Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Α. Σαμαράς ανέβασε τους τόνους για το «Μακεδονικό» από την Καβάλα

Ο Α. Σαμαράς ανέβασε τους τόνους για το «Μακεδονικό» από την Καβάλα

0

Μεγάλη προσέλευση από όλη την ΑΜΘ στην εκδήλωση

 Σε ομιλία του την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε «ξεπουλάνε τη Μακεδονία για να αποφύγουν προσωρινά την περικοπή των συντάξεων»

Ηχηρή παρέμβαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επέλεξε να κάνει από την ανατολικότερη πόλη της Μακεδονίας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επισκέφθηκε την Καβάλα στο πλαίσιο της Kavalaexpo 2018. Ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής τάχθηκε σθεναρά κατά της ονομασίας της πΓΔΜ με συστατικό τη λέξη «Μακεδονία» τονίζοντας ότι οι επόμενες κυβερνήσεις (με πρώτη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη) θα αναγκαστούν να αποδεσμευτούν και γι’ αυτό πρότεινε ακύρωση της συμφωνίας και επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή. Η αίθουσα της εκδήλωσης γέμισε ασφυκτικά για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ενώ το παρών έδωσαν θεσμικοί παράγοντες από όλη την Περιφέρεια και πολίτες της Καβάλας. Τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία και μεταναστευτικό

Ο Αντώνης Σαμαράς, που μετά την πρώτη ομιλία του στην Ξάνθη από την αλλαγή ηγεσίας το Νοέμβριο του 2016, επέλεξε και πάλι την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη δεύτερη και σημαίνουσα δημόσια παρέμβασή του, μίλησε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου και ανέβασε τους τόνους για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για οικονομία, παράνομη μετανάστευση και Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας υποδέχθηκε τον πρώην πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Kavalaexpo 2018

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο αλλά και συνολικότερα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για παρουσίαση μίας πλασματικής πραγματικότητας που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα οι πολίτες βιώνουν. «Κάνουν αναδιανομή της μιζέριας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι όταν το Κράτος δεν πληρώνει, τα πλεονάσματα προέρχονται από κρυφά ελλείμματα.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στους αυξημένους δείκτες ανεργίας, αλλά και τη μετατροπή των θέσεων εργασίας σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ για το χρέος σημείωσε: «μέσα σε 2,5 χρόνια, μειώσαμε το χρέος στο 2,6 δισ. ευρώ ενώ τώρα, σύμφωνα και με το ΔΝΤ, είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παγίδα χρέους. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο στα ακίνητα, το ΦΠΑ στην εστίαση και δώσαμε ανάσες στις επιχειρήσεις και παράλληλα αυξήσαμε το όριο του αφορολόγητου. Ο Τσίπρας εκτόξευσε τις ασφαλιστικές εισφορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ο ίδιος τόνισε άλλωστε, ότι ενώ η δική του κυβέρνηση είχε αρνηθεί την αύξηση της προκαταβολής φόρου και τη σύσταση Υπερταμείου, ο ΣΥΡΙΖΑ το εφάρμοσε, ενώ άφησε αιχμές για τις ευθύνες που θα ζητηθούν γι’ αυτές τις ενέργειες, αναφέροντας: «έχουν την αποκλειστική ευθύνη και θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Ο Αντώνης Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στην διαχείριση των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών, που, όπως είπε, είναι μικρό ποσοστό και τη διαχείριση του μεταναστευτικού «με τις ορδές των λαθρομεταναστών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον Ερντογάν ένα όπλο που δεν είχε, να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη ότι θα ανοίξει την στρόφιγγα».

«Οι επόμενες κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αποδεσμευτούν από τη Συμφωνία»

Χειραψίες, θερμοί εναγκαλισμοί και αρκετές σέλφι στο τέλος της ομιλίας του Α. Σαμαρά

Εξαιρετικά αιχμηρός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετούμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι «ξεπουλάνε τα εθνικά μας συμφέροντα για να αποφύγουν προσωρινά την περικοπή των συντάξεων». «Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας» τόνισε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «εγώ υποστήριζα πάντα, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας γιατί επιλέγοντας τη σύνθετη ονομασία, όλοι θα έλεγαν μόνο το Μακεδονία». Υπογράμμισε ακόμη ότι η Συμφωνία «δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας “Μακεδόνων” και την αναγνώριση “Μακεδονικής γλώσσας” και την αναγνώριση “Μακεδονικής ταυτότητας”» και αυτό, όπως είπε, «είναι κάτι που παρά τις διαφωνίες του παρελθόντος, κανένας έλληνας πολιτικός δεν το έκανε». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι η Συμφωνία δυναμιτίζει και άλλες αρνητικές εξελίξεις, αναφέροντας: «στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι Αλβανοί. Γιατί διευκολύνει τη “μεγάλη Αλβανία”. Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου». Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία, εξηγώντας ότι από τη μια το 66% των Σκοπιανών δε θέλει τη Συμφωνία, η πλειονότητα των Ελλήνων δε τη θέλει, άρα, στην πραγματικότητα φέρνει τους λαούς πιο μακριά. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη αποδέσμευσης από τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανέφερε ότι ναι μεν η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πλέον δρομολογημένη, αλλά για την περίπτωση της ένταξης στην ΕΕ «η Βουλγαρία θα δικαιούται να ασκήσει βέτο, αλλά όχι εμείς!».

Ο Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικηθεί και θα φύγει» και κάλεσε όλους σε έναν αγώνα «όπου δεν περισσεύει κανείς», καθώς, όπως σημείωσε με έμφαση «είμαστε σήμερα η μόνη εγγύηση ότι η χώρα θα ξαναβρεί το δρόμο της». Αναφερόμενος τέλος, στο θέμα των μελλοντικών συνεργασιών ξεκαθάρισε ότι «…με τους ψεύτες και τους συκοφάντες δεν θα συνεργαστούμε! Ποτέ!».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρ…