Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Κούρεμα» δανείων ζητούν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες

«Κούρεμα» δανείων ζητούν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες

0

Το αίτημα τέθηκε στην συνάντηση μεταξύ του κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, του προέδρου της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου και των προέδρων και εκπρόσωπων Επιμελητηρίων Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ημαθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λάρισας, Αχαΐας

 

 

Στη συζήτηση αναφέρεται ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έθεσαν ως ορόσημο την 21η Αυγούστου

 

«Κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ζητούν χιλιάδες δανειολήπτες δια των εκπρόσωπων τους στα επιμελητήρια. Αυτό καθώς και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποτέλεσαν αντικείμενα της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας μεταξύ του κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, του προέδρου της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, των προέδρων και εκπρόσωπων Επιμελητηρίων Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ημαθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λάρισας, Αχαΐας, υπηρεσιακών παραγόντων της Δ25 και της υπεύθυνης του γραφείου της Αντιπροεδρίας, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

«Θηλιά» τα κόκκινα δάνεια για τις επιχειρήσεις – Ζητούν «κούρεμα»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης που ήταν παρών στην σύσκεψη, από την ΚΕΕΕ, η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης καθώς αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα να εξευρεθεί μια λύση σ΄ ένα ζήτημα που αποτελεί «μέγγενη» για χιλιάδες επιχειρηματίες : «Εκπρόσωποι από 16 επιμελητήρια της χώρας από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και των πυρόπληκτων περιοχών, εκθέσαμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και ζητήσαμε να εκπέσουν στις τράπεζες οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και να γίνει απευθείας διαπραγμάτευση των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και «κούρεμα» των δανείων ώστε να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν. Το αίτημα από τους κυβερνητικόυς εκπροσώπους αντιμετωπίστηκε θετικά με την επισήμανση ωστόσο ότι πρέπει να γίνει τροπολογία ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ορόσημο η 21η Αυγούστου

Ο κ. Μωραΐτης, πρόσθεσε ότι δόθηκε η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά θα εξεταστεί μετά τις 21 Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τις 10 – 15 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί η 21η Αυγούστου θεωρείται ημερομηνία ορόσημο καθώς σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος άμεσης εποπτείας. Δόθηκε δε εύσχημα η εντύπωση ότι μετά τις 21 Αυγούστου θα «λυθούν τα χέρια» της κυβέρνησης να ασκήσει μια πολιτική πιο φιλική ως προς τα θέματα αυτά μέσα στο πλαίσιο όμως των δεσμεύσεων της.

Συζητήθηκαν άλλα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις

Να σημειώσουμε ότι κατά στην συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να εντάσσονται στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Συζητήθηκε, επίσης, ο νέος νόμος 4549/14-6-2018 που αφορά στις Εγγυήσεις του ΕΔ και ειδικότερα ο χρόνος έκδοσης των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίζουν μια σειρά από θέματα εφαρμογής των διατάξεων του, καθώς και η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων. Τα Επιμελητήρια ζήτησαν το συντομότερο την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΔ, όπως εξάλλου προβλέπεται στον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των Τραπεζών απέναντι στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες τις Δ25 στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους απάντησαν σε τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών που αφορούν στις καταπτώσεις ή στις απελευθερώσεις από τις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα καταβάλλονται 187 εκατ. ευρώ σε 679.652 ωφελούμενους

Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, θα γίνει η καταβολή ε…