Άσχημη εικόνα
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας. Και δεσπόζει εκεί και με την ασχήμια του γίνεται αφορμή δυσάρεστων σχολίων. Καταλάβατε όλοι ότι μιλάω για το δημοτικής ιδιοκτησίας ακίνητο πάνω από την Attika Bank. Μάλιστα, εδώ και χρόνια, μένει εκεί και η πινακίδα στον τελευταίο όροφο ACROBAT που κάποια στιγμή θα πέσει και θα κάνει μεγάλο κακό. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την ξηλώσει ο δήμος αλλά κυρίως να βάψει και εξωραΐσει την εξωτερική του πλευρά.
Η σημερινή εικόνα για το δημοτικό ακίνητο είναι το λιγότερο απαράδεκτη.
Γ.Δ.
Δεύτερη ασχήμια
Μια δεύτερη άσχημη εικόνα στο κέντρο της πόλης είναι το κτίριο ιδιοκτησίας του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Κάθε όροφος και διαφορετικό χρώμα, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον τελευταίο ενοικιαστή που θα πρέπει να ξηλωθούν.
Από την πλευρά της η διοίκηση Μωραΐτη οφείλει να φροντίσει για το ακίνητό της, να φροντίσει για την εμφάνισή του και βέβαια να το βάψει. Δύο κτίρια εμβληματικά στο κέντρο της πόλης που θίγουν την πόλη με την ασχήμια τους. Εδώ, αλήθεια, γιατί δεν παρεμβαίνει το Νεωτέρων Μνημείων κι αφήνει την ασχήμια να διαιωνίζεται; Όταν παραδίπλα υπάρχει ένα εξαιρετικό κτίριο, το Δημοτικό Κατάστημα. Μόνο για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες το ενδιαφέρον; Αυτές τις ασχήμιες δεν τις βλέπει;
Γ.Δ.
Ένα έθιμο
Κρατάει από παλιά το έθιμο αυτό. Από πολύ παλιά. Και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Από τις γιαγιάδες στα εγγόνια, από τις μητέρες στα μικρά παιδιά. Για το ασπροκόκκινο βραχιολάκι ο λόγος, ο γνωστός «Μάρτης». Που τον ετοίμαζε η γιαγιά και την πρώτη Μαρτίου τον τοποθετούσε στον καρπό του παιδιού. Έτσι κατ’ έθιμο, για την προστασία από τον ήλιο του Μαρτίου. Κι έτσι το έθιμο διασώζεται και ζει και υπάρχει συνδεδεμένο με την Άνοιξη, που επίσημα βέβαια για να’ μαστε ακριβείς, θα μας έρθει επίσημα στις 22 του μήνα.
-Με το καλό λοιπόν να την υποδεχτούμε…
Γ.Δ.
Για τον Στ. Ιωαννίδη
Ένα αφιέρωμα για τον Στέφανο Ιωαννίδη πάντα αποτελεί μια σημαντική εκδήλωση. Έτσι κι αυτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με πρωτοβουλία του Θανάση Μουσόπουλου. Ήταν ένα αφιέρωμα για την παρουσία και το έργο του Ιωαννίδη στην αγαπημένη του Ξάνθη. Παρόντες αρκετοί Ξανθιώτες, άλλοι που τον γνώριζαν προσωπικά και νεώτεροι που απλά τον γνώρισαν από τα έργα του.
Συναισθηματική και όμορφη βραδιά που φορτίστηκε από τις αναφορές του Μουσόπουλου, τις απαγγελίες και διαβάσματα της Δήμητρας Κατάκη, τις αναμνήσεις υπολοίπων από τη γνωριμία με τον Ιωαννίδη.
Για να τονιστεί στο τέλος, πως οι γενιές εκείνες πως αποτέλεσαν τα πνευματικά παιδιά του Στέφανου Ιωαννίδη. Δημιουργήματά του.
Γ.Δ.
Κάτι τρέχει στο Αιγαίο!
Από τη μια μεριά η γενναιοδωρία του πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να μην είμαστε «μοναχοφάηδες» στο Αιγαίο και να προχωρήσουμε σε… κατευνασμό της Τουρκίας και από την άλλη η δήλωση του βουλευτή κ. Καραγιαννίδη για «έντιμο συμβιβασμό» και επίλυση των διάφορων μας με βάση το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργούν ανησυχία ότι κάτι «μαγειρεύεται» στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τη γειτονική χώρα. Τη στιγμή, μάλιστα, που η χώρα μας δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο, σε τι συνίσταται ο συμβιβασμός που μας «σερβίρει» τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Πάνω σε ποια βάση θα γίνει ο «έντιμος συμβιβασμός» και ο «κατευνασμός»; Στη βάση μιας ελληνικής υποχώρησης που θα οδηγήσει σε απώλεια εθνικών πόρων και εθνικών συμφερόντων στην περιοχή;
Η μικρότερη Κύπρος άσκησε το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων, ορθώνοντας το ανάστημα της, με σωστές κινήσεις που στηρίζονται από ισχυρές χώρες, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα. Δεν συμβιβάστηκε με την Τουρκία. Αν επικρατεί η άποψη σε κυβερνητικά κλιμάκια πως καλύτερα, είναι να τα «βρούμε» με τους Τούρκους, να πάρουν και αυτοί κάτι παραπάνω για να μην μας σκοτίζουν και να μην μας απειλούν καθημερινά, να πάρουμε και εμείς που έχουμε οικονομικά προβλήματα και χρωστάμε, να μας το πουν καθαρά. Εκλογές έρχονται, ας το θέσουν στον ελληνικό λαό ή αν θέλουν ας κάνουν και ένα δημοψήφισμα που αγαπούν τόσο πολύ. Το καλύτερο, όμως, είναι να το κάνουν όπως οι Κύπριοι, αλλά ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν…
Α.Κ.
