Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανακουφίζει την ΚΕΔΕ η αποχώρηση Σκουρλέτη από το ΥΠΕΣ

Ανακουφίζει την ΚΕΔΕ η αποχώρηση Σκουρλέτη από το ΥΠΕΣ

0

«Χαίρομαι που αποχώρησε ο κ. Σκουρλέτης», δήλωσε από την Ξάνθη ο πρόεδρος Γ. Πατούλης. Προσδοκίες από Α. Χαρίτση και Ε. Γιαννακίδη

 

 

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Συζήτησε για τον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, για τον Κλεισθένη και τις «Έξυπνες Πόλεις»

 

Το μήνυμα ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά, να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνες σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και να συμβάλει μέσα από ένα σχεδιασμό την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων πυρκαγιάς, πλημμυρών ή σεισμών, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από την Ξάνθη κατά την συνεδρίαση της Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Αυγούστου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Επισημαίνεται πως το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη με τον τίτλο: Συζήτηση για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής προστασίας της χώρα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης αφού σημείωσε πως αποτελεί αναγκαιότητα ο σχεδιασμός αυτός γιατί «κεντρικός σχεδιασμό δεν υπάρχει ή υπάρχει πλημμελώς», όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε πως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που γίνεται στην Ξάνθη θα γίνει το πρόπλασμα του σχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί στη ΔΕΘ όπου στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Θεσσαλονίκη και στην οποία θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός αυτός.

Ανακουφισμένοι οι δήμαρχοι από την αποχώρηση Σκουρλέτη από το ΥΠΕΣ – Προσδοκίες από Χαρίτση και Γιαννακίδη

Με θερμά λόγια και μ’ ένα αίσθημα ανακούφισης χαιρετίστηκε τόσο από τον κ. Πατούλη όσο και από άλλους δημάρχους η αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το ΥΠΕΣ και η αντικατάστασή του από τον Αλέξη Χαρίτση. Κι αυτό γιατί ήταν ομηρικοί οι καυγάδες του Σκουρλέτη με την ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο και τον Κλεισθένη ενώ αντίθετα εμπεδώθηκε κλίμα συνεργασίας με τον κ. Χαρίτση στη διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ όταν ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θώκο τον οποίο παρέλαβε ο Ξανθιώτης Στάθης Γιαννακίδης. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κ. Πατούλη ως προς αυτό: «Δώσαμε τη δική μας μάχη εδώ και 2 χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό νόμο που θα βοηθήσει την Ελλάδα, την αποκέντρωση της εξουσίας, την αυτοδιοίκηση ,κάτι που δεν το πετύχαμε μέσα από τον Κλεισθένη 1. Προφανώς αυτό που ήθελε ο αποχωρών υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης ήταν ουσιαστικά να δημιουργήσει μια διαδικασία απλής αναλογικής άνευ ορίων στην Τ.Α. Εμείς μέσα από τα συνέδριά μας και τις κοινές συνεδριάσεις μέσα από την ΕΝΠΕ είχαμε αποτυπώσει την άποψή μας ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την Τ.Α, δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας αλλά θα δημιουργήσει και περαιτέρω προβλήματα στο να μην μπορούν να διοικούνται οι δήμοι. Δεν εισακουστήκαμε. Θα έλεγα χαίρομαι που αποχώρησε ο κ. Σκουρλέτης από τη θέση αυτή και που ήρθε ένας νέος υπουργός ο κ. Χαρίτσης με τον οποίο είχαμε μια αξιοπρεπή σχέση στο θέμα της διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ και ελπίζουμε κάποια ζητήματα που θα ζητήσουμε να εισακουστούμε τουλάχιστον σε ένδειξη καλής συνεννόησης αυτή την φορά».

Σ΄ ότι αφορά δεν στον Ξανθιώτη υφυπουργό που πλέον ανέλαβε αυτό τον θώκο ο κ. Πατούλης σημείωσε: «Χαίρομαι που ο νέος υπουργός είναι από την Ξάνθη. Προφανώς και κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις και τα  αποτελέσματα αυτών, αναμένουμε δε  η Ξανθιώτικη έμπνευση να του δώσει το αυτονόητο, να κάνει ένα σωστό έργο και πιστεύω ότι αυτό θα κάνει».

450 νέοι σχεδιάζουν «Έξυπνες πόλεις»

Στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε και το θέμα που αφορά την συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην ΔΕΘ με θέμα «Καινοτομία – Εργαστήριο Καινοτομίας για την Έξυπνες πόλεις». «Είναι η 2η χρονιά που επένδυσε σ’ αυτόν τον τομέα η ΚΕΔΕ και που αφορά την δημιουργία «Έξυπνων πόλεων» μέσα από την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους νέους σ’ όλη τη χώρα όπου μέσα από τη στήριξη του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του υπουργού κ. Παπά αλλά κυρίως των νέων και των σχολείων, όλης της αυτοδιοίκησης και των ΠΕΔ, καταφέραμε να έχουμε 450 παιδιά που συμμετείχαν στο επίπεδο της καινοτομίας τον προηγούμενο μήνα στο Ίδρυμα Νιάρχου. Αυτό θα το παρουσιάσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις νέες προϋποθέσεις για να κρατήσουμε του νέους μας στην χώρα μέσα από αυτά τα προγράμματα καινοτομίας και μακάρι να καταφέρουμε μέσα απ’ αυτές τις τάσεις την επιστροφή των νέων μέσα από ένα απέραντο brain main που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και όλοι κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό» υποστήριξε ο κ. Πατούλης.

Δημαρχόπουλος: «Ο Κλεισθένης δεν θα λύσει προβλήματα, θα δημιουργήσει περισσότερα..»

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μίλησε ο οικοδεσπότης ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος καλωσόρισε τους δημάρχους στην πόλη μας. Εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους συναδέλφους που έκαναν ομόφωνα δεκτή την πρότασή του να φιλοξενήσει η Ξάνθη την παραμονή έναρξη των Γιορτών της Π. Πόλης την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και της περιφέρειάς μας επισημαίνοντας πως μαστίζεται από ανεργία λόγω της αποβιομηχάνισης που έχει υποστεί. Αναφερόμενος στον Κλεισθένη εξέφρασε την άποψη πως : «Ο Κλεισθένης δεν έρχεται να λύσει προβλήματα αλλά να δημιουργήσει περισσότερα».

Την χαρά του εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος κ. Μιχάλης Στυλιαννδιης που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος και έτυχε ιδιαίτερης μνείας του κ. Πατούλη αλλά και των άλλων δημάρχων: «Είμαι χαρούμενος που συναντώ άτομα που συνεργάστηκα . Είναι σπουδαίο που σήμερα γίνεται στην Ξάνθη η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Θέλω να συγχαρώ και να επαινέσω τον δήμαρχο Ξάνθης για την πρόταση του». Αναφερόμενος δε στα θέματα της Τ.Α. έιπε πως είναι το αποκούμπι του λαού και όπως ο νέος νόμος δημιουργεί νέα προβλήματα: «Ελπίζω πως ο νέος υπουργός θα αποσύρει τια απαράδεκτες διατάξεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Να σημειώσουμε πως λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίαση ο δήμαρχος Ξάνθης πρόσφερε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ εθιμοτυπική πλακέτα καθώς και ένα γυάλινο ομοίωμα του ρολογιού της Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…