοποιήθηκαν 34 ονόματα που θα περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. «Συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που συμμετέχουν πρώτη φορά στην πολιτική, που δεν είναι απαραίτητα από το δικό μας κομματικό χώρο. Και αυτή η προσέγγιση σας δίνει πρόγευση για τον τρόπο συγκρότησης των εθνικών ψηφοδελτίων, όπου θα επιχειρήσουμε την όσμωση έμπειρων στελεχών και νέων ανθρώπων που θα διεκδικήσουν την ψήφο για πρώτη φορά». Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ποσόστωση 40% για τις γυναίκες, «ώστε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες», όπως είπε ο ίδιος.

Για το δε πολιτικό στοίχημα των ευρωεκλογών, τόνισε ότι αν δεν συμπέσουν τελικά με τις εθνικές εκλογές, οι πρώτες θα αποτελέσουν «δημοψήφισμα αξιολόγησης και έκφρασης καθολικής αγανάκτησης με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν προσβλέπουμε μόνο στην καταδίκη, αλλά στη θετική ψήφο και άρα σε μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία».

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα της εκδήλωσης, με πολλές ενδιαφέρουσες παρουσίες

Απόλυτη στήριξη στον Χ. Μέτιο/ Περισσότερη αυτονομία στους δημάρχους

Στο ειδικότερο θέμα του κατακερματισμού της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας σε περιφερειακό επίπεδο, ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έδωσε πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Όχι για να ισχυριστεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής των εκλογών ότι κέρδισε μεγάλο αριθμό περιφερειών, αλλά γιατί θεωρούμε τους περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα συνολικής στρατηγικής και γι’ αυτό θέλουμε να συμμερίζονται τη δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία», για να επισημάνει: «ο Μέτιος τη συμμερίζεται αυτή τη φιλοσοφία και τον στηρίζουμε». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, χαρακτηρίζοντάς τες θεμιτές. «Η Νέα Δημοκρατία έκανε μια σαφέστατη επιλογή, όλοι θα κριθούν από πλευράς ΝΔ από το πώς τοποθετούνται σε αυτή την κεντρική πολιτική επιλογή».

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές. «Εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη η αυτονομία και η δυνατότητα τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν και ο βαθμός στήριξης πολύ πιο χαλαρός».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτος στη στήριξη του Χρήστου Μέτιου, ακόμη και όταν τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα των διαφωνιών εντός της παράταξης του Γιώργου Παυλίδη. «Γνωρίζω τις διαφωνίες και τις προστριβές, όμως η ΝΔ έκανε την επιλογή της. Πιστεύουμε ότι ο Χρήστος Μέτιος έχει τις δυνατότητες και αναβαπτισμένος από τη λαϊκή βούληση να είναι ένας καλός περιφερειάρχης. Θα έχει την ουσιαστικής τήριξη του κόμματος και εύχομαι να κερδίσει. Όμως αυτό δεν αφορά εμένα αλλά τους πολίτες της ΑΜΘ», σημείωσε.

Ανάμεσα στην πρόεδρο του ΠΣ Ε. Δημούδη και την κόρη του Γ. Παυλίδη Μαρίνα ο πρόεδρος της ΝΔ στην εκδήλωση

Χωρίς ειδικά κίνητρα η ανάπτυξη της ΠΑΜΘ, αλλά με προτεραιοποίηση στα έργα

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας σε σχέση με την δυσμενή οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες αποβιομηχάνισης και ανεργίας, αλλά και το κατά πόσο η αντιστροφή του κλίματος αυτού είναι συνάρτηση της υιοθέτησης ειδικών κινήτρων για την περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά σχολίασε ότι οι πολιτικές των ειδικών όρων που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν δε στέφθηκαν πάντα με επιτυχία. «Προτάσσουμε ένα συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ανά περιοχή, όπου η προτεραιοποίηση είναι δύσκολη πλην απαραίτητη. Τα περιφερειακά κίνητρα δε βοηθούν πάντα και μπορεί να δημιουργήσουν θέματα συμβατότητας με την ΕΕ», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι θα τηρήσει στάση φειδωλή και δεν θα επεκταθεί σε παρουσίαση καταλόγου έργων-ευχολογίων για την Περιφέρεια που δεν έχουν κοστολογηθεί.

Ναι στο έργο του αρδευτικού, δεν πρέπει να ματαιωθεί

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ορισμένα έργα πρέπει να τεθούν πρώτα σε προτεραιότητα και προώθηση, όπως το «σπάσιμο» της απομόνωσης της Δράμας με τον κάθετο άξονα Δράμας-Καβάλας, ενώ ιδιαίτερη σημασία για την Ξάνθη έχει ότι, ως ένα εκ των εξόχως σημαντικών έργων, ανέδειξε το αρδευτικό του Νέστου, σχολιάζοντας ότι πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή και παρά την καθυστέρηση ετών να το θέσουμε ξανά σε τροχιά υλοποίησης

Ο ίδιος, αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά παράλληλα με την διαμόρφωση υποδομών, ώστε να υπάρχει αντίκρισμα και ουσιαστική αξιοποίηση, ενώ ανέδειξε ως εξαιρετικής σημασίας τη διαμόρφωση πλαισίου στις βιομηχανικές περιοχές, ώστε η επιχειρηματική διαδικασία να συνδέεται με την αδειοδότηση.

Προτεραιότητα η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε ακόμη να μιλήσει για τον κάθετο άξονα Νυμφαίας, την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και λεωφορείων και το παραεμπόριο και σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον πλέον χρησιμοποιούμενο δρόμο που συνδέει με τη Βουλγαρία στην ΑΜΘ, τόνισε ότι από τα πρώτα που θα δρομολογήσει ως νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά είναι η δυνατότητα διέλευσης των τουριστικών λεωφορείων, ώστε να τονωθεί ο τουρισμός.

Διαχείριση μεταναστευτικού/ προσφυγικού με αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Τέλος, ως προς τη διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απόλυτη επιτυχία της κυβέρνησης και χαιρέτισε την απόφαση φύλαξης των χερσαίων και υδάτινων συνόρων της χώρας, με τη βοήθεια 10.000 συνοριοφυλάκων από την Ευρώπη.

Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες στη Μόρια και αλλού και τόνισε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση επιβάλλει διαφορετική αντιμετώπιση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…