Το ρολόι μας
Σημείο αναφοράς το ρολόι μας στην κεντρική πλατεία. Όμορφο, ψηλό, υπερήφανο. Όμως κι αυτό έχει τα προβλήματά του. Ποτέ δεν λειτουργεί και χρειάζεται σέρβις. Πότε δείχνει 2 ή 3 διαφορετικές ώρες και πότε λείπει η σημαία. Θα πει κάποιος «ε, και τι έγινε που δεν πάει σωστά το ρολόι; Μήπως ενημερώνεται από αυτό κανείς; Περισσότερο διακοσμητικό είναι.» «Και για τη σημαία, τι πειράζει που δεν κυματίζει για κάποιες ημέρες», θα πει κάποιος άλλος.
Όμως, δεν έχει δίκιο ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να επιδιορθωθεί ο μηχανισμός του ρολογιού οπωσδήποτε και η σημαία είναι ωραίο να κυματίζει εκεί ψηλά. Προσοχή μόνο να είναι σε καλή κατάσταση…
Γ.Δ.
Και το Εφετείο τιμώρησε την Χρ. Βασιλείου
Στο Εφετείο Θράκης ολοκληρώθηκε η δικαστική ιστορία της μήνυσης του Σωτήρη Τσιακίρογλου σε βάρος της Χρυσούλας Βασιλείου για συκοφάντηση δια του Τύπου μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεών της. Μετά την πρωτόδικη καταδίκη και το Εφετείο τιμώρησε την Χ. Βασιλείου σε οκτώ μήνες φυλακή με τριετή αναστολή.
Και στο Εφετείο αποδείχτηκε ότι δημοσιεύματα και ραδιοφωνικές δηλώσεις πως δεν ήταν ακριβείς και πραγματικές και πως κακώς κατηγορήθηκε χωρίς στοιχεία ο Σωτήρης Τσιακίρογλου. Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής ήταν ο Στ. Γιαλάογλου.
Γ.Δ.
Ένας Άγιαξ από τα παλιά
Οι ποδοσφαιρόφιλοι που είχαν την τύχη να δουν προχθές στην τηλεόραση τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ρεάλ και Άγιαξ, έζησαν μια καταπληκτική ποδοσφαιρική πανδαισία, ένα όνειρο που σπάνια βλέπει κανείς. Αιτία και αφορμή η νεανική ομάδα του Άγιαξ (ή Αίαντα). Κατ’ αρχάς το σκορ. Νίκη καθαρή με 1-4! Ούτε στα χειρότερά τους όνειρα οι Ισπανοί μπορούσαν να φανταστούν ότι θα υποστούν τέτοιο κάζο, τέτοιο διασυρμό. Οι παίκτες του Άγιαξ έδειξαν στον κόσμο πως παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Απλό μεν, τεχνικό και ουσιαστικό δε. Μάλιστα, θύμισε η ομάδα αυτή σε πολλά της σημεία, την μεγάλη και φοβερή ομάδα του τρομερού Κρόιφ και της παρέας του.
Η Ρεάλ παραδόθηκε, ζαλίστηκε από τους ζωηρούς και τεχνίτες Ολλανδούς, έπαθαν ποδοσφαιρικό μπλακ-άουτ, χάσανε το ρυθμό τους και στο τέλος υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα των παικτών του Άγιαξ που μετά την εμβληματική αυτή εκτός έδρας νίκη, προχωράει στους οκτώ του Τσάμπιον Λιγκ.
Γ.Δ.
Μια μυρωδιά από το παρελθόν
Είναι κάποιες γειτονιές της πόλης μας που όταν τις περιδιαβαίνεις, κυρίως τα βράδια που η θερμοκρασία πέφτει, που έχουν μια έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα. Για τους γνωρίζοντες είναι η μυρωδιά του καμμένου ξύλου. Είναι οι ξυλόσομπες που λόγω της κρίσης πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
Για τους παλαιότερους οι αναμνήσεις είναι πολλές, όχι πάντα ευχάριστες, διότι οι ξυλόσομπες ήθελαν συχνό καθάρισμα τα μπουριά τους, πότε κάπνιζαν και βέβαια χρειάζονταν η απομάκρυνση της στάχτης και άναμμα κάθε πρωί και υπομονή μέχρι να πάρει μπρος.
