Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΟΒΕ: Η αύξηση του βασικού μισθού έπρεπε να γίνει μέσω της μείωσης των εισφορών

ΙΟΒΕ: Η αύξηση του βασικού μισθού έπρεπε να γίνει μέσω της μείωσης των εισφορών

0

Το κράτος κερδίζει από την αύξηση του κατώτατου μισθού 183 εκ. ευρώ!

Προβληματισμό για την έκταση της αύξησης του κατώτατου μισθού διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) καθηγητής Νίκος Βέττας, ενώ αντίστοιχες επιφυλάξεις διαμήνυαν πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν, όπως είπε ο κ. Βέττας, υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και του ΑΕΠ, ενώ είναι υψηλότερες και από την πρόταση της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας.

Η βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να γίνει μέσω της δραστικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, κυρίως με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μη δίνεται κίνητρο για «μαύρη» απασχόληση.

Τα στοιχεία που επικαλέσθηκε το ΙΟΒΕ, το οποίο συνεισέφερε τις προτάσεις του στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσον όρο της Ευρωζώνης και καλύπτει μεγάλο μέρος όσων εργάζονται με μερική απασχόληση.

Συγκεκριμένα, με τον κατώτατο μισθό αμείβεται το 14% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και το 35% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Υπάρχουν, όμως, κλάδοι, όπως η εστίαση, όπου το ποσοστό των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό είναι πολύ υψηλό, οπότε η επίπτωση στην επιχείρηση είναι μεγαλύτερη. Σε αυτούς τους κλάδους υπάρχει ο μεγαλύτερος φόβος να αυξηθεί η «μαύρη» εργασία. Όπως είπε ο κ. Βέττας, υπάρχει ανησυχία για «διευθέτηση προς την γκρίζα περιοχή της οικονομίας», κάτι που θα λειτουργήσει εις βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο πλαίσιο του επίσημου τομέα.

Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες για σταθεροποίηση του επιπέδου της ανεργίας στο 18%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, εξάλλου, το μισθολογικό κόστος θα αυξηθεί στο σύνολο της οικονομίας κατά 3%, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα, πηγές των θεσμών, ενώ δεν προέβαιναν σε επίσημο σχόλιο για την αύξηση, αναφέροντας ότι το θέμα ανήκει στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης, θύμιζαν πως η οικονομική λογική υπαγορεύει να συμβαδίζουν οι αυξήσεις με την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση κατά την αποστολή στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα για το ενδεχόμενο υψηλών αυξήσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ανησυχίες για επιπτώσεις στην ανεργία και στη «μαύρη» εργασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρακτορείο Bloomberg σημείωνε, σε δημοσίευμά του με αφορμή την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ότι ο κ. Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, καθώς η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ένα από τα βασικά μνημονιακά επιτεύγματα.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 κινήθηκε στην περιοχή του 2%, ενώ παρόμοιος ή ελαφρώς υψηλότερος θα είναι το 2019, για το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει 2,5%.

 

Το κράτος κερδίζει από την αύξηση του κατώτατου μισθού 183 εκ. ευρώ

Σχεδόν… τζάμπα ήρθε τελικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μισθωτοί και επιχειρήσεις βάζουν… πλάτη, όπως αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών, που συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» της ΔΕΘ, υπολογίστηκε στα 177 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2019. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε η Απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ αποκαλύπτεται, όμως, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 141 εκατ. ευρώ το 2019 κι άλλα 42 εκατ. ευρώ το 2020, προφανώς από τις αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Κοινώς, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ

Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά …