Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο 26χρονος από την Ξάνθη που φτιάχνει «έξυπνα ρούχα»

Ο 26χρονος από την Ξάνθη που φτιάχνει «έξυπνα ρούχα»

0

Πώς από το κρεβάτι του νοσοκομείου έφτασε να καινοτομεί παγκοσμίως στο «smart clothing»

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου με μια φόρμα που παρακολουθεί και καταγράφει την κάθε σου κίνηση, μετράει τις θερμίδες που καις και σου στέλνει τα δεδομένα στο κινητό; Κι όμως, ο 26 χρονος Zαφείρης Καλλίδης από την Ξάνθη (κατά κόσμον Ζακ), είναι ο εμπνευστής πίσω από την «ZAC.K Intelligent Apparel» που λανσάρει «έξυπνα ρούχα» για σπορ συνδυάζοντας τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να φορέσει τα ρούχα του και να πάει για προπόνηση. Αυτά με τη σειρά τους καταλαβαίνουν το είδος άσκησης και καταγράφουν όλα τα δεδομένα. Όταν τελειώσει η προπόνηση απλά συγχρονίζονται τα ρούχα με το κινητό και εμφανίζονται εκεί τα αποτελέσματα. Κάθε ένδυμα καταγράφει κάτι διαφορετικό.

Φανέλες, μπουστάκια, κολάν έχουν ενσωματωμένους μικροσκοπικούς αισθητήρες που παρακολουθούν μέχρι και τα μέτρα που διανύεις, τα σκαλιά που ανεβαίνεις, τα άλματα, τις πεταλιές στο ποδήλατο. Το κολάν, για παράδειγμα, μετρά ό,τι έχει να κάνει με το κάτω μέρος του σώματος, ενώ το μπλουζάκι/μπουστάκι ό,τι έχει να κάνει με την καρδιά και τις αναπνοές με τη χρήση ιατρικών αισθητήρων στο κατάλληλο σημείο. Έπειτα, το app δίνει και προτάσεις για βελτιώσεις στις επιδόσεις του αθλητή. Η τεχνολογία αυτή έχει λάβει μάλιστα την πιστοποίηση της Arrow Electronics, ενός κολοσσού του hardware.

Όπως λέει ο Ζακ: «Εκτός από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει το πρώτο έξυπνο αθλητικό κολάν παγκοσμίως –όσο γνωρίζουμε και μας έχουν πει– καταφέραμε να έχουμε αισθητήρες εξαιρετικά μικρούς που δεν επηρεάζουν ούτε την άνεση ούτε την εμφάνιση. Όταν κάποιος δει το κολάν μας δεν θα καταλάβει ποτέ ότι εκεί μέσα υπάρχουν αισθητήρες».

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν πώς πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα ως προς την πλύση τους.

Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα; Για τον Ζακ η ιδέα προέκυψε με αφορμή ένα θέμα υγείας για το οποίο έπρεπε να αφήσει τη δουλειά του σε πολυκατάστημα ένδυσης και προσωρινά τον αθλητισμό, ώστε να νοσηλευτεί. «Βλέποντας την τάση του κόσμου να πηγαίνει προς την υγιεινή ζωή αλλά και την απήχηση που είχαν τα αθλητικά ρούχα από τη θητεία μου ως πωλητής, αποφάσισα στο κρεβάτι του νοσοκομείου να ξεκινήσω τη δικιά μου αθλητική κολεξιόν. Αργότερα πέτυχα ένα άρθρο που ανέφερε το “Γιατί; Γιατί κάποιος να διαλέξει το προϊόν σου έναντι κάποιας ανταγωνίστριας εταιρίας”. Γνωρίζοντας ως αθλητής το ποσό δύσκολο είναι ένα ρολόι να σου παρέχει σωστά και ακριβέστατα βιομετρικά δεδομένα, αποφάσισα να βάλω τους αισθητήρες επάνω στα ρούχα για να πετύχω την απολυτή ακρίβεια αλλά και να διαφοροποιήσω το προϊόν μου. Κάπως έτσι, σχεδόν 2 χρόνια μετά και πολλές ώρες δουλειάς, κατάφερα, με την ομάδα που δημιούργησα, να βγάλουμε ένα working prototype».

Αυτή τη στιγμή η ομάδα του Ζακ αποτελείται από 8 άτομα, με τον καθένα να έχει αναλάβει ένα διαφορετικό ρόλο. Από ηλεκτρονικό μηχανικό, developers, όσο και άτομο μόνο για το marketing. Ωστόσο ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα απαιτεί συνεργασίες. H τεχνολογία έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όπως επίσης η ραφή, το RnD και η συναρμολόγηση, αλλά τα υφάσματα είναι από Ιταλία και παρέχουν όλες τις πιστοποιήσεις όπως αντι-βακτηριακά, muscle control, quick dry κλπ.

Βέβαια, η ανάπτυξη του εγχειρήματος στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ η νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κυκεώνα του γραφειοκρατικού και φορολογικού συστήματος. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των παιδιών ήταν η χρηματοδότηση που εν μέρει διευθετήθηκε, όταν η ιδέα τους διακρίθηκε από το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) ανάμεσα στις 25 καλύτερες ιδέες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Από την άλλη, η τάση του smart clothing εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα και προσπαθεί δειλά δειλά να κερδίσει έδαφος, ενώ σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να κορυφωθεί το 2025.

«Εμπόδια υπάρχουν σε πολλά επίπεδα, καθώς στη χώρα μας υστερούμε σε τεχνογνωσία και τεχνολογία. Η μεγαλύτερη δυσκολία, όμως, είναι ότι η έδρα μας είναι στην επαρχία, όπου η πρόσβαση σε πολλά είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αν γνώριζα από την αρχή τι επρόκειτο να περάσω ίσως να μην το ξεκινούσα και ποτέ (γέλια). Παρόλα αυτά, επιχειρώ είναι αυτό ακριβώς, να έχεις υπομονή να μην τα παράτας ποτέ, να παίρνεις μεγάλα ρίσκα και το κεφάλι κάτω μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου. Το μότο μου είναι: Nothing matters but your will to succeed».

Το εγχείρημα του Ζακ ανεβαίνει στην crowdfunding πλατφόρμα, Indiegogo, με σκοπό να συγκεντρωθούν προπαραγγελίες άνω των 40.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και να βγουν στην αγορά, ενώ ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για το πώς μπορεί κανείς να τα βρει.

 

*Πηγή: Κατερίνα Καμπόσου, AthensVoice

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…