Τέλος πάντων ξαναεμφανίστηκαν υποχρεωτικά οι ξυλόσομπες και δύσκολα θα φύγουν.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια περί ευθυνών
«Εικόνα πλήρους διάλυσης». Αυτό τονίζει στο πόρισμά της η έρευνα για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι Αττικής. Και η διαπίστωση αφορά για άλλη μια φορά το ίδιο το δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Το οποίο αποδείχτηκε απροετοίμαστο, ανοργάνωτο, αγκυλωμένο σε νοοτροπίες ανευθυνότητας, χωρίς συντονισμό δράσεων, χωρίς στρατηγική πελαγοδρομούσε κι αντί να βοηθήσει δυσχέρανε τα πράγματα. Μια φορά χρειάστηκε να επιτελέσει σοβαρό συντονιστικό έργο και απέτυχε παταγωδώς. Γι’ αυτό και χάθηκαν 100 ψυχές.
Το τραγικό όμως της όλης υπόθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα είναι ότι όλοι όσοι έχουν ευθύνες διώκονται για πλημμέλημα (!) κι όχι για κακούργημα. Δηλαδή ΟΛΟΙ θα την βγάλουν στον αφρό και θα μείνουν οι οικείοι των θυμάτων, οι κατεστραμμένες περιουσίες και οι αναμνήσεις της τραγωδίας. Και βέβαια το δημόσιο θα νίπτει τας χείρας από τις ευθύνες και η ζωή θα συνεχιστεί και όλα τα λάθη και οι ευθύνες θα ξεχαστούν. Έτσι, κανονικά, ελληνικά…
Γ.Δ.
Πάλι η φωτό της Ξάνθης
Ο άγνωστος φίλος της Ξάνθης «χτύπησε» και χθες. Συγκεκριμένα στην εκπομπή του Αμερικανικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Bloomberg, σε κάποια μικρή διακοπή εμφανίστηκαν διάφορες πόλεις. Κι ανάμεσά τους μία της Ξάνθης! Μάλιστα ανέφερε το όνομα της πόλης μας, η δε φωτογραφία-εικόνα έδειξε την κεντρική πλατεία!
Άραγε, ποιος είναι αυτός ο άγνωστος φίλος της Ξάνθης; Μήπως κάποιος Ξανθιώτης – άγνωστος βέβαια ποιος είναι- που δείχνει και την πόλη της καταγωγής του, που ενδεχομένως να νοσταλγεί;
-Όλα είναι πιθανά.
Γ.Δ.
Μοναδική περίπτωση
Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί ότι ο εκλογικός λόγος και πράξεις είναι ήδη εδώ και καιρό στη ζωή μας. Στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
Μάλιστα η αρχή έγινε μέσω των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η πρόγευση για όσα θ’ ακολουθήσουν και τα οποία είναι ιδιαίτερα σοβαρά και καταλυτικά για την ίδια τη ζωή όλων μας. Έκπληκτη η κοινή γνώμη της περιοχής μας βλέπει εφέτος για πρώτη φορά να εμφανίζεται μια οργανωμένη επίθεση εις βάρος ενός υποψηφίου σε προσωπικό επίπεδο, επίπεδο ικανοτήτων, δήθεν πλουτισμού, δήθεν δυσκολιών συγκρότησης του συνδυασμού του και άλλα τελείως ψευδή και κατασκευασμένα.
Σαράντα δύο χρόνια συμμετοχής στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες, πρώτη φορά υποψήφιος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, δέχεται τέτοια απροκάλυπτη επίθεση. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κι ούτε θα υπάρξει άλλη φορά. Διότι και η υπομονή έχει τα όριά της και μετά τη λύση την δίνει η Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.
