Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ούτε τη νέα σχολική χρονιά υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο δήμο Ξάνθης

Ούτε τη νέα σχολική χρονιά υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο δήμο Ξάνθης

0

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή στους δήμους Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου. Εντάσσονται άλλοι 114 δήμοι της χώρας και έξι από την ΑΜΘ στην υποχρεωτικότητα

Παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα για το μητροπολιτικό δήμο της Ξάνθης. Γίνεται προσπάθεια να δοθεί πρόσκαιρη λύση με ενισχυμένα λυόμενα

Ούτε και φέτος θα καταστεί υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο δήμο της Ξάνθης, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί το στεγαστικό πρόβλημα των σχολικών αιθουσών.

Ως εκ τούτου στο ΦΕΚ που εκδόθηκε και περιλαμβάνει την απόφαση σύμφωνα με την οποία 114 δήμοι από το σχολικό έτος 2019-2020 εντάσσονται στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δεν περιλαμβάνεται ο δήμος Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου (αυτή που διανύουμε δηλαδή) η υποχρεωτικότητα της φοίτησης στην τάξη των προνηπίων εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι δήμοι Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου. Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εντάχθηκαν άλλοι 114 εκ των οποίων οι έξι ανήκουν στην Περιφέρειά μας και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι δήμοι Δράμας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από του χρόνου στο δήμο Ξάνθης

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος (παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167),

όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38), η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Η κοινή υπουργική απόφαση εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων.

Αυτό σημαίνει ότι η σχολική χρονιά 2020-2021 είναι και η τελευταία ευκαιρία για το δήμο μας, αλλά και άλλους μεγάλους δήμους με το ίδιο πρόβλημα, να βρούνε λύσεις, ώστε να εντάξουν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στη φοίτηση των παιδιών

Στο κυνήγι των σχολικών αιθουσών…

Στο δήμο Ξάνθης, παρότι εξαρχής υπήρχε ομόφωνη απόφαση για την υιοθέτηση του μέτρου από την τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από το δήμαρχο, τον πρόεδρο του διδασκαλικού συλλόγου και τον προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι μεγάλο και δισεπίλυτο.. Όπως είχε ήδη ενημερώσει από πέρυσι ο δήμαρχος, οι μαθητές των δύο ηλικιών, νήπια και προνήπια, ανέρχονται στον Δήμο μας,  περίπου σε 1.400 παιδιά. Οι χώροι φιλοξενίας των νηπιαγωγείων μπορούν να εξυπηρετήσουν περί τους 1.050 μαθητές. Επομένως, περίπου 350 προνήπια δεν μπορούν να ενταχθούν στις υφιστάμενες υποδομές των νηπιαγωγείων, αφού για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να υφίστανται 20 επιπλέον αίθουσες.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν πολλές προσπάθειες με καλές προθέσεις από όλα τα μέλη της τριμελούς επιτροπής, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα που συναντώνται είναι πολλά. Διερευνάται ακόμη και η δυνατότητα στέγασης των προνηπίων σε ενισχυμένες λυόμενες κατασκευές, παρότι κανείς δεν ικανοποιείται ιδιαίτερα με αυτό, και ήδη βρέθηκαν δύο θέσεις στο 10ο δημοτικό σχολείο και το 13ο νηπιαγωγείο, ωστόσο και πάλι οι κτηριακές ελλείψεις παραμένουν. «Επιχειρούμε να καταγράψουμε το σύνολο των σχολικών μονάδων που διαθέτουν λυόμενες κατασκευές οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν με μόνιμες, ώστε αυτές να μεταφερθούν», σημείωσε ο κ. Ντούμος, ωστόσο όπως γνωρίζουμε η κατασκευή νέων κτηρίων ακόμη και μέσω ΕΣΠΑ απαιτεί μελέτες και ετοιμότητα για τις υποβολές.

Οι νέοι δήμοι που εντάσσονται στο μέτρο από το σχ. Έτος 2019-2020

Α/Α

 

Π.Ε.

 

ΔΗΜΟΣ

 

1

 

ΔΡΑΜΑΣ

 

ΔΡΑΜΑΣ

 

2

 

ΔΡΑΜΑΣ

 

ΔΟΞΑΤΟΥ

 

3

 

ΕΒΡΟΥ

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

4

 

ΕΒΡΟΥ

 

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

 

5

 

ΡΟΔΟΠΗΣ

 

ΑΡΡΙΑΝΩΝ

 

6

 

ΡΟΔΟΠΗΣ

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…