Καλόοοο!
Διαβάστε τι μας έστειλε αθεόφοβος είρων συμπολίτης:
-Στην Ελλάδα ό,τι και να ψηφίσουμε κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές ό,τι και να ψηφίσουμε, κυβερνάει η Γερμανία…
Σύντομο και καλόοοο…
Γ.Δ.
Μυστήρια πτήση
Το γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι αναφερόταν για «το καράβι από την Περσία που έφερνε εξαιρετικό χασίσι…». Αυτό τότε (ίσως και τώρα), μόνον που η επικαιρότητα έχει μια πτήση, ένα αεροπλάνο μυστήριο με άφιξη από τη Βενεζουέλα. Κυβερνητικό το αεροσκάφος που έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας χωρίς μάλιστα να καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Έμεινε κοντά 4 ώρες, ανεφοδιάστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας που ήταν σ’ αυτό, είχε κάποιες συναντήσεις, άγνωστο ποιες. Μυστήριο μεγάλο, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχόταν να προσγειωθεί, κι όταν υπάρχουν φήμες ότι από τη Βενεζουέλα τελευταία «φεύγουν» ποσότητες ράβδων χρυσού από τα κρατικά θησαυροφυλάκια.
Όμως το σοβαρό ερώτημα είναι «με ποιον συναντήθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας».
-Μυστήριο μεν, αλλά επειδή τίποτε δεν μένει κρυφό, σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια όλες οι λεπτομέρειες.
Γ.Δ.
Οι Γερμανοί γνώριζαν
Επίκαιρο το θέμα των πολύ θετικών νέων για την τεράστια ποσότητα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 10. Ε, λοιπόν, αναλογικά, και η Ελλάδα μας έχει ικανοποιητικά αποθέματα υδρογονονανθράκων, αλλά είναι ακόμη σε επίπεδο μηδέν. Δηλαδή, μόνον στα λόγια. Χρόνια τώρα συζητούν για έρευνες, για, για, πολλά, αλλά μόνον στα λόγια. Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κρήτη και αλλού, θεωρητικά έχουν χαρτογραφηθεί, πρακτικά όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Από καθυστέρηση σε αναβολή πάει η υπόθεση. Μια υπόθεση που ήταν γνωστή στους Γερμανούς από το 1941. Ναι, έτσι ακριβώς. Οι Γερμανοί γνώριζαν που υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα και οι σημερινοί χάρτες είναι δουλειά δική τους. Το ότι δεν προχώρησαν είναι απλό. Τους ενδιέφερε το πετρέλαιο, αλλά το έτοιμο. Γι’ αυτό πήγαν στην Αφρική, Μοσούλη και Ρουμανία, γι’ αυτό και προς τη Ρωσία. Τα θετικά νέα από την Κύπρο για τον τεράστιο όγκο υδρογονανθράκων που εντόπισαν οι έρευνες, ίσως, λέμε ίσως, κινητοποιήσει και την ελληνική πλευρά. Και ξυπνήσει και ξεκινήσει και ολοκληρώσει τις έρευνες προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του πλούτου αυτού, όπως ήδη γίνεται στον Πρίνο της Θάσου.
Γ.Δ.
Δεύτερη σε λαϊκισμό η Ελλάδα στην Ευρώπη!
Τη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του σουηδικού Ινστιτούτου Timbro. Μάλιστα η Ελλάδα καταγράφεται ως η μία από τις τέσσερις χώρες που η κυβέρνηση αποτελείται «μόνο από λαϊκιστές». Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η έρευνα, η Ελλάδα: είναι μια από τις 3 χώρες που στηρίζουν τον απολυταρχικό λαϊκισμό, με την Ουγγαρία και την Ιταλία, είναι μια από τις 4 χώρες της EE που κυβερνάτε μόνο από λαϊκιστές ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2015.
Το Ινστιτούτο προσδιορίζει τα λαϊκίστικα κόμματα ως εξής: «Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.»
«Στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή» καταλήγει το σουηδικό Ινστιτούτο…
-Άραγε το γνωστό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας τι εκτίμηση θα έκανε επί του θέματος;
Γυναίκες γεννάτε γιατί …χανόμαστε
Μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η χώρα μας όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλο και λιγότερα παιδιά γεννούν οι ελληνίδες και σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Η ανάλυση της γονιμότητας των γενεών δείχνει ότι η ατεκνία μεταξύ των Ελληνίδων δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία ή η Ιαπωνία. Αντίθετα, είναι μάλλον το αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και δυσκολεύουν την απόφαση για τεκνοποίηση, η δε πρόσφατη κρίση επιδείνωσε έτι περαιτέρω το περιβάλλον αυτό. Στοιχεία της Eurostat για τη μέση ηλικία στην γέννηση, δείχνουν ότι ενώ στην Ελλάδα μια γυναίκα γεννούσε το 1960, κατά μέσο όρο στα 28,7 έτη της ηλικίας της, το 2015 γεννούσε στα 31,3 έτη. Επίσης, αριθμός αυτών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι πενταπλάσιος του αριθμού των πατέρων. Οι εκτός γάμου γεννήσεις αν και παραμένουν σε ένα χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδο, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί ως απόλυτο μέγεθος τα τελευταία 25 χρόνια. Έτσι ενώ το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων ήταν 2% το 1990, το 2017 αγγίζει το 9%.
Μ.Ξ.