6 σεισμικές δονήσεις από το Σάββατο με μεγαλύτερη τα 3,2 Ρίχτερ – Ανησυχούν οι κάτοικοι μήπως ακολουθήσει μεγάλος σεισμός
Καθησυχαστικός ο Γεωλόγος Κ. Ζηκόπουλος: «Μικρά και επιφανειακά τα ρήγματα δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς», υποστηρίζει
Σεισμική δραστηριότητα χαμηλής έντασης καταγράφεται στην περιοχή της Σταυρούπολης τις τελευταίες 3 μέρες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και γίνεται αισθητή στους κατοίκους των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης.
6 σεισμικές δονήσεις από το Σάββατο στην Σταυρούπολη
Έξι συνολικά ασθενείς σεισμικές δονήσεις κούνησαν την Σταυρούπολη και τα χωριά από το Σάββατο οπότε ξεκίνησε και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ειδικότερα: Η πρώτη έγινε αισθητή στις 22:59 του Σαββάτου 9/2, με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν έντασης 3,2 Ρίχτερ. Η δεύτερη καταγράφηκε 5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (ξημερώματα δηλαδή της Κυριακής 10/2), με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Την Δευτέρα καταγράφηκε μία δόνηση επίσης 3 βαθμών βορείως της Σταυρούπολης (περιοχή Μαργαρίτη) και δύο δονήσεις 2,0 και 2,1 βαθμών που σημειώθηκαν λίγο αργότερα με επίκεντρο το Δαφνώνα. Τέλος και χθες Τρίτη εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, στις 03:46, με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, και ήταν μεγέθους 2,8 βαθμών Ρίχτερ.
Ανησυχούν οι κάτοικοι μήπως ακολουθήσει μεγάλος σεισμός
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα όμως παρότι ασθενής έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Σταυρούπολης που την αντιλαμβάνονται. Κυρίως αυτό που ανησυχεί είναι μήπως πρόκειται για προσεισμούς και ακολουθήσει μεγάλος σεισμός.
Καθησυχαστικός ο Γεωλόγος Κ. Ζηκόπουλος: «Μικρά και επιφανειακά τα ρήγματα δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς», υποστηρίζει
Το «Ε» μετέφερε την ανησυχία επιζητώντας επιστημονική άποψη από τον Γεωλόγο και γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Θράκης κ. Κωνσταντίνο Ζηκόπουλο, ο οποίος εξ αρχής ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός: «Υπάρχουν ρήγματα στην συγκεκριμένα περιοχή είναι όμως μικρά και επιφανειακά και δεν μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλων σεισμών στην περιοχή. Είμαστε από τους τυχερούς εδώ στην Θράκη. Θεωρώ ότι υπάρχει μια σεισμική διέγερση αλλά η σεισμική ακολουθία είναι τέτοια που δεν προκαλεί ανησυχία».
Η μελέτη του ΤΑΡ που αποκάλυψε μία μεγάλη ρηξιγενή ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής
Να σημειώσουμε πως το περασμένο Νοέμβριο το «Ε» παρουσίασε σε ρεπορτάζ μια γεωλογική μελέτη του TAP που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων απεκάλυπτε ένα άγνωστο ρήγμα μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής. Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Χατζηπέτρος σ’ ότι αφορά το κομμάτι της μελέτη που αναφέρεται στο ρήγμα που εντοπίστηκε στην περιοχή μας: «Η γεωλογική χαρτογράφηση έδειξε πολλά ρήγματα που τέμνουν τον αγωγό και περιοχές που πιθανώς να ήταν προβληματικές για την κατασκευή του», πρόσθεσε ο καθηγητής, ενώ για την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε πως μελετήθηκε «μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής, στην οποία έχουμε το πρόβλημα ότι δεν συνδέεται σίγουρα με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωλογικά, τα γεωμορφολογικά στοιχεία και όλες οι ενδείξεις μας κάνουν να ανησυχούμε». Σ΄ότι αφορά τα ενεργά ρήγμα στην περιοχή της Θράκης, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρο Παυλίδη, μεταξύ των πιθανών σεισμικών πηγών της Θράκης σημαντικότερο είναι το ρήγμα Ξάνθης-Κομοτηνής, που οριοθετεί τον ορεινό όγκο της Ροδόπης με την πεδιάδα της Κομοτηνής, όπως επίσης το ρήγμα Σαππών και ιδιαίτερα το παράκτιο ρήγμα Μαρώνειας-Μάκρης, το οποίο ανατολικότερα φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, αλλά και το μεγάλο ρήγμα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, νότια της Σαμοθράκης, που αποτελεί μια από τις πλέον ενεργές περιοχές του Ελλαδικού χώρου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου