Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προσπάθεια αναβίωσης της βουβαλοτροφίας

Προσπάθεια αναβίωσης της βουβαλοτροφίας

0

Εγκρίθηκε και εγκαταστάθηκε εκτροφή στο Δασοχώρι στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου. Ενδιαφέρον για βουβαλοτροφία και στην Βιστονίδα

 

 

Αποδοτική και συμφέρουσα η εκτροφή βουβαλιών – «Αγκάθι» η γραφειοκρατία. 300 ευρώ ανά έτος η επιδότηση για τα θηλυκά βουβάλια από το πρόγραμμα Σπάνιων φυλών

 

Τα πρώτα βήματά της κάνει δειλά – δειλά η βουβαλοτροφία στο νομό μας. Ήδη εγκαταστάθηκαν δύο εκτροφές βουβαλιών στο Δέλτα του Νέστου και μία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας στην Βιστονίδα, ενώ αυξάνεται τον ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. με το οποίο επιδοτούνται οι σπάνιες φυλές, ιδιαίτερα από τότε που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος.

Φυσικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας σε Βιστονίδα και Δέλτα του Νέστου

Να σημειώσουμε ότι ως νομός έχουμε το φυσικό πλεονέκτημα για την εκτροφή βουβαλιών, ένα είδος που είναι υγροφιλικό καθώς οι υγροβιότοποι στο Δέλτα του Νέστου αλλά και στην λίμνη Βιστονίδα είναι ο φυσικός τους χώρος και παλιότερα αφθονούσαν. Βουβάλια υπήρχαν ακόμη και μέσα στα χωριά του κάμπου που όμως εξαφανίστηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, οπότε οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν περισσότερο προς την αγελαδοτροφία και την αιγοπροβατοροφία. Μετά όμως το επιτυχημένο παράδειγμα της λίμνης Κερκίνης η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τα αμέτρητα βουβάλια που βόσκουν στις όχθες της και οι εκεί κτηνοτρόφοι έχουν ιδρύσει ένα Συνεταιρισμό που παράγει και πουλάει κρέας και μεταποιημένα υποπροϊόντα του βουβαλίσιου γάλακτος (γιαούρτι βούτυρο κ.α.) στην εγχώρια αλλά και στις αγορές του Εξωτερικού κάνοντας ….χρυσές δουλειές, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και στο νομό μας.

Απέτυχε η προσπάθεια από κτηνοτρόφους στο Σέλινο παλαιότερα

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Σέλινου είχε γίνει μια προσπάθεια αναβίωσης της βουβαλοτροφίας στην Βιστονίδα, πριν 4 – 5 χρόνια, την οποία στήριξε ο τότε δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης αλλά δεν προχώρησε καθώς «σκόνταψε» η ένταξή τους στο πρόγραμμα στην διαδικασία γενετικής πιστοποίησης των ζώων καθόσον το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μόνο για αυτόχθονες φυλές και οι κτηνοτρόφοι εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαν να βρουν. Αντίθετα από την άλλη πλευρά της Βιστονίδας η βουβαλοτροφία παρουσιάζει μια αυξητική τάση καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο εγκατεστημένες εκτροφές, μια στην Διαλαμπή και μία στο Γλυκονέρι Ροδόπης.

koutrakis

Μάνος Κουτράκης
Πρόεδρος ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας

Θετικός ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου προς την βουβαλοτροφία – Αίτημα για να συμπεριληφθεί στο Π.Δ.

«Είμαστε θετικοί και υλοποιούμε μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις για την ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας. Το βουβάλι είναι ένα είδος υγροφιλικό που δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα όπως τους ρύπους που δημιουργούν τα βοοειδή και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του στους υγροβιότοπους », σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Δέλτα Νέστου Βιστονίδας – Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης. Εξηγεί δε πως το σχετικό Π.Δ. δεν αναφέρεται στην βουβαλοτροφία και με αίτημα του Φορέα που συνοδεύεται από μια πλήρως τεκμηριωμένη έκθεση ζητήθηκε να συμπεριληφθεί και ότι το υπουργείο το έκανε δεκτό. Σ΄ ότι αφορά τις υποστηρικτικές δράσεις του Φορέα η υπεύθυνη κα Ευτέρπη Πετιτσίνη ανέφερε στο «Ε» πως είναι σε εξέλιξη δύο προγράμματα. Ειδικότερα το πρώτο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει  μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της βουβαλοτροφίας σε προστατευόμενες περιοχές με αποδέκτη το ΥΠΑΑΤ και το δεύτερο μια μελέτη για την βοσκοικανότητα της περιοχής καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η βουβαλοτροφία με αποδέκτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Να σημειώσουμε πως ο Φορέας εμπλέκεται στην διαδικασία εγκατάστασης μιας εκτροφής καθώς γνωμοδοτεί με βάση την μελέτη που καταθέτει ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος.

Αποδοτική και συμφέρουσα η εκτροφή βουβαλιών – «Αγκάθι» η γραφειοκρατία

Σ’ αυτή την διαδικασία αναφέρεται ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος και υποψήφιος διδάκτορας Γεωπονίας κ. Ορέστης Γιοβανόπουλος. Ο κ. Γιοβανόπουλος διατηρεί μελετητικό γραφείο στην Ξάνθη και έχει αναλάβει την μελέτη για την εκτροφή στο Δέλτα του Νέστου: «Η βουβαλοτροφία είναι αποδοτική και συμφέρουσα για τον κτηνοτρόφο αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάθε τι που δεν είναι συμβατικό και σπανίζει συμφέρει πιο πολύ. Την προτείνω ανεπιφύλακτα στους κτηνοτρόφους του νομού μας καθώς η συμβατική κτηνοτροφία έχει πολλά «αγκάθια» και πλέον δεν συμφέρει. Είναι μια εναλλακτική λύση εκτροφής πιο κερδοφόρα». Όπως σημειώνει ο κ. Γιοβανόπουλος ο κτηνοτρόφος για να ξεκινήσει με μίνιμουμ 10 – 20 ζώα χρειάζεται ένα κεφάλαιο της τάξης των 10.000 – 20.000 ευρώ αφού η μέση τιμή για ένα ζώο κυμαίνεται από 600 – 1000 ευρώ. «Αγκάθια» ωστόσο υπάρχουν και στην βουβαλοτροφία που αφορούν ωστόσο το διαδικαστικό μέρος και δη της αδειοδότησης. Όπως εξηγεί ο κ. Γιοβανόπουλος. Η περιοχή μας είναι ένας παράδεισος για την εκτροφή βουβαλιών ωστόσο υπάρχουν ορισμένες δεσμεύσεις γιατί είναι προστατευόμενη περιοχή και επίσης δεν υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία με τις αδειοδοτήσεις κι αυτό είναι πρόβλημα. Ωστόσο καταγράφεται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας».

300 ευρώ ανά έτος η επιδότηση για τα θηλυκά βουβάλια από το πρόγραμμα Σπάνιων φυλών

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Διεύθυνση Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ξάνθης έχει λήξει στις 22 Αυγούστου το πρόγραμμα επιδότηση για σπάνιες φυλές. Σ΄ αυτό κυρίως εντάσσονταν εκτροφές με την ντόπια φυλή αγελάδα την βραχυκερατική ή με ιπποειδή αλλά φέτος έχει ενταχθεί και η εκτροφή στο Δέλτα του Νέστου. Το πρόγραμμα σύντομα θα επαναπροκηρυχθει. Να σημειώσουμε ότι η επιδότηση ανέρχεται σε 300 ευρώ (το θηλυκό) ανά έτος και στις προϋποθέσεις ένταξης περιλαμβάνεται η γειτνίαση της εκτροφής με υγρό στοιχείο όπως και η πιστοποίηση ντόπιας φυλής που χορηγείται από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Δράμας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ…