Χατζηγκενέ και Οντέρ ζήτησαν την παραίτηση Μέτιου για την ακύρωση της προγραμματικής για την ανακατασκευή της γέφυρας του Κομψάτου
Στην κακοκαιρία απέδωσε την αναποτελεσματικότητα του σχεδίου καταπολέμησης κουνουπιών ο περιφερειάρχης, μετά από σχετική κριτική και επερώτηση
Τέσσερις ώρες έντασης και διαπληκτισμών έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν μια σειρά από επερωτήσεις από τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, ενώ, παρά το τι θα περίμενε κάποιος, το κλίμα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια και μάλιστα, επικεντρώθηκε στην πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον Ιρφάν Χατζηγκενέ να ζητά την παραίτηση του περιφερειάρχη κατηγορώντας τον για αναποτελεσματικότητα και ολιγωρία αναφορικά με το ζήτημα της ανακατασκευής της γέφυρας του Κομψάτου και τον επίσης περιφερειακό σύμβουλο της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Χρήστο Γάκη να διαμαρτύρεται δημόσια μετά το πέρας της συνεδρίασης για την επίθεση που δέχθηκε εντός αυτής από το Χρήστο Μέτιο.
Εν συντομία, στο πλαίσιο των επερωτήσεων ο περιφερειάρχης αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τη σύμβαση για την καταπολέμησης των κουνουπιών και απέδωσε την οργιώδη εμφάνισή τους κυρίως στις παραλίες, στην κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις. Όσον αφορά στην προκαταρκτική διευκρίνισε ότι θέμα θα τεθεί μόνο αφότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και προκύψουν συμπεράσματα.
Για το ΒΙΟΠΑ της Καβάλας, όπου η οφειλή που αντιστοιχεί στην ΠΑΜΘ ως εταίρο φτάνει τα 300.000 ευρώ ο κ. Μέτιος μετέφερε την πρόθεση της Περιφέρειας να δώσει τα χρήματα αυτά, ώστε να απεμπλακεί το νομικό πρόσωπο από τα χρέη, ωστόσο μετέθεσε για άλλη συνεδρίαση το θέμα της Εργοανάπτυξης, ενημερώνοντας ότι υπάρχουν εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία των ζητημάτων που απασχολούν την εταιρεία.
Πολιτικό κυνηγητό «βλέπει» στην ακύρωση της σύμβασης για τη γέφυρα του Κομψάτου ο περιφερειάρχης
Το αποκορύφωμα ήρθε με το θέμα «Ανάκληση της αριθμ. 73/2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «Πραγματογνωμοσύνη-διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασής της», λόγω της ακύρωσης από την ΑΔΜΘ, λόγω «φωτογραφικών» διατάξεων για την ανάθεση στο ΤΕΕ, όπου με αφορμή την προγραμματική από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης εξερράγη ο κ. Χατζηγκενέ, που τόνισε: «Οι αμέλειες των ειδικών συμβούλων και των δικηγόρων, νομικών του κυρίου περιφερειάρχη, δεν πρέπει να κάνουν τέτοια εγκληματικά λάθη. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάω ο κύριος περιφερειάρχης πρώτος να παραιτηθεί, κατόπιν οι ειδικοί σύμβουλοι-δικηγόροι, και οι ειδικοί σύμβουλοι του περιφερειάρχη. Λάθη πάνω στα λάθη, στις ανθρώπινες ζωές, δεν δικαιολογούνται», καταλήγοντας: «είναι καιρός ο περιφερειάρχης να αναλάβει τις ευθύνες του. Προτείνω την παραίτησή του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Οντέρ Μουμίν ανέφερε ότι η εν λόγω ακύρωση προκαλεί άλλη μία από τις πολλές καθυστερήσεις που οφείλονται στις ελλείψεις και λάθη της διοίκησης και απέδωσε ξεκάθαρες ευθύνες γι’ αυτό στο Χρήστο Μέτιο.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης απέδωσε πολιτικά κίνητρα στη στάση της Αποκεντρωμένης, κάνοντας λόγο για κυνηγητό που δέχεται, αφού παρόμοια τακτική έχουν ακολουθήσει και άλλες περιφέρειες χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Επιτέθηκε δε και στην επιτροπή του αρθ. 7 όπου, όπως προβλέπεται παραπέμφθηκε η υπόθεση.
Έξω φρενών ο Γάκης
Αυτό το τελευταίο σημείο προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Γάκη, ο οποίος συμμετέχει ως μέλος του περιφερειακού συμβουλίου στην επιτροπή. Σε δήλωσή του ο τελευταίος υπογράμμισε «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έκρινε παράνομη την προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Θράκης και την απέστειλε στην ειδική επιτροπή του άρθρου 7 για έλεγχο νομιμότητας. Στην επιτροπή έχω τοποθετηθεί με απόφαση του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλήθη και ο αρμόδιος Διευθυντής της Περιφέρειας, ο οποίος ρωτήθηκε δύο φορές για το αν κατά τη γνώμη του η προγραμματική σύμβαση συνιστά κεκαλυμμένη ανάθεση, και δύο φορές απάντησε καταφατικά – οι απαντήσεις του έχουν καταγραφεί στα πρακτικά. Η γέφυρα είχε πέσει οκτώ μήνες πριν, και σε όλο το προηγούμενο διάστημα κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός και να προκύψει ανάδοχος. Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση για να φτάσουμε στην προγραμματική; Από τη στιγμή που ο κ. Μέτιος νομίζει ότι κάποιοι τον υπονομεύουμε, ας θέσει το θέμα στην παράταξη κι ας μας διαγράψει. Ωστόσο θα συμφωνήσω με τη θέση του Οντέρ Μουμίν ότι η παράταξη είναι του Γιώργου Παυλίδη και όχι του Χρήστου Μέτιου…»