Χωρίς μέλλον…
Οι Γιαπωνέζοι έβαλαν κάτω τα στοιχεία σε υπερσύγχρονους υπολογιστές και το υπολόγισαν. Το 3766 θα έχουν μείνουν στον κόσμο μόνο δύο ηλικιωμένοι Γιαπωνέζοι και τη χρονιά εκείνη ο πλανήτης θα βιώσει την εξαφάνισή τους! Η Ιαπωνία ωστόσο είναι μία εύρωστη χώρα. Δεν έχει μνημόνια, διαφθορά και επίορκους πολιτικούς. Το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερά κάτω από 3%. Οι άνθρωποι τρώνε ρύζι, φύκια και θαλασσινά και έχουν υγεία και μακροζωία, με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη. Ένας στους τρεις Γιαπωνέζους σήμερα είναι άνω των 65 ετών, διότι οι νέοι δεν ζευγαρώνουν, παραμένουν μόνοι. Παιδικοί φίλοι παντρεύονται, μη έχοντας άλλη επιλογή απλά για τη συντροφικότητα και δεν κάνουν παιδιά. Αν, άκουγε ένας Γιαπωνέζος τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό, μάλλον θα χαμογελούσε και θα έλεγε στους βουλευτές μας ότι τα λεφτά δεν φέρνουν τα παιδιά. Ασφαλώς και το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.
Το 2050 θα είμαστε μία χώρα γερόντων, με άδεια σχολεία και άδεια πάρκα. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το πότε θα πεθάνει ο τελευταίος Έλληνας. Όμως η μηχανική της δημογραφικής εξέλιξης είναι σε βάθος χρόνου μη αντιστρέψιμη. Αυτό επιβεβαιώνεται αν κοιτάξουμε προς το παρελθόν, αναζητώντας τα ίχνη χαμένων λαών.
Ο κόσμος του μέλλοντος θα κυριαρχείται από Νιγηριανούς, Ινδούς, Κινέζους, Μεξικανούς, λιγοστούς Ρώσους και Αμερικανούς, ενώ οι Ευρωπαίοι θα είναι μικρή μειονότητα. Εμείς ακόμα και αν είχαμε πολλά χρήματα, δεν θα κάναμε παιδιά. Θα φροντίζαμε να τα ξοδέψουμε όσο πιο απολαυστικά μπορούμε. Κι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το μέλλον δεν μας περιλαμβάνει…
Κατάληψη στα πεζοδρόμια
Κατάληψη στα πεζοδρόμια της οδού Βασιλίσσης Σοφίας έχουν κάνει καντίνες με λουκουμάδες καθώς και άλλοι πάγκοι αδειανοί προς το παρόν. Ωστόσο έχουν «κλειδώσει» τη θέση τους κυριολεκτικά βάζοντας κλειδαριές στα κολονάκια. Όλοι αυτοί οι μικροπωλητές έχουν άδεια; Τους ελέγχει κανένας ή για προεκλογικούς λόγους κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να κονομήσουν οι άνθρωποι! Δεν είπε κανείς να μην κονομήσουν αλλά να έχουν νόμιμες άδειες και επιτέλους να μην παρουσιάζεται αυτή η άναρχη εικόνα του λαϊκού πανηγυριού που δεν τιμά την πόλη μας!
Μ.Ξ.
Μια διευκρίνιση για τον δρόμο Καλαμού – Κένταυρος
Γράφτηκε εκ παραδρομής ότι το τμήμα των 3,5 χιλιομέτρων του δασικού δρόμου πίσω από την Καλαμού προς τον Κένταυρο που πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Δασαρχείο Ξάνθης για να γίνει ασφαλτόστρωση θα γίνει με λεφτά της περιφέρειας και συγκεκριμένα με κονδύλι 565.000 ευρώ. Διευκρινίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και άρα τα λεφτά τα δίνει το Υπουργείο Οικονομίας. Ωστόσο υπάρχει συνεργασία με την περιφέρεια και το Δασαρχείο . Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι σε συνεννόηση ο Χ. Ζεϊμπέκ με τον υφ. Στάθη Γιαννακίδη για να ενταχθεί και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου γιατί αυτό είναι μόνο ένα τμήμα, ήτοι το ένα τρίτο.
Μ.Ξ.