Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μόνο οι μισοί πήραν voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης

Μόνο οι μισοί πήραν voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης

0
paidikos stathmos

Ανοίγουν σήμερα οι παιδικοί με κενές θέσεις

 

520 συνολικά νήπια και βρέφη στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης: 156 με ΕΣΠΑ και 364 με τροφεία

 

Εκτός των Παιδικών Σταθμών του δήμου Ξάνθης μένουν τα μισά νήπια και βρέφη από όσα αιτήθηκαν να ενταχθούν μέσω των vouchers. Την ίδια στιγμή μένουν κενές αυτές οι θέσεις καθώς είχαν προβλεφτεί από τους Παιδικούς και δεν έχουν καλυφθεί γιατί εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος. Γονείς και κηδεμόνες των παιδιών αυτών που πληρούν τα κριτήρια αναμένουν τη β΄φάση του προγράμματος περί τα τέλη Σεπτέμβρη ενώ την ίδια στιγμή σήμερα ανοίγουν οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου Ξάνθης για τα παιδιά που έχουν επανεγγραφεί και αυτά που έχουν εγγραφεί (με τροφεία) και ξεκινά κανονικά η νέα περίοδος.

520 συνολικά νήπια και βρέφη στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης: 156 με ΕΣΠΑ και 364 με τροφεία

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τους Παιδικούς του Δήμου Ξάνθης συνολικά νήπια και βρέφη ανέρχονται σε 520. Το 2016 οι ωφελούμενοι ανήλθαν σε 454 και το 2017 σε 530. Φέτος οι διαθέσιμες θέσεις ΕΣΠΑ συνολικά ανέρχονται σε 156 και οι υπόλοιπες 364 με τροφεία. Ειδικότερα υπάρχουν διαθέσιμες για το ΕΣΠΑ: 49 θέσεις στο Γ’ Παιδικό, 35 στο Ε’, 49 στον Η’ για νήπια και 7 για βρέφη, 35 στον παιδικό της Σταυρούπολης και 35 στον παιδικό των Κιμμερίων. Να σημειώσουμε πως κάθε Παιδικός Σταθμός δικαιούται να πάρει παιδιά με το πρόγραμμα όσο το 70 % της δυναμικότητάς του και τα υπόλοιπα με τροφεία.

200 θέσεις ΕΣΠΑ στους ιδιωτικούς της Ξάνθης

Διαθέσιμες θέσεις για να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ δήλωσαν και οι ιδιωτικοί παιδικοί στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα: «Νέοι καλλιτέχνες» 18 θέσεις, «Πρότυπο»,18, «Μικροί καλλιτέχνες» 12, «Όμορφος Κόσμος» 63, «Παιδική Πολιτεία Ευμοίρου» (βρέφη) 7, «Παιδική πολιτεία Ευμοίρου» 53 (νήπια) και «Μαγικός αυλός» 29.

Δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ για τα 35.000 νήπια εκτός παιδικών

Να σημειώσουμε πως είναι πανελλαδικό το φαινόμενο να μένουν εκτός των παιδικών σταθμών παιδιά. Υπολογίζονται πως αυτά ανέρχονται σε 35.000. Η κυβέρνηση έχει πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους υποστηρίζοντας πως δεν έχουν φροντίσει να κάνουν τις δομές για να καλύπτουν τις θέσεις παρότι πήραν χρηματοδότηση γι αυτό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης ερωτηθείς για το θέμα κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ξάνθη απάντησε: « Σαφέστατα και πρέπει να αντιληφθεί η κεντρική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα πάντα και όταν δεν μπορεί να τα διαχειριστεί καλά να πετάει το μπαλάκι του φταιξίματος σε άλλους. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι της κυβέρνησης ότι πρέπει να δίνεται το τελευταίο ευρώ εκεί που υπάρχει ανάγκη και προφανώς δεν νοείται κανένα παιδί να βρίσκεται εκτός της δυνατότητας να φιλοξενείται σε σωστούς χώρους όπως είναι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα αναζητηθούν οι ευθύνες και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…