Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο δήμος θα προσφύγει στο ΣτΕ για αναστολή απόφασης που …ανεστάλη!

Ο δήμος θα προσφύγει στο ΣτΕ για αναστολή απόφασης που …ανεστάλη!

0

Άσκηση ένδικων μέσων για την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την μεταφορά των διαθέσιμων ποσών από τους ΚΑΠ σε Τράπεζες – Η απόφαση ανεστάλη έως τις 30 Ιουνίου

 

 

Ο νομικός του δήμου επικαλέστηκε απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που όμως δεν καταγράφονταν στα πρακτικά – Ένσταση και καταψήφιση Φανουράκη

 

 

Ένα νομικής φύσεως θέμα έδωσε την αφορμή κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 27 /2 το μεσημέρι, στον επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλη Φανουράκη να αφήσει αιχμές ότι επικρατεί ένα κομφούζιο σχετικά με τις αποφάσεις Δ.Σ. και ότι αλλά λένε οι εισηγήσεις άλλα αποφασίζονται και αλλιώς γράφονται στα πρακτικά. Για το λόγο αυτό ζήτησε και έλαβε τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 12 Φεβρουαρίου όπου λήφθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την μεταφορά των διαθέσιμων του δήμου σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, η οποία όμως ανεστάλη την επόμενη μέρα έως και τις 30 Ιουνίου.

Ο νομικός του δήμου επικαλέστηκε απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που όμως δεν καταγράφονταν στα πρακτικά

Ειδικότερα το θέμα ήρθε ως εκτός ημερησίας στην Οικονομική Επιτροπή με τον νομικό του δήμου κ. Θωμά Ξανθόπουλο να ζητά την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής για να καταθέσει αίτηση αναστολής και ακύρωση ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΟΙΚ για μεταφορά των διαθέσιμων των ΟΤΑ από τους ΚΑΠ σε Τράπεζες. Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε μια σειρά από λόγους που ισχυροποιούν την άποψη ότι κρίνεται αναγκαία η προσφυγή  του δήμου με κυρίαρχη ότι η απόφαση του ΥΠΟΙΚ είναι αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων που είναι κατοχυρωμένη και πως δεν εξυπηρετεί λόγους δημοσίου συμφέροντος γιατί δεν σχετίζεται με τον προϋπολογισμό. Τέλος σημείωσε πως παραβιάζεται και το κοινοτικό δίκαιο. Σημείωσε δε πως η νομική υπηρεσία βασίστηκε στην σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για να καταθέσει την αίτηση στο ΣτΕ.

Τι γράφτηκε στα πρακτικά  – Ποιες οι προτάσεις του δημάρχου

Επ’ αυτού εξεπλάγη ο Μανώλης Φανουράκης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ίδιος δεν θυμάται να έχει ληφθεί απόφαση προσφυγής στο ΣτΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ότι ο δήμαρχος εισηγήθηκε ν’ ανοίξει ο λογαριασμός στην ΤτΕ ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δήμος και μάλιστα επέμενε να συμπληρωθεί «υπό την αίρεση αν ανακληθεί η υπουργική απόφαση ή μετατεθεί». Η αναφορά του στην ΚΕΔΕ και στην εισήγηση της ΠΕΔ ήταν ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε όχι όμως να προσφύγουμε με ένδικα μέσα: «Κανένας δεν αποφάσισε την άσκηση ένδικων μέσων. Δεν πήραμε τέτοια απόφαση»,  επέμεινε ο κ. Φανουράκης και ζήτησε να του φέρει η υπάλληλος το πρακτικό της συνεδρίασης. Ο κ. Παπαδόπουλος επέμενε ότι σ’ αυτό καταγράφονταν υπάρχει καταγεγραμμένη η πρόταση του δημάρχου για συμπαράσταση της ΚΕΔΕ. «Αλλά όχι με ένδικα μέσα» συνέχισε να επιμένει ο κ. Φανουράκης.

Το πρακτικό αναγνώστηκε ενώπιον όλων όπου διαπιστώθηκε ότι έγινε αναφορά από το δήμαρχο μεν για «συμπαράσταση στην ΚΕΔΕ» αλλά στην απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση ένδικων μέσων παρά μόνο η πρόταση του δημάρχου για άνοιγμα λογαριασμού με την προαναφερθείσα παρατήρηση.

Αναδιπλώθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής  – Ζήτησε ωστόσο να εγκριθεί η πρόταση της νομικής υπηρεσίας

Κατόπιν αυτού ο κ. Παπαδόπουλος αναδιπλώθηκε και τον ρώτησε αν έχει αντίρρηση να γίνει προσφυγή εφόσον το προτείνει η νομική υπηρεσία και κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου. Ο νομικός ξεκαθάρισε ότι η προσφυγή δεν γίνεται συνολικά αλλά κάθε δήμος ξεχωριστά. Ο κ. Φανουράκης αρνήθηκε να συναινέσει με την αιτιολογία: «Δεν μπορώ να δώσω σύμφωνη γνώμη για μια απόφαση που δεν υπάρχει. Πόσο μάλλον να καταθέσει ο δήμος αίτηση αναστολής σε μια απόφαση που έχει ανακληθεί»! Λευκό ψήφισε και ο Σιαμπάν Μπαντάκ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…