Θετικά διακείμενος να στηρίξει το έργο της είναι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στάθης Γιαννακίδης –Θα συναντηθεί σύντομα με την εκπρόσωπό της
Η πρόταση για επαναλειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης ως Μονάδα Επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου έχει πολλά ζητήματα ανοιχτά από το ….παρελθόν
Θετικά διακείμενος να στηρίξει το έργο της ΚοινΣΕΠ Γενισέας είναι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στάθης Γιαννακίδης. Σύμφωνα με πληροφορείς μας σύντομα πρόκειται να συναντήσει την εκπρόσωπο της κα Αναστασία Αμανατίδου για να συζητήσουν τις προοπτικές και τις δυνατότητες στήριξης του έργου τους.
Σ’ ότι αφορά την πρόταση που έχει υποβάλλει η κα Αμανατίδου όπως γράψαμε σε προχθεσινό μας ρεπορτάζ και αφορά την επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης ως μονάδα επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι σε εξέλιξη μια έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο εφικτό είναι αυτό το εγχείρημα να υλοποιηθεί. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι δεν αρκεί η πολιτική βούληση καθώς το εργοστάσιο που ανήκε στην ΑΤΕ έχει περάσει στα χέρια της Πειραιώς, μια ιδιωτική Τράπεζα και ως εκ τούτου δεν μπορεί εύκολα να παρέμβει το Δημόσιο. Επίσης αυτή την στιγμή είναι ένα ερείπιο. Να θυμίσουμε ότι από τότε που απέτυχε και το εγχείρημα να λειτουργήσει μόνο ως συσκευαστήριο (2010 – 2012) και οι 11 εναπομένοντες εργαζόμενοι (οι υπόλοιποι έφυγαν με εθελουσία σύνταξη) μεταφέρθηκαν στη κεντρική μονάδα στο Πλατύ, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους έχει πωληθεί για scrub.
Η …πικρή η ιστορία της Ζάχαρης
Να θυμίσουμε ακόμη ότι το εργοστάσιο της Ξάνθης όπως και της Λάρισας έκλεισαν επί υπουργίας Μπασιάκου, με υφυπουργό τον Α. Κοντό (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή). Τότε που ψηφίστηκε η ΚΟΑ για την Ζάχαρη και η ΑΤΕ απέσπασε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με την υποχρέωση να παραδώσει ποσόστωση και να κλείσει δύο εργοστάσια, της Λάρισας και της Ξάνθης. Τότε που …εφευρέθηκε και το σενάριο της μετατροπής τους σε Μονάδες παραγωγής Βιοαιθανόλης και Βιοντίζελ για να …καθησυχάσει κυρίως τους Θεσσαλούς συνδικαλιστές αγρότες, που όμως ποτέ δεν έγινε.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχει πολύ …πίκρα η ιστορία της Ζάχαρης για την περιοχή μας.
Το 2016 η ΕΒΖ έβαλε πωλητήριο για 7,2 εκατομμύρια ευρώ για το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης (το οικόπεδο, οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός), αλλά και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της σε Ελλάδα και Σερβία για μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr