Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ο.Κ.» από Γαβρόγλου στο αίτημα για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των βιβλίων στα μειονοτικά

«Ο.Κ.» από Γαβρόγλου στο αίτημα για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των βιβλίων στα μειονοτικά

0

Χ. Ζεϊμπέκ: «Να μην έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων…»

 

Κλειστά 40 από τα 45 μειονοτικά της Ξάνθης και 8 της Ροδόπης – Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών με το ΙΕΠ

 

Την αναγκαιότητα αναβάθμισης των βιβλίων στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι μόνο ώστε να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τις αλλαγές που έχουν γίνει με το πέρασμα των χρόνων στην δομή της μειονότητας, εξέφρασε στο «Ε» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζεϊμπέκ μαζί με τους βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά είχαν συνάντηση για το θέμα την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζεϊμπέκ πρότειναν στον υπουργό τη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας εργασίας που θα αξιολογήσει το εκπαιδευτικό υλικό και θα καταθέσει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του, καθώς και για πιθανές αλλαγές σε αυτό. Ο υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση των τριών βουλευτών.

Zeibek xousein-emprosΧ. Ζεϊμπέκ: «Να μην έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων…»

«Είναι αποδεκτό και από τον υπουργό ότι το πρόγραμμα Φραγκουδάκη ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Είναι πλέον ανεπαρκές καθώς καταρτίστηκε πριν 20 χρόνια και δεν βελτιώθηκε ούτε ανατικατασταθηκε στην πορεία. Σήμερα έχει αλλάξει η δομή της μειονότητας. Τα παιδιά πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, στους παιδικούς σταθμούς, Μπορεί η μητρική τους γλώσσα να μην είναι τα ελληνικά αλλά γι αυτά δεν είναι μια ξένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά. Έχουν ακούσματα, έχουν ερεθίσματα. Αυτό που επιζητούμε είναι μια λύση. Πως δηλαδή το μειονοτικό σχολείο θα συμπορευτεί με το δημόσιο σχολείο. Να μην έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων», τονίζει ο κ. Ζεϊμπέκ.

Κλειστά 40 από τα 45 μειονοτικά της Ξάνθης και 8 της Ροδόπης

Επί 10 μέρες παραμένουν κλειστά τα 40 από τα 45 μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης και 8 στην Ροδόπη με απόφαση του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών. Η αποχή αποφασίστηκε ως μέτρο αντίδρασης και διαμαρτυρίας με αφορμή τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας που θέτουν στην ευχέρεια του δασκάλου του ελληνόφωνου προγράμματος να αντλεί βοηθητικό και υποστηριχτικό υλικό από τα δημοσιά βιβλία. Παράλληλα θέτουν μια σειρά αιτήματα που αφορούν τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη αλλά και την μειονοτική εκπαίδευση.

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών με το ΙΕΠ

Στο πλαίσιο αυτών που αποφασίστηκαν μετά τη συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Παιδείας εντάσσεται και η συνάντηση (σήμερα στις 4μ.μ.) των εκπροσώπων του Συνδέσμου σχολικών Εφορειών με εκπροσώπους του ΙΕΠ και τους παράγοντες του υπουργείου. Επισημαίνεται πως το ΙΕΠ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας που επεξεργάζεται και διαμορφώνει το εκπαιδευτικό υλικό στα βιβλία. Από την έκβαση της συνάντησης θα εξαρτηθεί αν θα σταματήσει η αποχή και τα παιδιά θα γυρίσουν στα σχολεία τους. Την αισιοδοξία του εκφράζει ο κ. Ζεϊμπέκ επισημαίνοντας πως: «Αυτό που θέλουν οι γονείς είναι για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία και αυτό θα ήταν ευχής έργον να γίνει χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τους γονείς που το μόνο που τους απασχολεί είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σωκράτης Φάμελλος στην Ξάνθη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία»

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του για την επ…