Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Όσα τα σπόρια του ροδιού… τόσα και τα καλά του για τους αγρότες

Όσα τα σπόρια του ροδιού… τόσα και τα καλά του για τους αγρότες

1

Ο Παναγιώτης Καραπαναγιώτης και η Γεωργία Δεληβασίλη έχουν δημιουργήσει τον Ροδώνα “Geopan” – Ρόδι Αβδήρων

 

Μια καλλιέργεια που έχει δουλειά αλλά αφήνει και κέρδος – Το ρόδι είναι ένας θησαυρός για την υγεία και την ομορφιά

 

Όσα τα σπόρια του ροδιού… τόσα και τα οφέλη στην υγεία μας, τόσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επενδύσει ένας αγρότης σε μια καλλιέργεια ροδιού. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που κερδίζει έδαφος στο νομό μας επειδή αν προσεχθεί μπορεί να αποφέρει καρπούς και ένα καλό εισόδημα για τον παραγωγό. Επιπλέον κατατάσσεται στις μη απαιτητικές καλλιέργειες που ωστόσο αν προσεχθεί δίνει την δυνατότητα στον παραγωγό να την καθετοποιήσει μέσα από τυποποίηση, πιστοποίηση και μεταποίηση.. Αυτό επιχειρεί να πετύχει ένα ζευγάρι ο Παναγιώτης Καραπαναγιώτης και η Γεωργία Δεληβασίλη που έχουν δημιουργήσει τον Ροδώνα “Geopan” – Ρόδι Αβδήρων (τον ονόμασαν έτσι από τα αρχικά τους).

Geopan” – Ρόδι Αβδήρων

Συναντάμε τον Παναγιώτη στον Ροδώνα του που έφτιαξαν μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία σ’ ένα κτήμα 85 στρεμμάτων σε περιοχή των Αβδήρων. Είναι περίοδος συγκομιδής και ο Παναγιώτης με τους εργάτες δεν σηκώνουν κεφάλι. Φέτος είναι η 5η χρονιά από τότε που φύτευσαν τις ροδιές και απ’ τον 3ο κιόλας χρόνο πήραν παραγωγή: «Κανονικά η ροδιά δίνει την καλύτερη παραγωγή στον 7ο χρόνο αλλά εμείς είχαμε από τον 3ο χρόνο παραγωγή αλλά και πέρσι πολύ καλή που έφτασε στο 3, 5 τόνους. Φέτος έχει ακαρπία λόγω της ξηρασίας του Απριλίου και του Μαΐου αλλά είναι πολύ ποιοτικός ο καρπός. Το κτήμα μας έχει κατάλληλο μικροκλίμα, έχει το πλεονέκτημα να είναι επικλινές δηλαδή να μην κρατάει νερό  αλλά και οι εδαφολογικές αναλύσεις που κάναμε έδειξαν ότι το έδαφος είναι αργιλώδες και κατάλληλο γι αυτή την καλλιέργεια», μας λέει ο Παναγιώτης.

Χρειάζεται μεράκι και προσωπική δουλειά

Οι δύο τους βάζουν μεράκι και πολύ προσωπική δουλειά στον Ροδώνα τους αλλά και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους: «Πέρσι πουλήσαμε και στο εξωτερικό αλλά και στην Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και γι αυτό κάναμε τυποποίηση, διαμορφώνοντας ένα χώρο μας. Το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε αποχύμωση. Ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία να αγοράσουμε μηχανήματα και απλά περιμένουμε την άδεια».

Να σημειώσουμε ότι η συγκομιδή διαχωρίζεται σε πρώιμη και όψιμη. Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 0, 80 λεπτά το κιλό έως 1 ευρώ για το γλυκό ρόδι. Είναι αυτά που πωλούνται πρώτα ενώ τα όξινα διατίθενται κυρίως τον χειμώνα. Οι παραγωγοί πωλούν την σοδιά τους στην ΕΑΣ Ξάνθης και σε εμπόρους για εγχώρια κατανάλωση αλλά και εξαγωγές. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης η ζήτηση αυξάνεται για τις Ευρωπαϊκές χώρες όταν έχει κρύο και πέφτει όταν ο καιρός είναι ζεστός . Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την επιλογή τους να επενδύσουν σ’ αυτή την καλλιέργεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει κόστος καθώς χρειάζεται λίπανση, πότισμα και εργατικά χέρια αλλά είναι και προσοδοφόρα.

Το ρόδι είναι ένας θησαυρός για την υγεία και την ομορφιά

Να σημειώσουμε πως το ρόδι είναι συνδεδεμένο με την λαϊκή μας παράδοση καθώς είναι σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας και της καλοτυχίας. Για το λόγο αυτό εδώ και πολλούς αιώνες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη. Τα τελευταία χρόνια που αποτελεί τάση η υγιεινή διατροφή έχει συμπεριληφθεί στις super foodτροφές για τις ευεργετικές ειδικότητες που έχει για την υγεία. Μεταξύ αυτών Προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης LDL και την αύξηση της HDL χοληστερόλης αλλά και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά στα ρόδια είναι αποτελεσματικά στην εκκαθάριση ορισμένων τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και της επιδερμίδας. Επίσης προκαλεί βελτίωση της ποιότητας των οστών και έχει θετική επίδραση στην υγεία του πεπτικού σας. Επίσης έχει ευρεία εφαρμογή στην βιομηχανία καλλυντικών ως συστατικό για την παρασκευή κρεμών και άλλων παρασκευασμάτων.

Κατά συνέπεια είναι μια δυναμική καλλιέργεια με μέλλον!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απογοήτευση από τις δηλώσεις της υφυπουργού για το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

Η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων ζητούν άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος και…