Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία η εκλογή αντιπροέδρου στη ΔΕΥΑΞ

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία η εκλογή αντιπροέδρου στη ΔΕΥΑΞ

0

Εκλέχτηκε με επαναληπτικές ψηφοφορίες ο Ορχάν Χασάνογλου μετά από πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης

 

Μποζ Ραμαντάν, μέλος και Κίρατζη Ερκάν, αντιπρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού. Αντιπρόεδρος στο ΚΚΠΑ η κα Γιαννώτα

Η Ολυμπιονίκης στην Σκοποβολή Άννα Κορακάκη στην Ξάνθη

 

Ένα ακόμη επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Ιουλίου στον δήμο Ξάνθης. Αντιπολίτευση και δημοτική αρχή διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στο 37ο θέμα μεταξύ των 50 στην ημερήσια διάταξη που αφορούσε την αντικατάσταση αντιπροέδρου και μέλους στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος υποστήριξε σε αντίθεση με την αντιπολίτευση ότι στον ορισμό μέλους δεν απαιτείται ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία (21) και μάλιστα είπε πως ήταν λανθασμένη η εισήγηση της Διευθύντριας του Δήμου κας Τζανόγλου που ανέφερε το άρθρο 255 του Κώδικα Δήμων σύμφωνα με το οποίο “μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι δυνατόν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.” Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν άλλες διατάξεις που έχουν αντικαταστήσει αυτό το άρθρο και πως δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.

Με σχετική και όχι με απόλυτη πλειοψηφία η εκλογή αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΞ

Να σημειώσουμε πως η πρόταση της δημοτικής αρχής για μέλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ήταν ο κ. Ορχάν Χασάνογλου ενώ υπήρξε και άλλη πρόταση από τον Α. Αγκόρτζα ο οποίος αντιπρότεινε τον Χρήστο Μούρκα. Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της Κοινωνία των Δημοτών Μ. Φανουράκη που υποστήριζε πως πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία και να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία ο πρόεδρος του Δ.Σ. διέκοψε το συμβούλιο για 15 λεπτά. Στο δεύτερο μέρος η δημοτική αρχή επανήλθε με την πρόταση να ακολουθηθεί η διαδικασία των επαναληπτικών ψηφοφοριών μέχρι τον εκλογή του με σχετική πλειοψηφία. Ο κ. Φανουράκης χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου» όλη αυτή την κατάσταση εφιστώντας την προσοχή ότι θα καταπέσει στην Αποκεντρωμένη και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία. Τελικά στις 3 επαναληπτικές ο κ. Χασάνογλου έλαβε 19 ψήφους υπέρ , 6 κατά και 6 λευκά.

Οι νέοι αντιπρόεδροι στο Κέντρο Πολιτισμού και στο ΚΚΠΑ

Επίσης με 19 υπέρ , 5 κατά και 5 λευκά εκλέχτηκε ο Μποζ Ραμαντάν ως μέλος στο Κέντρο Πολιτισμού στη θέση της κας Παρτσαλίδου ενώ στη θέση του αντιπροέδρου του Κέντρου ο Κίρατζη Ερκάν και στην θέση του αντιπροέδρου στο ΚΚΠΑ μετά από παραίτηση του κ. Λομβαρδέα, η κα Γιαννώτα ενώ ο κ. Λομβαρδέας παραμένει ως μέλος . Στη διάρκεια της ψηφοφορίας οι Μ. Φανουράκης και Ι. Καμαρίδης, ψήφιζαν κατά ενώ οι σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς επίσης, ο ανεξάρτητος Μ. Τσέπελης και οι Μούρκας, Κυριακίδης, Αγκόρτζας της πλειοψηφίας ψήφιζαν λευκό.

Να σημειώσουμε πως ο Κώστας Τριανταφυλλίδης δήλωσε παραίτηση από όλες τις θέσεις που κατέχει στις επιτροπές του δήμου και το Δ.Σ. εξέλεξε τους αντικαταστάτες του.

Απορρίφθηκε η ένσταση των ιδιοκτητών έκτασης που είχε δεσμεύσει και αποδέσμευσε ο δήμος

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αρκετή ώρα αλλά κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση ήταν το 22ο που αφορούσε την εξέταση ένστασης κατά της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου (216/2017)σχειτκά με την έγκριση της απόφασης της ΕΠΖ να εφαρμοστεί η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού πρωτοδικείου Κομοτηνής. Να σημειώσουμε πως η υπόθεση αφορά ιδιόκτητη έκταση επί της Σάρδεων η οποία είχε δεσμευτεί από το 1975 για χρήση κατασκευής ιερού Ναού και αργότερα το 1988 με απόφαση του τότε νομάρχη άλλαξε χρήση για κατασκευή αθλητικού κέντρου. Τόσα χρόνια όμως δεν είχε απαλλοτριωθεί και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στα Δικαστήρια προκειμένου να λάβουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Έτσι το Εφετείο με απόφασή του έδωσε το δικαίωμα στο δήμο είτε να άρει την δέσμευση του ακινήτου είτε αν θέλει την έκταση να την αποζημιώσει εντός 6 μηνών. Ωστόσο με απόφαση της ΕΠΖ κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας και με επικύρωση από το Δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ότι ο δήμος δεν προτίθεται να κατασκευάσει αθλητικό κέντρο σ’ αυτή την έκταση και συνεπώς αποδεσμεύει την έκταση .Οι ιδιοκτήτες δια του δικηγόρου τους ζητούσαν να μην γίνει αυτό αλλά ο δήμος να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και να αξιοποιήσει το χώρο προτείνοντας μάλιστα λύσεις χρηματοδότησης μέσα από το Πράσινο Ταμείο. Η έντασή τους απορρίφθηκε ομόφωνα.

Η Ολυμπιονίκης στην Σκοποβολή Άννα Κορακάκη στην Ξάνθη

Ο δήμος Ξάνθης θα είναι συνδιοργανωτής στην διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων πρωταθλήματος Μακεδονίας – Θράκης και το Δ.Σ. έλαβε ομόφωνη απόφαση να ενισχύσει με 3.000 ευρώ τη διοργάνωση. Στους αγώνες θα παραστεί και η Ολυμπιονίκης της Σκοποβολής Άννα Κορακάκη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…