Συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος, όπως οι δικαστικοί. Διαφάνεια, υποστήριξη και την αρχή της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της μουφτείας, προτάσσει η κυβέρνηση
Με την ψήφισή της, Σινίκογλου και Τζεμαλή καλούνται να αποχωρήσουν μετά την παρέλευση δύο μηνών. Θολό το πότε και πώς θα εκλεγούν οι διάδοχοί τους
Κατατέθηκε χθες η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις” οι Μουφτείες της Θράκης (και οι τοποτηρητές μουφτειών) καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών που τηρεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η ρύθμιση θεραπεύει υφιστάμενο νομοθετικό κενό και αποσκοπεί αφενός στη διαφάνεια και υποστήριξη των μουφτειών και αφετέρου στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας.
Ως προς τη θητεία των Μουφτήδων, στην τροπολογία αναφέρεται πως στόχος είναι να μπορεί η πολιτεία να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία. Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος ανάδειξης των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων.
Παράταση στην κατ’ εξαίρεση πρόσληψη ιεροδιδασκάλων
Με άλλη διάταξη που έχει περιληφθεί στο κείμενο της τροπολογίας δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε με απόφαση του υπουργού Παιδείας να μπορεί να παρατείνεται η πενταετής προθεσμία για το μέγιστο τρία έτη συνολικά για την κατ΄εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις Ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίων Ξάνθης και Κομοτηνής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 10ετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να υπάρξει ικανός αριθμός αποφοίτων Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.
Διαδοχή μέσω εκλογής από εκλεκτορικό σώμα;
Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε και με άλλη οδό νωρίτερα να καθαιρέσει τους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, και μάλιστα από τον Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου ζητήθηκε αυτοπροσώπως να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ωστόσο τόσο ο τελευταίος όσο και ο μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο, αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Πάντως, με τη νέα τροπολογία και οι δύο, που έχουν συμπληρώσει εδώ και καιρό το 67ο έτος της ηλικίας τους οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση.
Βέβαια, το κείμενο της τροπολογίας δεν προβλέπει τον τρόπο διαδοχής, ενώ επιφύλαξη δημιουργεί η διασφάλιση της εγκυρότητας της κρίσης του εκλεκτορικού σώματος, που προβλέπεται δια νόμου για τον ορισμό νέων μουφτήδων, για τα χαρακτηριστικά και εχέγγυα κατάρτισης και κύρους των νέων θρησκευτικών και δικαστικών λειτουργών.
Εν αναμονή του κυβερνητικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των μουφτειών
Πάντως, η κυβέρνηση δέχεται κριτική και για το λόγο ότι, όπως υποστηρίζεται, υποκύπτει στα «θέλγητρα» του Ερντογάν, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των μουφτήδων, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, η απευθείας εκλογή των μουφτήδων, που είναι άλλωστε πάγιο αίτημα μερίδας της μειονότητας, δε φαίνεται να είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, αφού μέσα από την τροπολογία με σαφή τρόπο παρουσιάζεται η σύνδεση των καθηκόντων του μουφτή ως ιεροδίκη με τις αρμοδιότητες και την εργασιακή θέση των δικαστικών λειτουργών, που είναι ισόβιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, δεν προκύπτει πόσο «χώρο» θα δώσει στους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, που βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Είναι βέβαιο ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να παρουσιάσει σαφές σχέδιο για τον τρόπο εκσυγχρονισμού των μουφτειών, που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι επιχειρεί, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη τι στάση θα κρατήσουν οι σημερινοί μουφτήδες που σθεναρά αντέδρασαν εξαρχής στην απομάκρυνσή τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν το δρόμο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr